Ga naar content

Alpenwelt Karwendel

Embrace.German.Nature - Tussen het massief van de Zugspitze en de Karwendel slingert de Isar door zijn zonnige hoogdal. Daar - ongeveer 100 kilometer ten zuiden van München - ligt de Alpenwelt Karwendel. De Beierse Alpen met hun markante bergtoppen, kleine beekjes en kleurrijke weiden omgeven de drie vakantieoorden Mittenwald, Krün en Wallgau.

Mooiste plekken in de Alpenwelt Karwendel

Netjes uitgelijnd liggen de drie belangrijkste plaatsen van de Alpenwelt Karwendel onder elkaar. Wallgau is de meest noordelijke plaats, daaronder Krün en tot slot bij de grens met Oostenrijk de plaats Mittenwald. Alle drie de plaatsen omringd door prachtige natuur! Wat te zien en beleven tijdens een vakantie in de Alpenwelt Karwendel?

1. Isar

De Isar vormt de levensader van de regio. De rivier ontspringt in het Karwendelgebergte in Oostenrijk en passeert vrijwel meteen de Duitse grens, waar het een forse rivier is geworden en verder stroomt door Alpenwelt Karwendel.

Isar
Deel op Pinterest

2. Mittenwald

Op de grens met Oostenrijk ligt dit pittoreske plaatsje Mittenwald. Hier ontmoeten Beieren en Tirol elkaar en bevind je je volop in de echte Alpenwereld.

Mittenwald staat bekend om de vioolbouw. In het Geigenbaumuseum - het Vioolbouwmuseum - kom je alles te weten over dit muziekinstrument. Naast cultuur vormt ook dit plaatsje in de Alpenwelt Karwendel een ideale uitvalsbasis voor een actieve vakantie in de bergen. 

Vioolmuseum Mittenwald
© Alpenwelt Karwendel / Angelika Warmuth
Deel op Pinterest

Krokusweiden en grillige rotsen vormen het decor rond de stoeltjeslift Kranzberg, die je naar het vertrekpunt van een tocht brengt. Voor de hogere toppen kan je de Karwendel kabelbaan gebruiken. Net over de grens kan je de prachtige Leutaschklamm bezoeken.

De Leutaschklamm is erg leuk voor jong en oud. De kloof zelf is goed toegankelijk, ook voor ouderen en mensen met buggy's. Je kunt de route nog verlengen met een langere wandeling vanaf Mittenwald.

Leutaschklamm
Deel op Pinterest

3. Krün

Het plaatsje Krün, dat is Oberbayern van zijn mooiste kant: de barokke kerk met uienkoepel, idyllische boerderijen en een Alpenpanorama onder een blauwwitte lucht. Het hele jaar door is het hier genieten van de natuur en de lokale tradities.

Ook dit dorp vormt het startpunt van heel wat wandel- en fietstochten naar mooie meren en paden langs de rivier de Isar. Voor gezinnen met kinderen is het een paradijs, met een speeltuin, natuuravonturenpad Isar en de Grubsee met waterglijbaan.

Nevel bij Krün
© GNTB / Felix Meyer
Deel op Pinterest

In de winter staan tal van langlaufloipes, een natuurijsbaan, goed onderhouden winterwandelpaden en de Barmseelift op het programma.

- Buckelwiesen
Oogstrelend zijn deze groene weiden in de vallei tussen Mittenwald, Krün en Wallgau. Duizenden met gras begroeide hobbels - de Buckelwiesen - vormen een haast onwerkelijk, doch speels landschap.

Het is eigenlijk een overblijfsel uit de laatste ijstijd, toen de Isargletsjer het grind samendrukte, en wordt als natuurlandschap beschermd. Zo worden de traditionele Beierse heuvelweiden uitsluitend bewerkt met traditionele technieken en gebeurt het meeste nog gewoon met handenarbeid. Men grijpt hier nog naar de zeis en alleen traditionele meststoffen worden ingezet. Schapen- en geitenkuddes grazen op de heuveltjes. 

Buckelwiesen Duitsland
© Alpenwelt Karwendel / Maximilian Ziegler
Deel op Pinterest

- Maria Rast Kapel
Ook schattig is het gele kapelletje midden in de heuvels rond Krün. In de zomer als het contrasteert met de groene weiden, of in de winter, tussen het met sneeuw bedekte landschap.

De architectuur in de Alpenwelt Karwendel laat duidelijk zien dat je hier dicht bij Oostenrijk bent.

Kapel in Krün
Deel op Pinterest

4. Wallgau

Het schilderachtige Wallgau nodigt met haar vele paden uit om te voet verkend te worden. Van gemakkelijke wandelpaden tot sportieve tochten, het is er allemaal. De bergtocht naar de Simetsberg biedt prachtige panorama's op de vele meren van de Alpenwelt Karwendel.

De gevels van vele huizen zijn versierd met zogenaamde Lüftlmalerei. Deze kleurrijke fresco's, vaak op boerderijen of herenhuizen, tonen vooral Bijbelse motieven. Ze beelden de Hemelvaart of de kwellingen van de hel uit, altijd staan goed en kwaad centraal. Later legden de kunstenaars ook historische of alledaagse taferelen uit de streek van Werdenfels vast. De kunstwerken zijn te vinden in het centrum van Wallgau. De oude boerderijen op de Sonnleiten zijn ook prachtig om te zien. 

- Wandeling naar de Simetsberg in Wallgau
Een bijzondere tocht die we graag in de kijker zetten, is de route naar de Simetsberg. De bergwandeling is 9,6 km lang en neemt ca. 4u30 in beslag. Hierbij overbrug je ca. 1.000 hoogtemeters. Het hoogste punt bevindt zich op 1.836 meter. 

Uitzicht op de Seins Kopf
Uitzicht op Karwendel
Deel op Pinterest

Onderweg hike je door de idyllische almen naar de bergtop, met een weids vergezicht. Zet je wekker op tijd, want wie vroeg opstaat, beleeft een van de mooiste zonsopgangen in de Alpenwelt Karwendel, met een 360° panorama uitzicht.

Aan de noordkant van Wallgau, bij de Wanderparkplatz, begint de afwisselende bergtocht naar de Wallgauer Simetsberg. In het begin voert het pad licht bergopwaarts door het bos met uitzicht op de Sachensee, een mooi meer. Het pad stijgt gestaag tot je na enige tijd de bosweg links verlaat en het pad naar de Simetsberg Diensthütte volgt.

Als je geluk hebt, komen de eerste zonnestralen door de bomen en vergaap je je aan een adembenemende zonsopgang op de top. Na een rustpauze kan je het pad verder volgen naar een hoogvlakte, waar je beloond wordt met een uitzicht op het meer de Walchensee. Afhankelijk van het seizoen loopt het pad verder langs koeien en paarden tot je de top bereikt.

Het 360° uitzicht is een van mooiste panorama's in Zuid-Duitsland! In het zuiden heb je uitzicht op het Soiern- en Karwendelgebergte en in het oosten kun je de bergen de Heimgarten en de Herzogstand zien liggen. Diep in het dal meandert de groene Isar. De rivier baant zich een weg van Mittenwald, via Krün naar Wallgau en dan verder naar Vorderriß. Het is een van de laatste wildwaterrivieren van Duitsland.

- Culinaire hoogstandjes
Na zo'n vroege start en een inspannende wandeling kan je via dezelfde weg weer afdalen naar de vallei. De eerste trek laat dan meestal niet lang op zich wachten en gelukkig is er in Wallgau genoeg te ontdekken op culinair gebied. Het aanbod varieert van een Beierse snacks en traditionele gerechten tot zelfgemaakte chocolaatjes en gebak.

In de knusse blokhut Golfalm in Wallgau geniet je van een stevige maaltijd op het zonneterras. Voor de zoetekauwen zijn er zelfgemaakte chocolaatjes en taarten bij Holzer's Alpenblick. De bonbons met hun kleurrijke design zijn een echte blikvanger en een echte traktatie! Het assortiment omvat handgemaakte kleurrijke pralines, cakes en taarten, en andere heerlijke zoetigheden en jam. 

Holzers Alpenblick
Holzers Alpenblick
Deel op Pinterest

Ook de golfbaan van Wallgau kunnen we niet onvermeld laten. Wie een balletje wil slaan midden in een rivieren- en berglandschap, kan terecht bij de Golf and Countryclub Karwendel.

Deze pagina schreven we in samenwerking met het Duits Verkeersbureau, maar zoals altijd, met de tips en het volledige enthousiasme van Naturescanner. Bekijk meer informatie over Embrace.German.Nature op Germany.travel. Of lees meer over de Alpenwelt Karwendel.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!