Ga naar content

Biebrza in Polen

Natuurreis Polen - Ten zuiden van de beroemde Mazurische meren en tussen de plaatsjes Łomża and Augustów ligt het dal van de Biebrza. Het grootste moerasgebied van Polen en schoolvoorbeeld van natte natuur. Een gebied wat je beleeft vanaf of soms zelfs in het water.

Biebrza natuurgebied

Honderd kilometer moeras, veen, beken en een meanderende rivier. En dat op een plateau zo vlak als Nederland. Biebrza Nationaal Park in Polen is een onvoorstelbaar groots en woest natuurgebied, niet getemd door dijken of polders. Zo moet het geweest zijn in ons land voor de Romeinen kwamen. En toch is het gebied uitstekend toegankelijk met meer dan 200 kilometer uitgezette kanoroutes, 60 kilometer fietsroutes en 140 kilometer aan wandelpaden.

Beste punt om te starten met je verkenning van Biebrza is het treinstation bij Osowiec-Twierdza, waar een aardig bezoekerscentrum is gebouwd. Hiervandaan kan je wandelroutes lopen van 3 tot 8 uur. Uitkijktorens, informatieborden en knuppelbruggetjes nodigen uit om direct het natuurgebied in te trekken. Bootjes zijn er te huur op de camping. Een bezoek aan Biebrza kan prima gecombineerd worden met een bezoek aan het nabijgelegen Narew gebied bij Byalistok. De mooiste wandelroutes vind je in de natuurgids over Noord-Oost Polen.

IJzig begin

Biebrza dankt zijn bijzondere landschap aan bevroren water. In de laatste ijstijden werd hier een enorm bassin uitgeslepen door het landijs. Uiteindelijk zou er een metersdik veenpakket ontstaan met hier en daar kleine eilandjes van kalkrijk morene puin. De gletsjers zijn verdwenen, maar nog steeds zijn overal in het Biebrza natuurgebied groene sporen te vinden uit deze tijd. Plantensoorten uit Lapland, als Kraaiheide, Laplandwilg en Moerasrozemarijn groeien en bloeien er welig. Het beeld wordt helemaal verwarrend als uit de bosjes een reusachtige kop opduikt en een eland je verbaasd aankijkt.

Vogels in Biebrza

Biebrza is altijd domein geweest van vogelaars uit de gehele wereld, het is een van de beste plekken in Europa om vogels te observeren. Alle drie soorten moerassterns komen er in groot aantal voor en zijn prachtig in broedkleed te observeren vanaf de verschillende kijkhutten. Poelsnip en bastaardarend broeden in het gebied. Maar ook voor kleinere rietvogels als buidelmees, waterrietzanger en krekelzanger is het mogelijk de beste plaats in Europa om ze anders dan op een plaatje in het vogelboek te zien.

SNP natuurreizen organiseert in het voorjaar een vogelreis naar Biebrza. Naast vogels is het ook een van de beste gebieden om elanden te zien en het heeft een van de grootste populaties wolven in Polen. Voeg daar nog zeldzame libellen, vlinders en wilde bloemen aan toe en je begrijpt waarom dit gebied een topbestemming is voor een natuurreis.

Deel op Pinterest

Kanoën en kajakken - Natuurbeleving vanaf het water

Twee schitterende kanoroutes doorsnijden Biebrza. Voor de langste, de Biebrza route van 145 kilometer, is een vergunning voor de periode januari tot juni noodzakelijk in verband met broedende vogels. Een kortere route is ook mogelijk. Uiteindelijk kom je ook dan uit in de Biebrza rivier. De kanoroutes gaan door het laagland en dat betekent aan het eind van de zomer veel waterplanten en onvermijdelijk gezelschap van muggen. 

Reizen naar Biebrza

Zowel individueel als met een groep is het Biebrza gebied uitstekend te bereizen. Voordeel van een groepsreis of begeleide excursies is natuurlijk wel dat je ook de meest bijzondere soorten op verborgen plekjes te zien kunt krijgen.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!