Ga naar content

Wandelen in de Moezel

De romantische Moezelregio leent zich uitstekend voor een wandelreis dankzij een uitgebreid netwerk aan wandelroutes. Wandel langs de oevers van de rivier, door wijngaarden en schilderachtige dorpjes. In de Moezel wissel je op sommige routes het wandelen af met klimmen, voor een écht avontuur! Wij geven je tips voor de mooiste wandelroutes in de Moezel.

Tips wandelvakantie Moezel

Een wandelreis naar de Moezel kan je eenvoudig zelf plannen. Kijk dan eens bij onderstaande aanbieders voor de leukste slaapplekken. Wil je liever alles in één keer regelen? Ook dat is mogelijk. Diverse reisorganisaties hebben mooie wandelreizen naar de Moezel in hun aanbod zoals SNP.

De mooiste wandelroutes in de Moezel

Verdiep je alvast in mooie hiking trails in de regio. We hebben enkele niet te missen routes voor je op een rij gezet.

1. Moselsteig

We beginnen gelijk met de langste route in de Moezel. De Moselsteig is een langeafstandspad van 365 km dat je een compleet beeld van de regio geeft. De route wordt opgedeeld in 24 etappes tussen de 11 en 24 km lang. Je volgt de volledige Moezel van de grens bij Luxemburg in Perl tot aan Koblenz, waar de rivier samenvloeit met de Rijn.

Moselsteig wandelen
Deel op Pinterest

Binnen de Moselsteig zijn er ook 33 rondwandelingen te maken die leuk zijn voor een dagje wandelen. Je hebt de Traumpfade (droompaden) en de Seitensprünge routes (zijpaden). 

Ook de Mosel Erlebnis Route en de Moselhöhenweg zijn LAW's waarvan je gemakkelijk delen kan lopen. Voldoende inspiratie voor een volledige wandelreis!

Hieronder tippen we enkele van de mooiste rondwandelingen voor een dagje wandelen in de Moezel.

2. Traumpfad Schwalberstieg (13,2 km)

Een afwisselende route vanuit Niederfell. Deze trail neemt je mee door beekdalen, langs beekjes, door sprookjesbossen en langs uitzichtpunten. Sommige paden voelen een beetje jungle-achtig aan. Een hoogtepunt op de route is de Hitzlay-heuvel, waar vandaan je de Moezelvallei onder je uitgestrekt ziet liggen. Het is een gematigd moeilijke wandeling die gemiddeld vier uur in beslag neemt.

3. Traumpfad Bergschluchtenpfad Ehrenburg (18,6 km)

Een pittige hike vanuit Brodenbach dat een beetje een alpien karakter heeft. Je klimt en daalt over bospaadjes, langs kloven, grotten en rotsformaties. Onderweg kom je touwen tegen voor extra support. Geniet van de prachtige Donnerloch en het uitzicht vanaf de Schafberg. De route eindigt met een wandeling door het Ehrenbachdal en neemt je mee naar het middeleeuwse kasteel Ehrenburg. Dit droompad is super als je op zoek bent naar een mooie uitdaging en schitterende natuur.

4. Traumpfad Eltzer Burgpanorama (12,6 km)

Deze route staat in het teken van het schitterende Burg Eltz, een middeleeuws kasteel dat zo in een sprookjesboek kan staan. Maar je ziet onderweg nog veel meer. Betoverende uitzichten over het Moezeldal, burcht Pyrmont, de Elzbach beek en zijn beekdal en prachtige bostrajecten. De route duurt zo'n 4 uur en begint en eindigt in Wierschem.

Wandelroutes Moezel
Deel op Pinterest

5. Seitensprung Würzlaysteig (9,3 km)

Deze route dankt zijn naam aan de Würzlay-wijngaard, waar je een deel van de route over aflegt. Het is een mooi panoramisch pad dat je volop laat genieten van de Moezel. Na flink wat klimmen en dalen wordt de route daarna rustiger over de velden van het Maifeld. Tot slot geniet je nog even van het uitkijkpunt van de Hubertushöhe. Deze route neemt drie uur in beslag en wordt als moeilijk gezien.

6. Seitensprung Wehrer Rosenberg (4,8 km)

Tot slot een kortere route die je in twee uurtjes aflegt. Maar onderschat hem niet! Hij neemt je mee door steile wijngaarden en over stukjes via ferrata. Je wandelt door de Wehrer Rosenberg wijngaard, steekt de Spirzinger Bach beek over, komt langs de overblijfselen van een middeleeuws kasteel en geniet uiteraard weer van bijzondere vergezichten over de rivier.

Wandelen en klettersteig

Wist je dat je in de Moezel ook wandelroutes hebt waarbij je tussendoor kan klettersteigen? Dit maakt een hike extra spannend en leuk! Op sommige van de Traumpfade en Seitensprüngen kom je ook al staalkabels, touwen en trappetjes tegen voor support, zoals de Wehrer Rosenberg route. Onderstaande twee routes staan echt bekend om hun klettersteig traject:

Calmont-Klettersteig (3 km)

Wandelen en klauteren in de steilste wijngaard van de Moezel! De ijzeren trappen en leuningen zorgen voor extra steun tijdens deze uitdagende route. Let goed waar je loopt, maar vergeet ook niet om je heen te kijken. Het uitzicht op de rivier, de wijngaarden en de dorpen Ediger-Eller en Bremm is geweldig!

Calmont Moezel
Deel op Pinterest

Collis-Steilpfad (2,5 km)

Ook vanuit Zell kan je je wagen aan een steile klim omhoog met ladders en touwen. Eenmaal boven kom je aan bij de Collis-Turm, een uitkijktoren vanwaar je een fantastisch uitzicht hebt op de Moezelvallei. Voor wie dit niet ziet zitten is er ook een wandelpad door de wijngaard.

Uiteraard is dit pas een greep uit alle routes in de Moezelregio. Neem daarom zeker een wandelgids mee voor meer inspiratie!

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Manou Kemna
Geschreven door
Manou Kemna
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!