Ga naar content

Slowinski National Park

Natuurparken Polen - Aan de Poolse Oostzeekust, bij de stranden van Leba, 110 kilometer van Gdansk af, vind je het Nationaal Park Slowinski. Een park dat op de UNESCO lijst van biosfeerreservaten staat, rijk is aan dieren en voornamelijk vogels, en niet mag ontbreken op het lijstje van must see natuurgebieden in Polen. Welke delen van Slowinski Nationaal Park mag je niet overslaan? Wij nemen je mee langs deze Poolse landschappen.

Natuur in Slowinski

Met maar één dorpje met ongeveer 100 inwoners in de buurt, kun je je voorstellen dat dit park een oase van natuurschoon is.

Slowinski natuur

1. Bewegende duinen

Het Slowinski Nationaal Park ligt aan de kust, wat betekent dat er een parelwit strand en ook duinen aanwezig zijn. Dit zijn niet zomaar duinen, maar heuse loopduinen. Dit houdt in dat de duinen niet vastliggen aan de begroeiing op de grond, maar dat ze opwaaien en op een andere plaats neerkomen. De Polen hebben om deze reden in het verleden zelfs een stad herbouwd op een andere locatie! Slowinski heeft de grootste strip loopduinen in Europa!

Tussen de duinen vind je hoogveen en dennenbossen. Naast zee zijn er hier ook maar liefst vier meren en tal van schitterende moerassen. Door het Lebsko meer, het grootste meer van het park, stroomt de Leba rivier, die uitmondt in de Oostzee. In het park vind je ook Rowokol, een spectaculaire stuwwal aan het eind van een gletsjer. Deze heeft een hoogte van bijna 115 meter!

2. Dieren in Slowinski

Met zoveel natuurschoon en water kun je je vast voorstellen dat hier veel dieren voorkomen. In het waterrijke Slowinski vind je veel otters en bevers, maar ook verschillende broedende vogels, zoals de ooievaar en de imposante oehoe. Vogelaars kunnen ook de dwergstern, tureluur, bontbekplevier en bergeend observeren.

3. Activiteiten in Slowinski

Wat is er te doen en te zien in Slowinski? In het park ligt ongeveer 170 kilometer aan wandelroutes. Deze paden kunnen natuurlijk ook op de fiets verkend worden. Fietsen kun je in het park huren, maar je eigen, vertrouwde fiets meenemen kan natuurlijk ook, het Poolse natuurgebied is namelijk goed met de auto bereikbaar.

Op het grootste meer van het park, en het derde grootse in Polen, het Lebsko meer, worden cruises georganiseerd. In het nabij gelegen dorpje Ustka kun je aan het strand relaxen en een duik nemen en in het Kluki openluchtmuseum wordt de traditionele Poolse cultuur tentoon gesteld, onder andere het traditionele weven wordt hier gedemonstreerd. Bestel ook zeker een lekker vers visje bij een van de vissershuisjes aan de kust!

Mede mogelijk gemaakt door de Poolse Organisatie voor Tourisme, www.polen.travel/nl.

Afbeelding van Anne Bosveld
Geschreven door
Anne Bosveld
Voor iedere subscriber doneren wij jaarlijks aan een natuurproject!