Ga naar content

Silezië in Polen

Natuur in Polen – Vanuit woiwodschap Silezië kan je uitstekend de natuur van Zuid-Polen verkennen. Deze provincie is gelegen aan de Tsjechische- en Slowaakse grens en is oorspronkelijk bekend vanwege grote industrialisatie en verstedelijking, nochtans zal je verrast zijn door de grote hoeveelheid natuur die zijn plek binnen dit industriële gebied heeft terug geclaimd en de rust heeft doen wederkeren.

Mooiste plekken in Silezië

Mooi, rauw en levendig is hoe je de natuur in Silezië het best kan omschrijven. Wat zijn de grootste bezienswaardigheden voor natuurliefhebbers tijdens een reis door Silezië? Wij geven je alvast wat tips!

1. Juragebergte en de Adelaarsnestenroute

Op het uitgestrekte gedeelte van het Jura-gebergte wachten de kastelen van de Adelaarsnestenroute om ontdekt te worden. De naam “adelaarsnesten” hebben ze te danken aan de ligging: sommige kastelen zijn gebouwd op kalkstenen rotsen van wel 30 meter hoog. De route is in totaal 163 kilometer lang en spreidt zich uit over Silezië en Malopolska, de tocht brengt je langs 25 kastelen en tal van wachttorens. De regio is bekend om zijn dichtbegroeide bossen, dramatische kalkstenen rotsformaties en schilderachtige valleien. Meer informatie over deze route vind je op de pagina Adelaarsnestenroute in Polen.

Adelaarsnestenroute in Polen
Deel op Pinterest

2. Błędów-woestijn

Alhoewel je hier niet het werk van de natuur zelf ziet, is de Błędów-woestijn toch echt een bijzonder stukje natuur gevormd door menselijke activiteit. Vroegere bewoners hebben dit gebied massaal leeg gekapt ten behoeve van de regionale mijnbouw. Toen eenmaal alle bomen verdwenen waren ontstond er een oppervlakte van stuifzand, wat uiteindelijk leidde tot de verwoestijning van een gebied van ongeveer 32 vierkante kilometer – en daarmee is de Błędów-woestijn het grootste zandgebied in het Europese binnenland.

Wil je het gebied volledig verkennen? Dan kun je het best met de auto op stap gaan. Maar zeker voor de wandelaars en fietsers is er rondom genoeg keus aan actieve routes, die je meenemen door het heuvelachtige zand- en duingebied. Rond schemertijd kun je prachtige uitzichten over de Błędów-woestijn verwachten, zorg er dan zeker voor dat je rond dit tijdstip bij een van de vele uitkijkpunten bent rondom de woestijn om jezelf te laten verwonderen door het overweldigende kleurenspel dat het zand aanneemt op de uitgestrekte vlaktes, werkelijk een lust voor het oog.

Wandelen Silezië BeskidenDeel op Pinterest

3. De Silezische Beskiden 

Gelegen op de grens van Polen en Tsjechië vind je de Silezische Beskiden: een lange bergketen die onderdeel is van de Karpaten. Het is een paradijs voor fervente wandelaars en mountainbikers en heeft voor zowel rustzoekers als adrenalinejunks een breed aanbod aan activiteiten. De bergen hier zijn over het algemeen zo tussen de 700- en 800 meter hoog, het gebied is bedekt met pijnbomen en gemengde bossen, glooiende hellingen die contrasteren met steile rotswanden en tal van idyllische dorpjes die ieder een rijke geschiedenis dragen.

De hoogste pieken in dit gebergte zijn de Barania Góra (1220m) en de Skrzyczne (1257m), hier tref je een breed scala aan wandelpaden die kriskras door elkaar heen lopen over de pieken van de bergen. Vooral Skrzyczne is een uitstekende start voor je wandeltocht door de Beskiden.

Bij het informatiecentrum in het dorpje Szczyrk, nabij Skryczne, zijn gratis Duits- en Engelstalige gidsen beschikbaar waarin de verschillende wandelroutes voor de Beskiden beschreven worden.

Hou je van een uitdaging, loop dan The Loop (de Grote Beskidenronde), een meerdaagse hiking trail. Lees meer hierover op onze pagina over wandelen in Polen.

4. Nationaal Park Ojcowski 

Bij het dorpje Ojców vind je het kleinste nationaal park in Polen, het ligt officieel net over de grens in Woiwodschap Malopolska – maar als natuurliefhebber is een bezoek aan dit mooie stukje natuur zeker een aanrader tijdens je vakantie in Silezië. Het landschap is hier zeer divers: als gevolg van verwering en erosie loopt het uit van meer dan 400 mysterieuze grotten en holen tot aan schilderachtige rivierdalen en bijzondere rotsformaties.

Door het park lopen twee rivieren, waarbij je misschien wel een bever of twee kan spotten. In het park is hoe dan ook een overvloed aan wildlife te zien, met onder meer dassen, hermelijnen, vleermuizen, meer dan 130 soorten vogels en geloof het of niet: een insectenwereld van ongeveer 3300 soorten.

Je hebt verschillende wandelpaden in het park, die je leiden langs eeuwenoude kastelen, ruïnes, betreedbare grotten en een prachtig stuwmeer. Het is dan ook aan te raden om voorafgaand een bezoek te brengen aan het informatiecentrum in Ojców om van daaruit je route voor te bereiden.

5. Tarnowski Góry – Historische Zilvermijn

Nog geen 30 kilometer bij de hoofdstad Katowice vandaan herbergt zich een indrukwekkend mijnenstelsel om op verkenning te gaan. Het dorpje Tarnowski Góry befaamd zich voor een Historische Zilvermijn waar je met de boot een ondergrondse tour kan doen. Het is geen verrassing dat deze plek opgenomen is op de UNESCO Werelderfgoedlijst: het is een imposant labyrint aan ondergrondse gangen en waterwegen, zeer bijzonder om te ervaren. 

Deel op Pinterest

Natuur rondom hoofdstad Katowice

Katowice ligt aan Rivier de Rawa en kenmerkt zich als de economisch- en culturele hoofdstad van Silezië. In een regio waar jarenlang de steenkolenmijnen, staal- en chemische industrie centraal stond is er nu een grote verandering gaande waarbij de rijke geschiedenis van de stad wordt omarmd door investeringen in nieuwe architectuur en uiteenlopende bouwstijlen. De stad heeft veel bossen, bloemen en groen: het staat op de ranglijst van “mooiste steden van Europa” en is dan ook een geweldige uitvalbasis voor je natuurreis naar Silezië.

Tijdens je trip naar Katowice is een bezoek aan het grootste Stadspark van Europa een absolute must, met meer dan 600 hectare aan oppervlakte om te verkennen vermaak je je als natuurliefhebber hier al snel. Zowel voor wandelaars als fietsers zijn er voldoende paden om erop uit te trekken en tussen al het groen vergeet je bijna dat je in Katowice bent. Er is een overvloed aan leuke terrasjes, maar je kunt natuurlijk ook besluiten om heerlijk te gaan picknicken. Je kunt het combineren met een bezoek aan de dierentuin, het planetarium of zelfs het zwembad is beschikbaar als je in de mood bent voor een verfrissende duik.

Aan de rand van de stad vind je ook de Valley of Three Ponds, een recreatiegebied waar je rondom de drie plaatselijke vijvers tal van activiteiten kan ondernemen. Het waterfront zelf is een geliefde plek voor zonaanbidders om hun handdoeken te spreiden en te genieten van al het moois dat de natuur rondom te bieden heeft.

Mede mogelijk gemaakt door de Poolse Organisatie voor Tourisme.

Afbeelding van Gitta Schermer
Geschreven door
Gitta Schermer
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!