Ga naar content

Culturele hoogtepunten Saksen-Anhalt

Saksen-Anhalt is één van de meest veelzijdige deelstaten van Duitsland. Natuur en cultuur gaan hand in hand in deze centraal gelegen regio. Tot de val van de Berlijnse Muur maakte het gebied onderdeel uit van het minder welvarende Oost-Duitsland. Toch heeft Saksen-Anhalt een rijke geschiedenis. Vier plekken, binnen een straal van nog geen 35 kilometer, hebben een dusdanig historische waarde dat zij onderdeel uitmaken van het UNESCO werelderfgoed. Deze bijzondere culturele bezienswaardigheden zijn leuk te combineren met de natuur in de omgeving.

UNESCO Werelderfgoed in Saksen-Anhalt

We wijzen je in het bijzonder op drie UNESCO werelderfgoederen en één door de UNESCO beschermd natuurgebied in de Werelderfgoedregio Anhalt-Dessau-Wittenberg. 

1. Luther-gedenktekens in Wittenberg

Een stevige onweersbui gaf het leven van Maarten Luther een onverwachte wending. Volgens de legende sloeg de bliksem naast hem neer waardoor hij doodsbang de belofte deed om monnik te worden. Na het kloosterleven kwam de in het kleine plaatsje Eisleben geboren Luther in Wittenberg terecht om filosofie te doceren.

Hij ergerde zich behoorlijk aan verschillende misstanden binnen de kerk en besloot actie te ondernemen. Hij zette 95 stellingen op papier en spijkerde de lijst op de deur van de kerk. Dit was het begin van zijn rol als hervormer van de christelijke kerk waardoor Luther een belangrijk persoon werd en onbewust de grondlegger van de Lutherse kerk.

De Luther-gedenktekens vind je in Eisleben en Wittenberg. In Eisleben staan de huizen waar Luther in 1483 werd geboren en in 1546 overleed. Wittenberg wordt in de volksmond wel Lutherstadt genoemd. Hier woonde Luther een groot deel van zijn leven in een voormalig klooster, dat tegenwoordig dienst doet als museum over de geschiedenis van de Reformatie.

Cultuur in Saksen-Anhalt
Lutherkerk
Deel op Pinterest

Een kilometer verderop staat de Slotkerk waarop Luther zijn stellingen zou hebben gespijkerd. Overigens iets dat door wetenschappers wordt betwijfeld. Om een levendig beeld van die tijd te krijgen moet je een bezoek aan Luther 1517 zeker niet overslaan. De kunstenaar Yadegar Asisi heeft een gigantisch panorama gemaakt van Wittenberg in het jaar 1517, het jaar waarop Luther zijn stellingen aan de wereld presenteerde. Er gebeurt ontzettend veel op het doek en het geeft je een mooie visuele impressie van die tijd.

2. Bauhausstad Dessau

Net als Wittenberg ligt ook Dessau aan de rivier Elbe, op een kleine drie kwartier rijden van elkaar. Ook Dessau kent een rijke geschiedenis, die wel een stuk minder ver teruggaat in de tijd. Net na de Eerste Wereldoorlog richtte Walter Gropius de Bauhaus school op. Dit was een opleiding voor beeldend kunstenaars, ambachtslieden en architecten.

In 1925 verhuisde de school naar Dessau. Gropius was verantwoordelijk voor het ontwerp van de nieuwe school, uiteraard in de kenmerkende Bauhaus stijl. Minimalistisch, met de nadruk op lineaire en geometrische vormen en als uitgangspunt dat de vorm de functie volgt. Dat gold niet alleen voor het gebouw zelf, maar ook voor het interieur. 

Bauhaus in Dessau
Bauhaus in Dessau
Deel op Pinterest

Vlak naast de school staan een drietal zogenaamde meestershuizen, een eigen ontwerp. Hier woonden Walter Gropius en de andere docenten. Drie jaar geleden zijn de huizen weer voor het publiek geopend na een stevige renovatie. Verspreid over Dessau vind je verschillende complexen uit de Bauhaus tijd, waarvan meerdere zijn ontworpen door Gropius zelf. Zo ontwierp hij een wijkje met 314 kleine en betaalbare portiekhuizen in Dessau-Törten. Een aantal van deze woningen zijn gerestaureerd tot het oorspronkelijk ontwerp en kun je bezoeken. Op zoek naar een leuk hotel in Dessau? Kijk bij Booking.com.

3. Tuinenrijk Dessau-Wörlitz

Tussen de rivieren de Elbe en de Mulde liggen zeven parken die samen het Tuinenrijk Dessau-Wörlitz vormen. Prins Leopold III hield erg van reizen. Tijdens zijn reizen door Engeland werd hij geïnspireerd door de prachtige tuinen en in Italië maakten eeuwenoude gebouwen grote indruk op de prins. Dát wilde hij zelf ook. Samen met een bevriende architect creëerde hij de eerste Engelse tuinen van Duitsland.

Tegenwoordig omvatten de tuinen gezamenlijk een oppervlakte van circa 145 km², ongeveer een vierde van de oorspronkelijke omvang. Een aantal tuinen heeft bovendien een paleis. Het statige Georgium paleis in Wörlitz wordt omringd door waterpartijen, sierlijke bruggetjes en mooie bospassages. Ook vind je hier de Anhalt Art Gallery of Dessau met diverse bijzondere schilderijen uit de voorgaande eeuwen.

UNESCO Saksen-Anhalt
Tuinenrijk
Deel op Pinterest

Leopold was geen gierig man en schonk het vierkante Luisium paleis met haar tuinen aan zijn vrouw Margarita Louise. Het Mosigkau paleis en park diende als een zomerverblijf. Het paleis beschikt over 24 kamers die nog in originele staat zijn gemeubileerd.

Wörlitz Park doet bijna sprookjesachtig aan. Het is een veelzijdig park met bijzondere gebouwen, tempels, vijverpartijen en boogbruggetjes. Een andere stijl heeft Sieglitzer Park. Dit park wordt gekenmerkt door zijn geordende wildernis. Een Nederlands tintje heeft het Oranienbaum park en paleis, destijds ontworpen door onze landgenoot Cornelis Ryckwaert en zijn zoon.

Als laatste van de zeven parken is Grosskühnau park aan het begin van de 19de eeuw aangelegd. In het jaar 2000 heeft UNESCO het Tuinenrijk als werelderfgoed bestempeld vanwege haar unieke afspiegeling van verschillende landschaps- en kunststijlen uit de 17de tot de 19de eeuw.

4. Biosfeerreservaat Midden-Elbe

De Elbe slingert door de werelderfgoedregio Anhalt-Dessau-Wittenberg. Het gebied rondom de rivier wordt aangeduid als biosfeerreservaat Midden-Elbe dat door UNESCO als beschermd gebied wordt erkend. Dat zijn gebieden met een speciale status waar mens en natuur samenleven en duurzaamheid centraal staat.

Beschermd UNESCO gebied Saksen-Anhalt
Mittelelbe
Deel op Pinterest

De natuur krijgt hier de ruimte. Dit prachtige gebied, dat door de Elberadweg wordt doorkruist, kun je uitstekend per fiets verkennen. Natuur en cultuur ontmoeten elkaar in Saksen-Anhalt, lees daarom ook onze tips voor natuurgebieden in Saksen-Anhalt.

Deze pagina schreven we in samenwerking met het Duitse Verkeersbureau, maar zoals altijd, met de tips en het volledige enthousiasme van Naturescanner. Bekijk meer informatie over Embrace.German.Nature op Germany.travel. Wil je nog meer weten over de regio? Bekijk dan ook de officiële site.

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!