Ga naar content

Herfst in Saksen-Anhalt

De vakantieregio Saksen-Anhalt ligt in het hart van Duitsland en typeert zich vooral door de enorme variatie in landschappen. Tussen de Harz in het noorden en Saale-Unstrut in het zuiden vind je een enorm aanbod aan bijzondere natuurgebieden, die er in de herfst extra mooi bij staan.

Saksen-Anhalt in het najaar

Steeds meer bezoekers ontdekken Saksen-Anhalt als een diverse vakantieregio op nog geen vijf uur rijden van de Nederlandse grens. Een regio waar je heerlijke wandelingen en fietstochten kunt maken door de rustgevende natuur en tegelijkertijd kennismaakt met de geschiedenis en de culturele schatten die de deelstaat rijk is. 

Ook in de herfst- en wintermaanden kun je Saksen-Anhalt op zijn mooist beleven; frisse herfstwandelingen, lekkere gerechten en gezellige markten zorgen voor een onvergetelijke vakantie-ervaring.

Saksen-Anhalt in het najaar
Saksen-Anhalt in het najaar
Deel op Pinterest

Hieronder inspireren we jou met vier doe-tips voor een herfstvakantie in Saksen-Anhalt.

1. Herfst in de Altmark

De Altmark is een deelregio in het noorden van Saksen-Anhalt, waar natuurbescherming hoog in het vaandel staat. In het oosten van de regio loopt de rivier de Elbe en ook de beroemde „Straße der Romanik” doorkruist deze regio. Het historische cultuurlandschap maakt deel uit van het Noord-Duitse laagland. Natuurliefhebbers en wandelaars vinden hier prachtige, goed bewegwijzerde wandelroutes door de ongerepte natuur en laten zich onderweg verrassen door beschermde planten- en diersoorten die je bijna nergens anders meer vindt. 

Herfst in de Altmark
© Altmärkischer Regionalmarketing- und Tourismusverband
Deel op Pinterest

In de herfst is de Altmark minstens zo mooi: overal vind je kleurige pompoenen en de uitgestrekte bossen nodigen wandelaars uit om paddenstoelen te verzamelen. In de pittoreske dorpjes vinden er geregeld traditionele oogst- en winterfeesten plaats. Een aanrader om bij te wonen.

Een andere aanrader is de hanzestad Tangermünde, die met zijn middeleeuwse centrum en gezellige haven in alle seizoenen een bezoek waard is, net als het imposante klooster in Jerichow.

2. Wandelen door Gartenreich Dessau-Wörlitz

Een echte parel in Saksen-Anhalt is het kleurrijke tuinenrijk nabij Dessau, het Gartenreich Dessau-Wörlitz. Het tuinenrijk bestaat uit een verzameling van parken tussen de rivieren de Elbe en de Mulde en staat in zijn geheel op de UNESCO-erfgoedlijst. De parken zijn met elkaar verbonden door goed uitgezette wandelpaden. 

In het tuinenrijk vind je veel in Engelse stijl ontworpen (kasteel)tuinen, bijzondere kunstwerken en opvallende kastelen die vaak ook van binnen te bezichtigen zijn. Tijdens een herfst- of winterwandeling door dit tuinenparadijs loop je over zeventien unieke bruggen, die allemaal in een andere stijl zijn gebouwd. 

Gartenreich Dessau-Wörlitz
© Nilz Böhme
Deel op Pinterest

Ook de nabijgelegen stad Dessau is zeker de moeite waard. Deze stad is vooral bekend vanwege de Bauhausstroming die hier ruim 100 jaar geleden opbloeide. Het moderne Bauhausmuseum in het centrum en de klassieke Bauhausgebouwen vormen de trots van deze culturele stad in het hart van Saksen-Anhalt.

3. Herfst- en winterwandelen in de Harz

Het mysterieuze landschap van de Harz betovert al decennialang zijn bezoekers. Het natuurpark wordt getypeerd door mysterieuze wouden, uitgestrekte wandelroutes, pittoreske stadjes en indrukwekkende kastelen. Dit maakt de Harz juist ook in de koudere maanden een interessante bestemming voor een paar stevige wandelingen, lekker eten en culturele ontdekkingstochten.

In de herfst krijgen de donkere wouden prachtige kleuren en worden de bossen zo mogelijk nog mysterieuzer. Zo kun je bijvoorbeeld de Harzer-Hexen-Stieg bewandelen; een van de bekendste en populairste routes. De route brengt je ook naar de 1150 meter hoge Brocken. Vanaf 1150 meter hoogte heb je een mooi uitzicht over de omgeving. Vind je de klim naar boven te koud, dan kun je ook met de nostalgische stoomtrein naar boven.

Herfst in de Harz
Herfstwandeling in de Harz
Deel op Pinterest

Wanneer je geluk hebt, zijn tussen november en februari delen van de Harz bedekt onder een laag sneeuw. Je kunt hier dan op verschillende plekken langlaufen, sleeën en sneeuwschoenwandeltochten ondernemen. Vooral het Bodetal is tijdens het winterseizoen een prachtige bestemming; veel bezoekers komen naar de besneeuwde heuvels om te rodelen en sleeën. Ook zijn er speciale winterwandeltochten tussen de 2 en 11 kilometer die je de mystieke kant van het natuurgebied laten zien. Lees meer over winter in de Harz.

4. De meest betoverende kerstmarkten van Saksen-Anhalt

Wanneer je tijdens de feestmaanden op vakantie bent in Duitsland, mag je natuurlijk de kerstmarkten niet overslaan. Ook in Saksen-Anhalt zijn ze goed in het organiseren van gezellige wintermarkten. Zo heb je in de hoofdstad Magdeburg vanaf eind november een sfeervolle kerstmarkt met een groot reuzenrad van waaruit je een prachtig uitzicht hebt over de Elbe en de feestelijk verlichte binnenstad. 

Kerstmarkten Saksen-Anhalt
© Harald Krieg
Deel op Pinterest

Tegelijk met de kerstmarkt vindt hier ook de „Lichterwelt” plaats; een lichtjesroute door de binnenstad met maar liefs 1,2 miljoen led-lampjes. Dit winterse festijn duurt nog tot februari.

Niet alleen in de grote steden, maar ook in kleine historische stadjes kun je kerstmarkten bezoeken. Zo kun je bijvoorbeeld in Quedlinburg en Goslar na een lange winterse wandeling in de Harz bijkomen met een lekkere kop glühwein. In deze vakwerkstadjes, die allebei ruim 1000 jaar oud zijn en midden in het Harzgebergte liggen, ontdek je tussen eind november en eind december een gezellige kerstmarkt met ambachtelijke kraampjes. De kerstmarkt in Quedlinburg is zelfs al twee keer uitgeroepen tot mooiste kerstmarkt van Saksen-Anhalt, wat mede te danken is aan de bijzondere ‘levende’ adventskalender.

Praktisch
Vakantiebestemming Saksen-Anhalt is binnen ca. zes uur goed te bereiken met zowel de auto als met het openbaar vervoer. Toeristische informatie over Saksen-Anhalt vind je op de websites van Vakantieland Saksen-Anhalt en de Harz.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!