Ga naar content

Slowinski National Park

Natuur in Polen - Aan de Poolse Oostzeekust, bij de stranden van Leba, 110 kilometer van Gdansk af, vind je het Nationaal Park Slowinski. Een park dat op de UNESCO lijst van biosfeerreservaten staat, rijk is aan dieren en voornamelijk vogels, en niet mag ontbreken op het lijstje van must see natuurgebieden in Polen. Welke delen van Slowinski Nationaal Park zijn het mooist? Wij nemen je naar een aantal hoogtepunten in dit unieke Poolse landschap.

Natuur in Slowinski

Met maar één dorpje met ongeveer 100 inwoners in de buurt, kun je je voorstellen dat dit park een oase van natuurschoon is. Het is één van de 23 Nationale Parken in Polen en ligt net als Nationaal Park Wolin aan de kust.  Opgericht om al het natuurschoon zoals witte stranden, zeemeren, moerassen, veengebieden, kustbossen en dennenbossen te behouden, maar vooral om een duinengordel met bewegende duinen, die uniek zijn in Europa, te onderhouden en beschermen.

Slowinski natuurDeel op Pinterest

1. Bewegende duinen

Slowinski Nationaal Park ligt aan de kust, wat betekent dat er een parelwit strand en ook duinen aanwezig zijn. Dit zijn niet zomaar duinen, maar heuse loopduinen. Dit houdt in dat de duinen niet vastliggen aan de begroeiing op de grond, maar dat ze opwaaien en op een andere plaats weer neerkomen. Slowinski heeft de grootste strip loopduinen in Europa. De Polen hebben om deze reden in het verleden zelfs een stad herbouwd op een andere locatie!

Tussen de duinen vind je o.a. hoogveen en dennenbossen. Naast een ruige zee zijn er hier ook vier meren, met Łebsko als meest bekende, en tal van schitterende moerassen. Het park wordt voor meer dan 30% bezet door water. Łebsko is ook het grootste meer van het park en hier stroomt de rivier Leba, die uitmondt in de Oostzee. In het park vind je ook Rowokol, een stuwwal aan het eind van een gletsjer. Deze heeft een hoogte van bijna 115 meter en is daarmee minstens spectaculair te noemen.

2. Dieren in Slowinski

Wat voor fauna vind je in Slowinski Nationaal Park? Dankzij de variatie aan flora en de immense hoeveelheid water, kun je je goed voorstellen dat het park een ideale plek is om wilde dieren te spotten. In het waterrijke Slowinski vind je o.a. otters, bevers en vooral ook veel insectensoorten.

Ook verschillende broedende vogels, zoals de ooievaar en de imposante oehoe tref je hier. Vogelaars kunnen o.a. ook de dwergstern, tureluur, bontbekplevier en bergeend observeren. In totaal zijn er 260 vogelsoorten om te waarnemen.

3. Flora in Slowinski

Tussen de duinen en bossen in tref je moerassen, venen en weides. In dit natuurgebied groeit en bloeit dus van alles, denk aan indrukwekkende koningsvarens, lieflijke linnaeusklokjes en verschillende soorten wilde orchideeën.

4. Activiteiten in Slowinski

Wat is er te doen en te zien in Slowinski? In het park ligt ongeveer 170 kilometer aan wandelroutes. Deze paden kunnen natuurlijk ook op de fiets verkend worden. Fietsen kun je in het park huren, maar je eigen, vertrouwde fiets meenemen kan natuurlijk ook, het Poolse natuurgebied is namelijk goed met de auto bereikbaar.

Op het meer Łebsko worden cruises georganiseerd. In het nabij gelegen dorpje Ustka kun je aan het strand relaxen en een duik nemen. In het Kluki openluchtmuseum wordt de traditionele Poolse cultuur tentoon gesteld, onder andere het traditionele weven wordt hier gedemonstreerd. Bestel ook zeker een lekker vers visje bij een van de vissershuisjes aan de kust! Geniet!

Mede mogelijk gemaakt door de Poolse Organisatie voor Tourisme, www.polen.travel/nl.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Anne Bosveld
Geschreven door
Anne Bosveld
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!