Ga naar content

Wandelen in Saksen-Anhalt

Vakantie Saksen-Anhalt - Dicht bij huis met een zeer afwisselende natuur, ideaal voor zowel de beginnende als de gevorderde wandelaar. De deelstaat Saksen-Anhalt is hier een goed voorbeeld van. De in midden-Duitsland gelegen deelstaat kent een veelzijdige flora en fauna en biedt diverse mooie (beschermde) natuurparken waar afwisselende wandeltrails doorheen lopen.

Beste wandelgebieden van Saksen-Anhalt

Saksen-Anhalt kent vijf grote natuurparken met ieder zijn eigen kenmerken. Bosrijke omgevingen worden afgewisseld met uitgestrekte heides, glorende velden en kabbelende beekjes.

Tijdens korte hikes of dagtochten ontdek je hier een grote diversiteit aan dieren en planten, waarvan sommige vrij uniek zijn. Bekijk in het wild groeiende orchideeën, begeef je in het rijk van de bever of wandel door oude dorpjes. Voor ieder wat wils tijdens een wandelreis in Saksen-Anhalt

1. Wandelen op de Dübener Heide

Iets ten noorden van Leipzig vind je de Dübener Heide. Dit gemengde bosrijke natuurpark is gelegen in een rustiek rivierenlandschap tussen de Mulde en de Elbe. Het herbergt talloze wandel- en natuurpaden, welke je meevoeren door de mooiste heidebossen en -velden. Ontdek tijdens het wandelen kleine bosmeren, romantische open plekken en verstilde dorpen in het grootste gemengde bosgebied van Midden-Duitsland.

Waldblick Heide
© Naturpark Dübener Heide
Deel op Pinterest

Bijzonder in dit gebied is de Heide-Biber-Tour (bevertour), die de onderscheiding van "Wanderbares Deutschland" heeft gekregen. Deze 30 kilometer lange wandelroute voert je dwars door het rijk van de bever. Met geluk zie je dit grootste knaagdier van Europa werken aan zijn dammen en burchten, die bedoeld zijn als schuilplaatsen voor beverfamilies in het koude water. Vanuit Bad Düben vervolg je de wandelroute verder naar Bad Schmiedebach. Onderweg ga je op in een prachtig natuurschoon, waarbij open heidelandschappen afgewisseld worden met schaduwrijke bospassages.

Tijdens de hike passeer je de inmiddels verwaarloosde laatste lokale houtskoolbrander in Eisenhammer en de oogstrelende waterburcht Reinharz, inclusief de 100 jaar oude Kaiser-Wilhelm toren. Weer even op kracht komen? Stop dan onderweg bij restaurant Schöne Aussicht voor een hapje of drankje op het terras in de tuin.

TIP: wil je de 30 kilometer lange trektocht niet helemaal lopen? Kies dan voor de Billi Bockert Tour, die bestaat uit twee etappes van 6 kilometer.

2. Hiken in de Harz

In het westen van Saksen-Anhalt vind je een deel van Nationaal Park Harz. Dit wandelgebied kenmerkt zich door rustieke bossen, kronkelende beekjes en sprekende rotspartijen. In het gebied vind je zo’n 600 kilometer aan wandelroutes die qua moeilijkheidsgraad variëren van eenvoudig tot gevorderd, een ideaal wandelgebied voor iedereen dus.

Harz wandelen
© GNTB
Deel op Pinterest

Een goed begin voor de wandeling is het bezoekerscentrum van Nationaal Park Harz. Daarnaast vind je hier extra informatie over de diverse routes, zijn er boswachters die je graag meer vertellen over de beschermde gebieden en is er de mogelijkheid om in een van de omringende gebouwen tentoonstellingen te bezoeken.

Voor de echte avonturiers (van alle leeftijden) zijn er speciale trails aangelegd, welke zich midden in de wildernis van het gebied bevinden. Elke van deze in totaal acht trails is voorzien van een eigen thema dat zich focust op een bepaalde plant- of diersoort. De ideale combinatie tussen natuur en educatie.

3. Hike in Geo-natuurpark Saale-Unstrut-Triasland

De wandelroutes in dit geo-natuurpark voeren je dwars door een enorme diversiteit van flora en fauna, ideaal voor natuur- en dierenliefhebbers. Ontdek de in het wild groeiende orchideeën, beschermde slaapmuizen of met geluk zelfs wilde katten. Het park wordt voor meer dan 50% beschermd, door onder andere Natura 2000 gebieden. Op deze manier worden de kwaliteit en diversiteit van de natuur in stand gehouden.

Door de verschillende geopaden en toegangspoorten vind je de weg langs belangrijke hoogtepunten in het park. De poorten zijn verspreid over het gebied en verbinden diverse toeristische knooppunten met elkaar. Onderweg kom je langs diverse hoogtepunten, zoals het kasteel van Querfurt, de Herrmannschacht Zeitz en het cultureel historische centrum Alte Post in Mücheln. De samengestelde wandelroutes in het gebied variëren in afstanden van 1,5 tot 30 kilometer. Hiermee is dit gebied goed te doen voor zowel de beginnende als de ervaren wandelaar.

Arche Nebra
© GNTB
Deel op Pinterest

TIP: ben je op zoek naar een mooi panoramisch uitzicht? Ga dan voor de wandelroute Nebra-Wangen.

4. Wandelen in Natuurpark Unteres Saaletal

Het natuurpark Unteres Saaletal is links en rechts gelegen van de rivier Saale en strekt zich uit van de stad Halle tot aan Nienburg. De Saale heeft dit natuurpark in de loop van tijd gevormd tot een divers landschap met veel variatie aan flora en fauna. De diverse wandelroutes voeren je door heidelandschappen en rotsachtige hellingen, waardoor je echt even opgaat in de natuur.

Door het hele natuurpark zijn verschillende natuurpaden aangelegd, waardoor je relatief eenvoudig de afwisselende natuur ontdekt. De wandelpaden zijn daarnaast aangevuld met thematische informatieborden, welke je meer vertellen over de oorsprong en het landschap van het gebied.

Ook de cultuurliefhebber komt hier goed aan zijn trekken. Er zijn speciale themaroutes gecreëerd voor wandelaars die ook de connectie met de culturele hoogtepunten uit de regio zoeken. Ga bijvoorbeeld terug in de tijd met de themaroute “Straße der Romanik”, waarbij je zo’n 60 Romaanse gebouwen passeert. Of liever genieten van unieke wijnen uit de regio? Kies dan voor afwisseling met een wandeling en wijnproeverij met de route “Weinstraße Mansfelder Seen“.

5. Hiken in Natuurpark Fläming

Een wandeling door Fläming biedt een afwisselend landschap voor jou als wandelaar. Je loopt hier door bossen, weilanden en langs beekjes, maar het gebied wordt met name gekenmerkt door de grote hoeveelheid rotsen. De verder vrij vlakke landschappen maken dit wandelgebied goed geschikt voor een relatief gemakkelijke hike. Naast de natuur vind je de verborgen Fläming-dorpen die zijn voorzien van oude kerken, kastelen en molens. De oude dorpen, welke nog steeds sporen van bewoning vertonen, worden omgeven door kleurrijke velden en weiden.

Fläming natuurpark
© David Ludley
Deel op Pinterest

In het gebied vind je vijf bekendere wandelingen, variërend in afstand tussen de vijf en twintig kilometer. De meeste van deze hikes starten bij een treinstation, waardoor ze gemakkelijk met het openbaar vervoer te bereiken zijn. De wandelroutes nemen je mee door diverse natuurgebieden, aangevuld met culturele hoogtepunten.

Daarbij wordt ook stilgestaan bij de geschiedenis en het ontstaan hiervan. Het natuurpark focust zich daarnaast ook sterk op innovatieve en duurzame projecten die bijdragen aan het behoud van het natuurgebied. Iedere trail heeft zijn eigen unieke kenmerken, wat het zeker de moeite waard maakt om hier meerdere dagen te hiken.

Deze pagina werd geschreven in opdracht van Germany Travel, maar met het enthousiasme en de tips van Naturescanner. Wil je meer weten over deze regio, bekijk dan de officiële website. Bekijk ook de tips en campagne van Embrace.German.Nature op de site van Germany Travel.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!