Ga naar content

Wandelen in Triglav National Park

Triglav Nationaal Park is het enige nationale park in Slovenië en vormt een schitterend decor voor een fijne wandelvakantie. Niet alleen kan je hier de hoogste berg van het land beklimmen, je kan hier ook mooie hikes maken door glooiende valleien, langs bulderende watervallen en schattige bergdorpjes. Wandelen in Triglav in Slovenië is een geweldig idee!

Mooiste wandelgebieden in Triglav National Park

In het uitgestrekte Triglav Park vind je genoeg mooie wandelgebieden. Maak kennis met de verschillende plekken in en rond het park waar je heel mooi kan hiken.

1. Bovec wandelen

Bovec is het outdoor dorp van Slovenië. Alles wat met buitenactiviteiten te maken heeft kun je hier vinden. Je kan je voorstellen dat dit een uitstekende plek is om aan een wandeltocht te beginnen. In de omgeving vind je kletterende watervallen en je kunt de skilift pakken naar Mount Kanin voor een fantastische wandeltocht.

2. Wandelen Soča rivier

Deze smaragdgroene rivier loopt dwars door Triglav National Park heen. Een mooie wandelroute in deze regio is de Soča Trail. Deze 25 kilometer lange hike start bij het dorpje Trenta waar je tevens het informatiecentrum van Triglav vindt. De trail loopt door de Soča Vallei en neemt je mee over pittoreske bruggen met uitzicht op de Sloveense Alpen met altijd een turquoise rivier in je ooghoek. Het is een route geschikt voor jong en oud dus neem zeker de kids mee.

Wandelen Soča rivier
Deel op Pinterest

Een andere gave manier om te genieten van de Soča rivier is tijdens The Packraft Trail van Travelbase. Tijdens een outdoor week in Triglav combineer je wandelen en packraften in het nationaal park. Zo beleef je de omgeving van de Soča zowel te voet als uit de raft. 's Avonds ga je kamperen of slapen in berghutten. Een fantastisch avontuur voor elke natuurliefhebber!

3. Wandelen rond het meer van Bohinj

Een van de meest sprookjesachtige plekken van Triglav National Park is misschien wel Bohinj. Hier vind je een schitterend meer omsloten door de toppen van de Julische Alpen. Een rondje lopen om het meer is een aanrader, maar een andere tip voor een mooie wandeltocht is de trail van Stara Fuzina naar Mostnica Gorge en Voje Valley. Op deze trail van 15 kilometer wandel je over bruggen over de rivier de Mostnica heen. Het ene moment loop je door het bos, het andere moment door een vallei met hoge bergtoppen om je heen. Betoverend mooi! 

Bohinj
Deel op Pinterest

4. Wandelen Tolmin Kloof

Op zoek naar een wandeling voor het hele gezin? Dan is een hike bij de Tolmin Kloof een aanrader. Door de hele kloof is een route van 8 kilometer aan houten paden aangelegd die je leidt over een groen blauwe rivier, langs watervallen en grotten. Zeker weten dat dit ook op de allerkleinste hikers indruk gaat maken.

5. Kranjska Gora wandelen

Het plaatsje Kranjska Gora ligt ten noorden van Triglav National Park. Vanuit deze plek lopen ruim 100 wandelroutes in en rond Triglav. Deze routes omvatten alles van familie wandelpaden tot serieuze hikes door de bergen. Een beter uitgangspunt kan je dan ook bijna niet kiezen. Het is een aanrader om in Kranjska Gora te verblijven als je Triglav Park wil verkennen. Bekijk alle hotels in Kranjska Gora bij Booking.com

Kranjska Gora
Deel op Pinterest

6. Nieuwe meerdaagse trektocht rond Triglav

In 2019 werd een nieuwe trail geopend. De Juliana Trail voert niet door of over de bergen, maar door de natuur rond Triglav Nationaal Park. Lees meer hierover op onze pagina over wandelen in Slovenië

7. Huttentocht in Triglav National Park

Ervaar hoe het is om te overnachten in een berghut tijdens een huttentocht door Triglav National Park. Tijdens een berghuttentocht hike je een aantal uur om daarna pauze te nemen of te slapen in een hut. Er is niks fijner dan na een zware, maar schitterende hike door de bergen aan te schuiven voor een (simpel) dinertje en een Sloveens biertje hoog in de bergen.

Triglav beklimmen

De top van Mount Triglav, met een hoogte van 2864 meter, is de hoogste en meest geliefde top van het land. Iedere Sloveen streeft ernaar om minstens eens in zijn of haar leven aan de top te staan. Niet alleen Slovenen hebben deze wens, mensen komen van heinde en verre om de top te bereiken. Wij begrijpen het wel, voor ons was de beklimming van de Triglav het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van onze natuurreis door Slovenië. Het gevoel dat je krijgt wanneer je na uren van inspanning de Aljaz Toren op de top kan aanraken en vanaf de top het hele nationaal park kan overzien is onbeschrijflijk. Je moet het een keer hebben meegemaakt om te begrijpen wat we bedoelen.

Wandelroutes Triglav

Er zijn verschillende manieren om Triglav te beklimmen. Je kan het zo makkelijk of zo moeilijk maken als je zelf wil. Wij zetten de mooiste Triglav hiking trails om de top te bereiken op een rij.

1. Triglav beklimmen vanaf Krma Valley

De makkelijkste manier om Triglav te beklimmen in twee dagen is Krma Valley. Deze hike neemt je mee door het bos, tussen bergwanden door en naar de Kredarica Hut, waar je overnacht. Vanaf hier is het nog 400 meter met via ferrata naar de top, het meest uitdagende deel van de route. Deze route is niet technisch waardoor dit een populaire hike is en hij ook in de winter geklommen kan worden. Let op: in de zomermaanden kan je rekenen op drukte. Reserveer je plekje in een berghut daarom op tijd.

Mount Triglav beklimmen
Laatste meters via ferrata
Deel op Pinterest

2. Triglav beklimmen via de North Face

Dit is een optie voor de doorgewinterde bergbeklimmers. Degenen die net dat stapje extra willen zetten om hun beklimming van berg Triglav nog uitdagender te maken, want het beklimmen van de berg vanaf de North Face is pittig. Alle beklimmingen via de North Face starten in de Vrata Vallei en duren twee dagen. Vanuit de vallei klim je met een van de drie via ferrata routes over de steile bergwanden naar de top. De Tominsek en Cez Prag route zijn het makkelijkst, de Bamberg route het moeilijkst. Hoewel klimmen via de North Face ontzettend inspannend is, word je hier wel beloond met de meest spectaculaire uitzichten.

3. Seven Lakes Hike

Deze meerdaagse huttentocht naar de top van Triglav wordt gezien als de meest pittoreske route naar de top. Het is een lange wandeltocht van 17 tot 19 uur die je meeneemt langs de zeven meren rondom Triglav. Je hiket langs schilderachtige heuvellandschappen, schattige dorpjes, rotsformaties en natuurlijk de gletsjermeren. Hoewel deze hike lang is, is hij erg eenvoudig. Net als bij de route vanaf Krma Valley is het stukje via ferrata de enige uitdaging. Mensen met een goede conditie zouden geen probleem moeten hebben met deze mooie route naar de top van Triglav.

Seven Lakes wandeling
Deel op Pinterest

4. Triglav beklimmen vanaf Bohinj

Verblijf je in de Bohinj regio dan kan je jouw Triglav beklimming starten vanaf het Pokljuka Plateau. Vanaf het plateau zie je wat je moet gaan beklimmen: een reeks bergen hoger dan 2000 meter. Je begint op de uitdagende Stdorski Preval Ridge en gaat over de Tosc Mountain. Na drie uur klimmen kom je bij de Vodnik Hut. Vanuit hier heb je twee opties om de top te bereiken: een langere en technische klim via de Kredarica Hut of een makkelijkere klim via de Planika Hut. Bij beide zal je het laatste stuk met via ferrata moeten klimmen.

Tips wandelvakantie Triglav

Wil jij op wandelreis in Triglav National Park? Kijk dan eens bij AlpenReizen voor een georganiseerde trekking naar de top van Triglav onder begeleiding van een gekwalificeerde berggids. Zorg ook dat je de juiste gear bij je hebt als je de bergen in gaat. Bij Bever vind je alles wat je nodig hebt voor een mooie trektocht in Triglav NP, van wandelschoenen tot via ferrata gear en helmen. Een wandelkaart van Triglav scoor je bij de Zwerver. Zo ga je goed voorbereid de bergen in en kan je optimaal genieten van de trektochten.

Triglav NP al gezien? Dan ben je zeker nog niet uitgewandeld. Bekijk ook eens andere wandelvakanties in Slovenië.

Video Mt Triglav

Collega Manou stond op de top van Mt. Triglav. Het was het hoogtepunt van haar reis door Slovenië. Krijg met deze video een idee hoe het is om de berg te beklimmen.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Manou Kemna
Geschreven door
Manou Kemna
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!