Fietsen in Nedersaksen
Nedersaksen - een prachtig stukje Duitsland, waar genieten van natuur en lokale tradities nog centraal staan. Spring eens op de fiets en verken de regio op een andere manier!
Mooiste fietsgebieden en routes
Waar fietsen in Nedersaksen? We delen graag onze tips voor mooie fietsroutes en gebieden die goed op de tweewieler verkend kunnen worden.
Gratis brochure:
1. Elberadweg
We durven te wedden dat je al gehoord hebt van de beroemdste route in deze streek. We hebben het over, natuurlijk, de Elbefietsroute of Elberadweg. De route is een van de drie populairste fietsroutes van Duitsland (ADFC RadReiseAnalyse 2022). De totale lengte van de langeafstandsroute is 1.260 kilometer. De etappes van Cuxhaven en Brunsbüttel naar Wittenberge omvatten 340 kilometer vol natuur en cultuur.
Het noordelijke deel voert zowel langs kleine steden als door de bruisende metropool Hamburg. Geniet van het vrije uitzicht op de rivier, volg de vlucht van de ooievaars en laat de zilte lucht om je neus waaien vlak voor Hamburg.
Vanwege de windrichting wordt meestal aanbevolen om de Elberadweg in Duitsland te starten aan de Noordzeekust bij Cuxhaven, aan de monding van de Elbe in de Noordzee. Onderweg passeer je het Nedersaksische Nationaal Park Waddenzee en UNESCO-Werelderfgoed, voordat je het Altes Land, een traditioneel cultuurlandschap, binnenrijdt.
Hier doorkruis je het grootste aan elkaar geschakelde fruitteeltgebied van Noord-Europa. Vooral tijdens de bloesemtijd in het voorjaar en de oogsttijd in het najaar is het fantastisch om een ommetje te maken naar de vele fruitkwekerijen even voorbij de dijk langs de Elbe. De 1000 jaar oude Hanzestad Stade met zijn rustige stadscentrum is ook een tussenstop waard.
Na de kosmopolitische stad Hamburg voert de bekende fietsroute door de Elbmarsch en de Elbtalaue. Grote en kleine schepen varen over de rivier. Wie even wil varen, krijgt zijn kans. Veel boottochten gaan van pier naar pier op de Elbe, van havenstad Hamburg tot de burchtstad Bleckede en het vakwerkstadje Hitzacker. Een bijzondere ervaring is een tocht met de raderstoomboot Kaiser Wilhelm, die meer dan 110 jaar oud is.
Het kan op sommige plekken voorkomen dat je de rivier wilt oversteken en je reis aan de overkant voortzetten. Goed om te weten is dat er op de Elbe veerboten zijn. Ze brengen automobilisten, fietsers en voetgangers naar de andere kant. Dat is niet alleen handig, maar vaak ook een heerlijke rustpauze tussen het fietsen door.
In het UNESCO-biosfeerreservaat Niedersächsische Elbtalaue is de natuur nog grotendeels ongerept. Hier, in het voormalige grensgebied tussen Duitsland en de DDR, bleven planten en dieren decennialang ongestoord. Van het meest bijzondere dier van de uiterwaarden, de Elbebever, werd lang gedacht dat hij uitgestorven was. Vandaag kan hij, samen met de otter, opnieuw aan de oevers worden gezien. In de wintermaanden zijn er duizenden ganzen te zien die hier rusten tijdens hun trek. Een andere vogel kenmerkt het beeld in veel dorpen: de witte ooievaar. Langs de "Groene Gordel", de voormalige grens aan de Elbe, is het heerlijk fietsen door een prachtig, afwisselend landschap.
Het Elbe- en Wendlandgebied is ook bekend om de vele goed bewaarde Rundlingdorpen. Ze zijn van Slavische oorsprong en hebben van oudsher slechts één toegang tot het dorpsplein, waaromheen de puntgevels van de typische Nedersaksische huizen met palen en balken in een cirkel staan.
De Elberadweg in Duitsland is een typische rivierfietsroute, altijd met uitzicht op het water, en combineert zowel natuur- als cultuurbeleving.
2. Uelzen: ADFC-fietsgebied
In het noorden van Nedersaksen werd in 2016 de eerste gecertificeerde ADFC-RadReiseRegion opgezet. In het heidegebied van de Landkreis Uelzen op de Lüneburger Heide zijn er elf gecertificeerde fietsroutes die uitnodigen tot een dagtocht of een volledige fietsvakantie.
De tochten zijn thematisch bijvoorbeeld voor natuurliefhebbers, gezinnen of recreanten. In totaal is het fietsnetwerk in de heideregio Uelzen ca 1.000 km lang. De routes zijn bewegwijzerd en de dagtochten zijn gemarkeerd met pictogrammen. Routeborden in de hele regio helpen bij het uitstippelen van jouw tocht.
De zeer goede spoorverbindingen en de mogelijkheid om zonder extra betaling de fiets mee te nemen op de bus (van vrijdag tot zondag van begin juni tot eind september) maken een fietsvakantie in Uelzen bijzonder makkelijk. Fietsen kunnen uiteraard meegenomen worden in het openbaar vervoer. Fietsen en reizen met bus of trein kunnen op die manier perfect worden gecombineerd.
In de ADFC-RadReiseRegio staat service bieden aan fietsende vakantiegangers voorop: naast een uitgebreid aanbod van "gewone" huurfietsen biedt de HeideRegio Uelzen ook speciale fietsen aan, zoals tandems en natuurlijk elektrische fietsen, met meer dan 40 plekken om de accu's gratis op te laden. Bij het e-laadstation in het stadhuis van Uelzen zijn de kastjes met de stroomaansluiting zo groot dat je er naast de accu ook tijdelijk wat bagage kunt opbergen.
In de streek nodigen drie kerken de fietsers uit tot rust en bezinning. En voor de sportieve fietsers is er de "Stoppomat", een tijdmeetsysteem voor fietsers. Op een circuit van 10 km in Suderburg staan permanent geïnstalleerde tijdmeters. Wat het bijzonder maakt is dat het de eerste "Stoppomat" op een vlakke route in Duitsland is.
Tot slot heeft de Heideregio Uelzen een ruim aanbod aan fietsvriendelijke logies- en eetgelegenheden, waar je altijd hartelijk verwelkomd wordt.
3. Ilmenau-fietsroute
De Ilmenau-fietsroute, die ca. 120 kilometer omvat, biedt een bijzondere natuurbelevenis. Het pad doorkruist het leefgebied van ijsvogel en otter in het natuurreservaat Ilmenau en voert over kleine wegen en paden. Langs het fietspad staan 31 natuurinformatiepunten die de fauna en flora van het natuurgebied illustreren.
De rivier Ilmenau, waar het gebied zijn naam aan ontleent, komt voort uit de samenvloeiing van de rivieren Gerdau en Stederau ten zuiden van Uelzen. Zij kronkelt door het afwisselende landschap om uiteindelijk voor de poorten van Hamburg in de Elbe uit te monden.
Fietsers op de Ilmenau-route kunnen op hun tocht niet alleen otters en ijsvogels zien. Van middeleeuwse kloosters tot bloeiende heidevelden en een van de grootste zonnewijzers van Europa, de regio heeft allerlei verbazingwekkende dingen te bieden. Kom op adem in een van de oude dorpjes met historische vakwerkhuizen en huizen met rieten daken.
De Ilmenau voert door stille pittoreske dorpjes en door de steden Uelzen, Bad Bevensen en Lüneburg. Lüneburg is onbetwist het stedelijk centrum van de regio. In de historische oude stad ontdek je maar liefst 1050 jaar geschiedenis. De historische architectuur in gotische stijl contrasteert met het levendige en hippe stadsleven. Overal in het centrum wenkt de geschiedenis. Wist je dat zout vroeger de belangrijkste handelswaar vormde? De zouthandel met het toen kostbare "witte goud" bracht de stad in de middeleeuwen rijkdom en prestige.
4. Fietsen op de Wadden
Denk ook eens aan een fietsvakantie langs de kust of op de Duitse Waddeneilanden. Heel wat anders en super leuk om de eilandjes op de tweewieler te ontdekken! Tijdens een tocht passeren vele verschillende watervogels en met een beetje geluk zie je zelfs zeehonden in of bij het water. De Duitse eilanden hebben bovendien kuuroorden en dat is natuurlijk een extra luxe na een lange dag fietsen.
Fietsvakantie in Nedersaksen
Ben je zelf klaar om op het zadel te springen en de beste fietsgebieden van Nedersaksen te verkennen? Wij kunnen een fietsvakantie zeker aanbevelen!
Bestel brochures
Deze pagina schreven we in samenwerking met het Duitse Verkeersbureau, maar zoals altijd, met de tips en het volledige enthousiasme van Naturescanner. Bekijk meer informatie over Embrace.German.Nature op Germany Travel. Wil je nog meer weten over de regio? Bekijk dan ook de officiële Website van Nedersaksen.