Ga naar content

Adelaarsnestenroute in Polen

Natuur in PolenDe Adelaarsnestenroute is een rit van ongeveer 160 kilometer lang en ligt in de geografische regio tussen de steden Krakau in Malopolska en Częstochowa in Silezië. Deze regio wordt het Kraków-Częstochowa-hoogland genoemd, beter bekend als de Poolse Jura.

Het is een bestemming die tegenwoordig zeer geliefd is door cultuur- en natuurliefhebbers. Heb je interesse in de vroege Poolse geschiedenis? Of vind je het mooi om oude verdedigingskastelen te zien? De Adelaarsnestenroute mag je dan zeker niet missen tijdens je reis naar Polen!

De route staat vooral bekend om zijn verbluffend majestueuze landschap, variërend van witte kalkstenen rotsformaties, die miljoenen jaren geleden werden gevormd in de Jura-periode van Mesozoïcum, tot aan uitgestrekte vlakken weiden en heuvelachtige gebieden. Het Juragebergte wordt gekoesterd door botanici en geologen, want met de grote verscheidenheid aan soorten flora en fauna wordt het gezien als een van de meest waardevolle natuurgebieden in Polen.

Mooiste plekken - middeleeuwse kastelen

In totaal kom je 25 kastelen en tal van wachttorens tegen tijdens je rit over de Adelaarsnestenroute. Deze zijn gebouwd in de 14e eeuw in opdracht van Koning Casimir III de Grote en danken hun naam "adelaarsnesten" aan de unieke ligging bovenop grote, hoge rotsen met contrasterende kalkstenen-kliffen die dalen in schilderachtige valleien.

Elk kasteel op de route heeft zijn eigen geschiedenis en legendes, waardoor de gehele tocht een unieke en mysterieuze route is om te ontdekken. Wil je tijdens je bezoek aan de Adelaarsnestenroute weten wat absolute hoogtepunten zijn? Zoals welke kastelen wij je zeker aanraden om te zien? Lees meer over de mooiste plekken en natuur tijdens je reis langs de Adelaarsnestenroute.

1. Ojcow

Het kasteel in Ojcow werd gebouwd in de tweede helft van de 14e eeuw en ligt in het hart van het Ojcowski National Park. Van het oorspronkelijke gebouw is niet zoveel meer over, je treft hier enkel nog een gotische poort met een klein lokaal museum, een achthoekige toren, welke momenteel gerestaureerd wordt, en de ruïnes van wat ooit een prachtige kapel was.

Maar vooral de natuur in de omgeving is favoriet onder wandelaars: hier vind je verschillende wandelpaden die je leiden door ruige bossen en bijzondere rotsformaties, ook vind je meer dan 400 mysterieuze grotten waarvan een aantal toegankelijk zijn voor het publiek.

2. Pieskowa Skala

Het kasteel in Pieskowa Skala werd voor het eerst genoemd in een historisch document uit 1315 en werd vervolgens in de eerste helft van de 14e eeuw herbouwd en uitgebreid als onderdeel van de Adelaarsnestenroute. 

Het kent een rijke geschiedenis aan adellijke bewoners en mythologische verhalen en wordt gezien als de parel van de Poolse Renaissance. Het kasteel verkeert nog in uitstekende staat, heeft een opvallende architectuur en een prachtige binnenplaats met tuin vol met bloemen en planten waar je heerlijk doorheen kan wandelen.

Een bezoek aan het kasteel Pieskowa Skala zal zeker een indruk achterlaten, vooral tijdens het zien van het uitzicht vanaf de galerij ben je even stil: de vallei met de rivier Pradnik is buitengewoon mooi. Ook zou je vanaf hier nog een bezoek kunnen brengen aan het Maczuga Herkulesa – ofwel de Knuppel van Hercules, een eenzame rots die op 25 meter hoog boven het landschap uittorent en uniek is voor de omgeving.

Gezien de leeftijd van het gebouw en het feit dat het een van de weinige kastelen is die nog in zo’n uitstekende staat verkeert is de Pieskowa Skala onmisbaar tijdens bereizen van de Adelaarsnestenroute.

3. Ogrodzieniec

Het kasteel is gelegen op de hoogste uitloper van het Jurassic Highland, op 515,5 m boven de zeespiegel en ligt perfect geïntegreerd in het natuurgebied met een afscherming van hoge kalkstenen rotsen rondom. 

Het staat bekend om zijn vele legendes en mythologische verhalen. In de zomermaanden worden hier veel historische evenementen en sportieve activiteiten georganiseerd.

Bobolice kasteelDeel op Pinterest

4. Bobolice

Het sprookjesachtige kasteel in Bobolice is volledig gerestaureerd en een hele leuke plek om rondleidingen te volgen. Zeker voor wie meer wil leren over de Poolse geschiedenis en de historie van het kasteel zelf is dit zeker een aanrader om te bezoeken. Ook vind je hier een hotel in de buurt wat het een goede stop maakt voor wie onderweg wil overnachten op de Adelaarsnestenroute.

5. Olsztyn

Het kasteel in Olsztyn bestond waarschijnlijk al lang voordat verdedigingsketen van de Adelaarsnestenroute in kaart werd gebracht. In het begin was het alleen een uitkijktoren, maar met de orders van Koning Casimir III de Grote, werd deze uiteindelijk herbouwd en versterkt. Ook dit is weer een kasteel met een rijke geschiedenis, het kent vele verhalen over strijd en oorlog waardoor het indrukwekkende bouwwerk flink beschadigd is geraakt. 

In de 19e eeuw gebruikte de lokale gemeenschap het kasteel als een bron van stenen en bouwmaterialen om, onder andere, een nieuwe parochiekerk te bouwen. Toch tref je hier nog steeds de ruïnes aan van een ooit machtig kasteel met vele legendes. Ook zijn nog steeds de twee torens van het oorspronkelijke bouwwerk goed zichtbaar. Vandaag de dag worden hier vele culturele evenementen gehouden, zoals riddertoernooien.

Wandelen door beschermd natuurgebied

Behalve kastelen bezichtigen kan je rondom de Adelaarsnesten route ook heerlijk wandelen. Tussen de historische gebouwen, natuurlijke- en dramatische kalksteen-formaties en schilderachtige rivierdalen met mysterieuze grotten vind je tal van wandelroutes. 

Een aantal voorbeelden van natuurreservaten op de route zijn het Zborów-gebergte, de Wiercice-vallei en het Sokolice-gebergte.

Fietsend de Adelaarsnestenroute doen

De autoroute telt zo’n 160 kilometer, maar misschien nog wel veel mooier is de fietsroute die in totaal 188 kilometer telt en je meeneemt langs alle hoogtepunten, terwijl het prachtige landschap aan je voorbij rolt. De fietstour is goed te doen en onderweg wordt alle route-informatie duidelijk aangegeven.

Voor de adrenalinejunks zijn er rondom de kastelen ook nog genoeg activiteiten: van extreem mountainbiken tot rotsbeklimmen, grotten verkennen of in de wintermaanden skiën en snowboarden.

Mede mogelijk gemaakt door de Poolse Organisatie voor Tourisme, www.polen.travel/nl.

Afbeelding van Gitta Schermer
Geschreven door
Gitta Schermer
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!