Ga naar content

Fietsen in Polen

Een van de beste manieren om het natuurschoon te ervaren is een fietsvakantie in Polen. Wat zijn de mooiste fietsroutes en tips voor een actieve vakantie op het zadel? 

Green Velo

Enkele jaren geleden is de langste fietsroute van Polen, "Green Velo" officieel geopend. Dit 2.000 kilometer lange fietspad voert door het oosten van Polen, langs de fraaiste natuurgebieden van het land. Het beginpunt is Elbląg (ten zuidoosten van Gdansk) en het eindpunt is Końskie (ten noorden van Krakau). De echte route is 1.885 meter lang, maar er zijn ook 200 km aan zijwegen met dezelfde markering, waardoor het totaal op ruim 2.000 km komt. De markering is een vierkant bord, met daarop 5 gekleurde schakels. Fiets je iedere dag 70 km, dan doe je er ongeveer een maand over om de hele route te fietsen!

Fietsservicepunten

Polen heeft fors geïnvesteerd in het Green Velo project, zodat iedereen kan genieten van een heerlijke fietsvakantie zonder zorgen. Zo heeft men allerlei aanpassingen gedaan om de route zo veilig mogelijk te maken en werden bijvoorbeeld diverse bruggen gerenoveerd. Daarnaast heeft men 230 fietsservicepunten langs de route gebouwd, met bankjes, een afdak, vuilnisbakken en informatieborden. Deze punten bevinden zich meestal in de nabijheid van een interessante bezienswaardigheid of een leuk dorp. Het is de bedoeling dat fietsers hier tot rust kunnen komen en informatie inwinnen, maar de meeste punten zijn geen kampeergelegenheden.

– iedere 5-10 km servicepunt met fietsenstalling
– iedere 15-30 km servicepunt met toiletten, horeca, winkel met levensmiddelen, sport- en fietsbenodigdheden, kaarten en informatiebrochures
– iedere 50 km servicepunt met overnachtingsmogelijkheden

2.000 kilometer lang en meer dan 2.000 redenen om hier te fietsen.

Fietsen in de natuur

Green Velo voert langs de mooiste natuurgebieden van Oost-Polen, over verlaten geasfalteerde wegen en soms ook over onverharde paden. Vijf nationale parken, meerdere natuurgebieden en 26 beschermde vogelreservaten liggen langs de fietsroute. Grote delen van de noordelijke route voeren over of langs oude spoorwegen. Fietsen Polen en genieten van natuur!

Cultureel erfgoed

Langs de Green Velo route is ook veel cultureel erfgoed te bewonderen, zoals de kathedraal in Frombork, het kasteel van Lidzbark Warmiński, het Supraśl klooster, de voormalige Joodse plaatsen Tykocin en Leżajsk, de steden Chełm, Włodawa en Szczebrzeszyn, heiligdommen langs de rivier de Bug in Kostomłoty, Kodeń en Jabłeczna, het historische centrum van Przemyśl, het kasteel van Łańcut, de middeleeuwse stad Sandomierz en de ruïnes van het kasteel in Ujazd. 

Deel op Pinterest

Bezienswaardigheden langs de route

Vanaf het beginpunt in Elbląg voert Green Velo in noordoostelijke richting langs het Wislahaf. Dan fiets je via Frombork en bijna langs de grens met Kaliningrad, naar Braniewo. Daarna draait de route naar het oosten en via de provincie Warmië en Mazurië naar het drielandenpunt van Polen, Rusland en Litouwen. Hier vervolgt Green Velo haar weg door Suwalki, langs het Augustowski-woud.

Vanaf de provincie Podlaskie voert het pad honderden kilometers lang langs de grens met Wit-Rusland en Oekraïne. Hier fiets je onder meer door drie nationale parken van Polen: Biebrzański, Białowieża en Narwiański. Dan loopt de route door de provincie Lubelski. Het landschap langs de rivier de Bug is adembenemend mooi. Ook de culturele steden en het Roztoczański Nationaal Park zijn zeer de moeite waard. De route vervolgt door de provincie Podkarpackie. Onderweg naar Przemyśl fiets je langs drie fraaie houten kerken die sinds 2013 op de UNESCO-werelderfgoedlijst staan.

Daar verandert Green Velo van richting naar het westen. Trap door het idyllische heuvellandschap bij Przemyśl en de Sanvallei. Vervolgens fiets je naar het noordoosten, langs het dorp Pogórze Dynowskie richting Rzeszów, daarna via Łańcut en Leżajsk naar de Sanrivier. Bezoek zeker Sandomierz, één van de mooiste steden van Polen, om je weg te vervolgen door het heuvellandschap Świętokrzyskie naar Kielce, de hoofdstad van de provincie Świętokrzyskie. Het laatste stuk van Green Velo voert langs o.a. Oblęgorek, richting Sielpia Wielka, het grootste vakantieoord in de streek en eindigt in Końskie.

12 fietsrijken

De route is onderverdeeld in 12 "bike kingdoms". Dit zijn de mooiste gebieden langs de Green Velo en zijn ideaal voor mensen die wat minder tijd hebben om te komen fietsen in Polen. Meer dan 100 routes liggen verspreid over elk van deze gebieden en nodigen fietsers uit voor een heerlijk actief weekend of een fietsvakantie van een weekje. Enkele voorbeelden van deze bike kingdoms zijn Mazurië, Biebrza, Bialowieza en de Karpaten.

Fietsen over de Green Velo

Laat je verder inspireren in dit leuke filmpje. Deze beelden voeren je mee langs de vele natuurgebieden, culturele bezienswaardigheden en andere hoogtepunten langs Green Velo.

Fietsen langs de Adelaarsnestenroute

Naast de Green Velo kan je er ook voor kiezen om de Adelaarsnestenroute in Zuid-Polen te fietsen. Deze 188 kilometer lange fietstocht brengt je langs 25 kastelen en tal van uitkijktorens. De natuur waar je doorheen fietst bestaat uit dichtbegroeide bossen, dramatische kalkstenen rotsformaties en schilderachtige valleien.

Bekijk de officiële site van Green Velo.
Mede mogelijk gemaakt door de Poolse Organisatie voor Tourisme, www.polen.travel/nl.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!