Ga naar content

Wandelen Sauerland

Het Sauerland is een geweldige wandelbestemming op slechts enkele uren rijden vanuit Nederland. Tijdens een wandeling door de sprookjesachtige bossen, door de heuvels en langs vakwerkhuisjes voel jij je even ver van huis. Op deze pagina delen we graag de beste plekken om te wandelen en de mooiste (langeafstands)paden in het Sauerland.

Wandelvakantie Sauerland

Je kan jouw wandelreis naar dit mooie Duitse gebied makkelijk zelf regelen. Schaf een wandelgids aan, stippel je routes uit en zoek een mooi vakantieverblijf in de buurt. Klaar om in de wandelschoenen te stappen! Een andere optie is om mee te gaan met een groepswandelreis in het Sauerland of een individuele wandelreis te boeken. Bekijk hieronder twee van onze favoriete wandelreizen.

Boek jouw wandelvakantie

Mooiste wandelroutes Sauerland

Met zo veel mooie bosrijke gebieden is het misschien moeilijk kiezen waar je wil gaan wandelen. Daarom zetten wij hieronder enkele van de mooiste hiking trails op een rij. 

LAW's

Om te beginnen de bekende langeafstandspaden in het Sauerland. In enkele dagen tot weken zie je zo een groot deel van de Sauerlandse natuur, op een langzame manier. Ultiem genieten van het landschap! Zo leer je de regio écht kennen.

1. Rothaarsteig

Wandelen in het Sauerland doe je met je zintuigen, dat is in ieder geval de slogan van de Rothaarsteig, een van de populairste wandelroutes van Duitsland. De wandelroute is 154 kilometer lang en biedt wandelplezier over heuvels en heide in het zuidoosten van Sauerland. Ook loopt de route langs tientallen beekjes en door dichte wouden, waar je kunt uitrusten op speciaal ontworpen bosmeubilair. Deze "bossofa’s", bosschommels en bosbankjes zijn uiteraard geplaatst op mooie plekjes.

Rothaarsteig
Deel op Pinterest

Bij Bruchhausen bevinden zich vier vreemde rotstorens: de Bruchhauser Steine. Verder voert het wandelpad langs de 'onbeheerde' Ginsburgerheide, waar de natuur zich op vrije wijze ontwikkelt. Ook wandel je over de 40 meter lange hangbrug die je op de foto ziet. Een wandelreis over de Rothaarsteig is online te boeken bij bovenstaande aanbieders.

Bijzonder overnachten?

2. Höhenflug

Volg de gele bordjes met een witte H erop en je staat op de 250 kilometer lange Sauerland-Höhenflug route. Start in het westen bij de burcht van Altena of de skischans van Meinerzhagen en wandel over de toppen van het Sauerland naar het oosten naar de schitterende stad Korbach. 

Hohenflug Sauerland
Deel op Pinterest

Onderweg beklim je de toppen van het Ebbegebergte, Rothaargebirge, Homert en Hunau. Waanzinnige uitzichten over de bossen en het glooiende heuvelland gegarandeerd! Andere indrukwekkende stops onderweg zijn het Ebbemoeras, heidegebieden zoals op de foto, vogelhotspots en uitgestrekte weilanden. Wandel jij de volledige tocht in 12 dagen of wandel je een klein deel om een goede indruk te krijgen?

3. Waldroute

Weer een andere mooie LAW is de Sauerland-Waldroute, die je onder andere meeneemt door natuurpark Arnsberger Wald. Deze 240 kilometer lange route brengt je over heuvels en langs beken van oost naar west Sauerland. Van half september tot begin oktober hoort de avondlijke wandelaar de roep van mannelijke edelherten op zoek naar een vrouwtje. 

Wandelen Arnsberger Wald
Deel op Pinterest

Sporen verraden de aanwezigheid van wilde zwijnen en herten. Hoog boven het gebied cirkelt de rode wouw op zoek naar zijn volgende prooi. Bovendien staat deze route bekend om de mythes en legenden, wat jouw hike een mysterieus tintje geeft.

4. Kellerwaldsteig

Bovenstaande drie routes worden gezien als dé LAW's van Sauerland. Maar ook een lange route van maar liefst 156 kilometer loopt door natuurpark Kellerwald-Edersee. Dit bosrijke gebied ligt in Noord-Hessen. Wandel door mooie bossen, langs pittoreske dorpen en boerderijen. Ook sta je constant in verbinding met de azuurblauwe Edersee die wordt omgeven door steile hellingen en waar de Waldeck burcht waakt over de omgeving. De Kellerwaldsteig voert in een grote bocht om het meer. Een geweldige ervaring!

Edersee Kellerwaldsteig
Deel op Pinterest

5. Kortere wandelroutes Sauerland

Hartstikke leuk die LAW's, maar misschien wil je liever rustig aan doen. Daarom delen we ook routes die je in een dag of dagdeel kan afleggen, van rustige tochten van enkele kilometers tot pittige daghikes. Uiteraard zijn er te veel routes om hier op te noemen, neem daarom een uitgebreide wandelgids van Sauerland mee en plan zelf je wandelvakantie. Hieronder geven we je een indruk van de wandelroutes die je kan verwachten.

  • Vulkaanpad Welleringhausen. Eenvoudig, 6,1 km. In Natuurpark Diemelsee volg je het spoor van een oude uitgedoofde vulkaan. Onderweg leer je meer over de geologische geschiedenis van het gebied en zie je de rijke flora. Ook erg leuk is om deze route met gids te wandelen, hij of zij kan je veel interessante informatie geven.
  • Drei Tälerweg. Gemiddeld, 12,1 km. De naam verraadt het al: deze route doet drie prachtige dalen aan. Je wandelt een klein deel over de Rothaarsteig en Uplandsteig en hebt telkens zicht op de groene dalen ver onder je.
  • Grönebacher dorpspad. Gemiddeld, 11 km. Voor wie naast natuur ook graag de vele pittoreske dorpjes van Sauerland wil zien is dit een geweldige wandeltocht. Van knusse vakwerkhuizen en gezellige terrassen tot mooie uitzichtpunten in de heuvels.
  • Olsberger bergtop-kruisen-route. Pittig, 5,9 km. De lengte van een tocht zegt niet altijd alles over de moeilijkheidsgraad. Dat bewijst deze inspannende maar erg gave route. Je begint en eindigt in het dorp Olsberg en wandelt vanuit daar naar het kruis aan de top van de gelijknamige berg, de Olsberg. Eenmaal boven heb je fenomenaal uitzicht over het Ruhrdal.

6. Wandelen met kinderen Sauerland

Met kinderen wandelen is veel leuker en beter vol te houden als er onderweg wat te beleven valt. In het Sauerland zijn vele familiewandelroutes uitgezet waar de afwisseling groot is. Enkele tips:

  • Motorikpfad Hasenkammer Medebach. Met een afstand van slechts 500 meter is dit een kort ontdekpad voor de kleintjes. Je hebt 10 stopplekken waar de kinderen kunnen balanceren en spelen. Je komt onder andere een wankelende loopbrug tegen en de kinderen kunnen zich wagen aan een wedstrijdje verspringen tegen bosdieren. Ook leren de kinderen onderweg over de flora en fauna in het gebied en kan je een kijkje nemen bij het insectenhotel. Handig, dit pad begint vlakbij CenterParcs Hochsauerland.

Verblijf in een vakantiepark of op de boerderij

  • Feeënpad Brilon - 3 km. De bosfee wijst je de weg over de route. Onderweg leuke spelletjes en stopplekken om even uit te rusten, zoals hangmatten. Dankzij de speelse informatie onderweg leren de kinderen stiekem ook wat bij over de natuur bij Brilon.
  • Bosavonturenpad Neuenrade - 3,8 km. Geweldige boswandeling waarbij je onder meer een blotevoetenpad volgt en een eigen liedje maakt op een houtgong. Daar gaan de kids nog lang over napraten!
  • 'Melkweg' van Referinghausen - 2,8 km. Een wandeling die helemaal in het thema staat van... melk! De route loopt langs diverse melkstations waar je informatie krijgt over de melkproductie in de regio. Onderweg picknick je met de lekkerste regionale zuivelproducten en je hebt uitzicht over het 'Toscane van Sauerland'.

Wandeldorpen in Sauerland

Wie op zoek is naar een leuke uitvalsbasis voor al die mooie wandeltochten, doet er goed aan te verblijven in een van de Wanderdörfer. Onder andere Brilon, Diemelsee, Lennestadt, Medebach, Schmallenberg, Willingen en Winterberg zijn helemaal ingericht op wandelaars en hun behoeftes. Hier kan je terecht voor de beste wandeltips in de regio, maar ook voor een lekkere maaltijd en een goed bed na een dag wandelen. Zoek jouw hotel bij Booking.com.

TIP: bekijk ook onze overige informatie over het Sauerland.

Wandeldorpen Sauerland
Deel op Pinterest

Gratis brochures 

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Manou Kemna
Geschreven door
Manou Kemna
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!