Ga naar content

Natuur bij Winterberg

Bij Winterberg denk je vast meteen aan wintersport, maar wist je dat er ook veel mooie natuur rondom het ski-oord is te vinden? In elk seizoen kan de natuurliefhebber hier veel van zijn gading vinden. Beklim de mooie heuveltoppen in de buurt van Winterberg, wandel door bossen, langs bronnen en over een uitgestrekt bergheidegebied.

Winterberg voor natuurliefhebbers

Op maximaal een half uur rijden vanuit Winterberg zijn verschillende natuurgebieden te vinden. Van de Kahler Asten tot aan de Hochheide bij Niedersfeld en de Bruchhauser Steine, alles is makkelijk bereikbaar met een korte rit. En wist je dat er zelfs middenin het centrum van Winterberg natuur te vinden is? Hier start namelijk het Schluchten- und Brückenpfad.

Winterberg ligt op het dak van het Sauerland, in de Duitse regio Noordrijn-Westfalen, op 3-4 uur rijden vanuit Nederland. Reporters Janneke en Peter verbleven er een lang weekend en zetten de mooiste plekken op een rij.

Vakantieparken Winterberg

1. Schluchten- und Brückenpfad

Een verrassende wandeling die middenin Winterberg start, is het Schluchten- en Brückenpad. Pal naast een drukke weg in het centrum daal je een aantal trappen af naar beneden. In het begin hoor je het verkeer nog boven je razen, maar hoe verder je in de kloof afdaalt, hoe rustiger het wordt! Uiteindelijk kom je in een prachtig stukje natuur, dat onderdeel uitmaakt van het Rothaargebergte.

Schluchten- en Brückenpfad
Schluchten- en Brückenpad
Deel op Pinterest

In de schlucht ben je omgeven door rotswanden, veel groen en zie je watervalletjes naar beneden stromen. Loop over maar liefst 11 bruggetjes, waarmee je het riviertje in het Helletal steeds oversteekt en wandel door tot de Bodensee. 

De rondwandeling is 4,1 kilometer lang, waar je door de hoogteverschillen ongeveer 1,5 uur over doet. Je vindt het startpunt naast het Kur- und Vitalpark en dan is het een kwestie van de bordjes volgen. Parkeren is gratis bij de horecagelegenheid (adres: Am Kurpark 2 in Winterberg) vlak voor het kuurpark. Je mag hier maximaal drie uur staan met een parkeerschijf. 

2. Heuvels rondom Winterberg

Winterberg ligt op 668 meter hoogte en de heuvels rondom de stad zijn maximaal 820 meter hoog. Het heuvellandschap biedt naast wintersport ook veel mogelijkheden tot wandelen.

Kahler Asten zomer
Deel op Pinterest

De Kahler Asten is de meest bekende berg van het Sauerland en wordt ook wel de Huisberg van Winterberg genoemd. Op de top staat een toren, die je voor een euro kunt beklimmen (smalle wenteltrap van 60 treden). Bij helder weer word je getrakteerd op een prachtig uitzicht op de omliggende heuvels. Heb je zin in een flinke wandeling, dan kun je vanuit Winterberg de Kahler Asten beklimmen (heen en terug 10 km). Op de top kun je ook kiezen voor een kortere rondwandeling door het prachtige hoogheidelandschap. 

Kahler Asten
Deel op Pinterest

Ook bij het dorpje Altastenberg kun je zowel wintersporten als wandelen. Wandel bijvoorbeeld de Kapellen-Weg (9 km) of de korte rondwandeling het Bergwiesenpfad (4,5 km). Dit natuurpad start bij de parkeerplaats aan Kapellenhang (tegenover het hotel). Langs de route vind je informatieborden over de flora en fauna in het gebied, zoals diverse soorten vlinders als de Morgenroodvlinder (waarmee de route wordt aangeduid) en de Parelmoervlinder. 

Deze rondwandelingen zijn vooral in de zomer geschikt. Wij volgden het natuurpad in de winter en liepen op een gegeven moment vast, omdat een sneeuwkanon wel erg enthousiast enkele meters sneeuw op het pad had geschoten. Bovendien bleek dat we een aantal skipistes moesten oversteken. Uiteindelijk hebben we zelf een route verzonnen, via de Schweden-Hütte en kapel terug naar Altastenberg.

Altastenberg sneeuw
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

Andere heuvels rondom Winterberg waar je kunt wandelen vind je bij het dorp Neuastenberg en de Homberg bij Züschen.

Overnachtingstips

3. Ruhrquelle

1,5 kilometer ten noordoosten van Winterberg ligt de Ruhrquelle, of terwijl de bron van het riviertje de Ruhr, dat uiteindelijk uitmondt in de Rijn. Je bereikt de bron na enkele honderden meters wandelen vanaf de parkeerplaats. De bossen en heuvels bij de bron nodigen uit tot een langere wandeling.

Bron van de Ruhr
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

Wandel bijvoorbeeld naar de Ruhrquellehütte en de naastgelegen winterrodelbaan. Langs de route vind je het audiopad 'Bergweiden en bronnen', waar je via QR-codes meer informatie over de natuur kunt beluisteren. Net rechts van de parkeerplaats is een palendorp te vinden, waar je meer leert over bossen en gebruik van hout, en waar kinderen heerlijk kunnen klimmen en klauteren.

4. Bruchhauser Steine

Op de Istenberg bij Bruchhaus (klein half uur vanaf Winterberg) liggen vier grote rotsen, de Bruchhauser Steine; de Feldstein, Goldstein, Ravenstein en Bornstein. De rotsen zijn enkele tientallen meters hoog en 380 miljoen jaar geleden ontstaan door vulkanen. Bezoek zeker de kleine tentoonstelling, waar je alles leert over geologie, maar ook over opgravingen die hier zijn gedaan.

Bruchhauser Steine
© Naturescanner Peter
Deel op Pinterest

Vanaf het infocentrum kun je een mooie wandeling maken langs de rotsen (na het betalen van entree en parkeerkosten) van ongeveer twee uur met flink wat hoogtemeters. De rotsen zijn niet te beklimmen, omdat deze het broedgebied zijn van de oehoe en slechtvalk.

Alleen de Feldstein (te herkennen aan het kruis erop) is te beklimmen via een natuurlijke rotstrap (wees voorzichtig bij nat weer, want dan kan het glad zijn). Vanaf de top word je bij helder weer beloond met een prachtig uitzicht over het Münsterland en het Teutoburgerwoud.

Feldstein
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

Het bos rondom de rotsformaties is prachtig en een habitat voor wilde planten, zoals de dennenwolfsklauw, bleke havikskruid en alpenscheefkelk, en korstmossen en mossen die zelfs uit de ijstijd stammen. Tijdens de terugweg wandel je langs de Eeuwige Bron, die zelfs blijft stromen in tijden van droogte.

Wandelreizen

5. Hochheide bij Niedersfeld

De Niedersfelder Hochheide (een kwartier rijden vanaf Winterberg), ook wel bekend als Neuer Hagen, is het grootste hoogheidegebied van Noordwest-Duitsland. Het gebied ligt 800 meter hoog en je vindt hier vooral montane heide, in tegenstelling tot de droge heide die in lagergelegen gebieden groeit. Naast de bergheide groeien hier bosbes en veenbes en diverse soorten dwergstruiken, als gewone dophei, kraaihei en de rijsbes.

Hochheide
Deel op Pinterest

Hier zijn diverse mooie wandelingen te maken. Aan het einde van de zomer bloeit de heide hier prachtig, maar ook in de winter kun je hier heerlijke tochten maken over de winterwandelwegen. Volgt het Goldene Pfad (rondwandeling van 5 km) vanaf de parkeerplaats bij de Hochheidehütte om het hele gebied te ontdekken. 

Winterwandelen
Winterwandelweg
Deel op Pinterest

Het hoogste punt is de Clemensberg, die je bereikt na een kort klimmetje en waar je uitkijkt over het prachtige heuvellandschap van het Sauerland.

Wintersport in Winterberg

Het skigebied van Winterberg biedt 34 afdalingen, 13 stoeltjesliften en 6 sleepliften. Ook langlaufen, bobsleeën en rodelen (sleetje rijden) zijn hier zeer populair. Veel ongeduldige sneeuwliefhebbers kiezen voor een weekend of midweek wintersporten in de Skiliftkarussel Winterberg als voorbereiding op een lange wintersportvakantie in de Alpen. De meeste pistes zijn geschikt voor beginners. Alleen op de Erlebnisberg Kappe zijn pistes voor gevorderden te vinden.

Skigebied bij Winterberg
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

De 'Wintersport-Arena Sauerland' beschikt over meer dan honderd kilometer piste nabij Winterberg en Willingen. Dit laatste skioord is bovendien uitermate geschikt voor kinderen. Langlaufers kunnen zich in het Sauerland vermaken op bijna driehonderd kilometer aan loipes.

Overnachten in Winterberg

In Winterberg zijn talloze hotels te vinden, zowel in de stad als vlakbij de skipistes. Verder liggen er campings en vakantieparken.

Luxe cottage
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

Wij mochten het gloednieuwe huisjespark UplandParcs Sauerland proberen. Dit mooie vakantiepark ligt op enkele minuten rijden van Winterberg, net buiten de drukte en middenin de natuur, maar wel met alles dichtbij. De vakantiehuisjes zijn gebouwd tegen de heuvel aan en vooral de bovenste rijen hebben een geweldig uitzicht op het heuvellandschap. Dat is nog eens fijn wakker worden! Kies voor een luxe cottage (4 of 6 persoons) met barbecue of met dakterras en hottub, een boomhut met glijbaan of glampingtent. 

Uitzicht cottage
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

UplandParcs heeft ook aan duurzaamheid gedacht. Zo vind je in je accommodatie een eco-knop om in een keer alle stroom uit te schakelen als je naar buiten gaat, kun je makkelijk afval scheiden en zijn er laadpalen op het park te vinden. Verwarmen kan elektrisch of met de pelletkachel, die een fijne sfeer geeft, maar niet zo schadelijk is als een open haard of houtkachel.

Afbeelding van Janneke Kaim
Geschreven door
Janneke Kaim
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!