Ga naar content

The Packraft Trail Slovenië

Ontdek de Soča vallei en Triglav, twee van de mooiste plekken in Slovenië, te voet en vanuit een packraft tijdens The Packraft Trail. Je dompelt jezelf al wandelend onder in de majestueuze berglandschappen van Triglav Nationaal Park en de sprookjesachtige Soča vallei. Dankzij de packraft op je rug kan je naadloos schakelen van wandelschoenen naar peddels, zodat je tussen het wandelen door de rapids van de smaragdgroene Soča rivier trotseert. 

Na een intensieve dag zet je je tentje neer op een mooie camping, omringd door imposante bergtoppen of aan de rivier. Het hoogtepunt van de dag? Samen met je nieuwe trailvrienden genieten van de avonturen die je hebt beleefd, terwijl je ontspant met een verfrissend Union biertje onder een fonkelende sterrenhemel. Dit is in het heel kort The Packraft Trail in Slovenië

Gaat jouw trekkershart hier sneller van kloppen? Dan nodigen we je van harte uit om verder te lezen over deze avontuurlijke begeleide groepsreis van Travelbase.

Wat is The Packraft Trail?

The Packraft Trail is een concept van reisorganisatie Travelbase. Tijdens deze avontuurlijke groepsreizen combineer je wandelen, packraften en kamperen op mooie bestemmingen in Europa zoals de Biesbosch, de Ardennen, Chamonix en dus Slovenië. De packraft is een opblaasbare eenpersoons raft die in een backpack past. En andersom kan de backpack mee voorop de raft. Daardoor is het eenvoudig om wandelen en peddelen af te wisselen tijdens één trail.

The Packraft Trail
© Naturescanner Mischa
Deel op Pinterest

The Packraft Trail Slovenië is een achtdaagse reis waarvan je vijf dagen door de Sloveense natuur trekt. Wandelen in Triglav National Park wissel je af met wandelen in de Soča vallei en packraften op de turquoise Soča rivier. Dit doe je samen met een groep gelijkgestemden, onder begeleiding van ervaren rangers van Travelbase. Je overwint samen het Triglav gebergte en trotseert de rapids van de woeste en oogverblindend mooie Soča. Gegarandeerd dat je hier de natuur van Slovenië optimaal ervaart en in je hart sluit en met nieuwe vrienden en ontelbare herinneringen terug naar huis keert.

Dagprogramma en etappes

De trail bestaat totaal uit 55 km hiken en 30 km peddelen, verdeeld over vijf dagen. Je navigeert met de Travelbase app of via de aangeleverde gpx-bestanden in een app naar keuze. Er loopt/peddelt een ranger voorop, in het midden en achteraan, waardoor de groep zich natuurlijk opsplitst op wandel- en peddeltempo. Je kan wandelen met je eigen gezelschap of aansluiten bij je nieuwe wandelvrienden.

The Packraft Trail Soča Vallei
© Naturescanner Mischa
Deel op Pinterest

Dit is grofweg hoe de reis per dag ingedeeld is (wijzigingen voorbehouden):

Dag 1 Aankomst

De eerste dag is een reisdag. Iedereen reist op eigen initiatief naar Slovenië. Voor sommige vertrekdata is het mogelijk om via The Packraft Trail de vlucht vanuit Brussel naar Ljubljana mee te boeken. Maar je kan ook zelf een vlucht vanuit Amsterdam boeken of per trein of eigen auto komen. Het team van Travelbase ontvangt de groep op de luchthaven, vanwaar er een shuttle naar het eerste kamp vertrekt.

De shuttle is optioneel bij te boeken, maar zeker aan te raden. Het is de makkelijkste manier om bij het startpunt te komen en bovendien krijg je tijdens de busrit al een eerste indruk van de Sloveense natuur en vang je een glimp op van het meer van Bled. Na een reis van zo’n 1,5 uur kom je aan op de camping bij Lake Bohinj, de minder bekende broer van Bled.

Wie met eigen auto naar Slovenië reist, kan deze ook het best parkeren bij de luchthaven en meereizen met de shuttle. Parkeren is namelijk lastig bij de eerste camping en bovendien start je op een ander punt dan je eindigt en moet je na de trail je auto dus nog ophalen bij het startpunt.

Dag 2 Lake Bohinj - Dom na Komni

Vandaag gaat jouw avontuur echt beginnen! Na een uitgebreide briefing over de packraft en veiligheidsinstructies krijg je een introductie tot packrafting op Lake Bohinj. Zo kan je alvast wennen aan de raft. Ik vond de packraft heel makkelijk en licht sturen, veel makkelijker dan bijvoorbeeld een kajak, omdat de raft lichtgewicht is. Je kan daardoor snel anticiperen, wat zeker op de Soča met zijn stroomversnellingen nodig is.

Vanaf de oever van het meer van Bohinj gaat de tocht te voet verder door het Triglav gebergte. Je hebt je rugzak ingepakt voor een tweedaagse oversteek van het Triglav gebergte. De komende twee dagen staan in het teken van de Peaks Trail, van Bohinj tot aan de Soča vallei. Deze wandeldag begint gelijk pittig met 1000 hoogtemeters stijgen via zigzagpaden door het bos. Dat ga je zeker voelen. De uitzichten op het meer van Bohinj en de prachtige bossen maken veel goed.

Toch zal je blij zijn als je na tien pittige kilometers het bordje Dom na Komni ziet opdoemen. Bij deze heerlijke berghut geniet je van Sloveense lekkernijen, wifi, een fijn bed (op gedeelde kamers) en tegen betaling zelfs een warme douche. Tijd om te proosten op de eerste traildag!

Dag 3 Dom na Komni - Camp Jelincic

Dag drie staat garant voor een prachtig traject door het Triglav gebergte. Vandaag geen rafting, maar enkel hiking. Eerst enkele honderden meters stijgen tussen de kalksteenpieken en groene bergen door. Je ziet Triglav op zijn best. Met een beetje geluk kruist een steenbok je pad. De diversiteit van het nationaal park is verrassend! Het ene moment wandel je tussen kale rotspieken, dan weer door groene valleien of door het bos.

The Packraft Trail - Triglav
© Naturescanner Mischa
Deel op Pinterest

Onderweg heb je een prachtig uitkijkpunt op de vallei waar je de blauwe Soča al ziet lonken! Een perfecte plek voor de lunch. Voor ons betekende dat: tijd om water te koken voor adventure food, een gevriesdroogde maaltijd die je gemakkelijk op de trail kan bereiden (bij te boeken via The Packraft Trail). Het was wel even slikken toen we zagen hoe ver weg de Soča nog was! Ons einddoel van de dag lag namelijk aan de rivier. Dat is flink dalen, totaal 1200 meter door de bossen. Wandelstokken worden zeer aangeraden om je knieën te ontlasten en te voorkomen dat je valt. Zigzaggend hike je naar beneden door de bossen over een pad waar geen einde aan lijkt te komen. Tot je ineens toch onderaan staat op een asfaltweg.

Uitzicht Soca Valley
© Naturescanner Mischa
Deel op Pinterest

Na een korte hike door de vallei kom je aan op boerderijcamping Camp Jelincic. Ganzen, geiten en schapen scharrelen rond op het terrein en je kan er verse schapenkaas halen. Zoek een mooi plekje (aan de blauwe Soča) om je tent op te zetten en kom bij van je wandeldag. Op Camp Jelincic heb je een fijn restaurant met lokale gerechten. Geniet bij een heldere hemel van de sterren die je in Nederland en België niet meer ziet.

Dag 4 Camp Jelincic - Camp Vodenca

Vandaag maak je voor het eerst kennis met de Soča, zowel te voet op de Soča Trail (Soška Pot in het Sloveens) als vanaf het water. Bijna direct vanaf de camping stap je de Soča Trail op. Je blijft constant heel dicht bij de schitterende smaragdgroene Soča, The Emerald Beauty, die niet voor niks een van de mooiste rivieren in Europa wordt genoemd.

Soča rivier
© Naturescanner Mischa
Deel op Pinterest

Onderweg passeer je kloven, enorme kalkstenen rotsformaties, watervalletjes en hangbruggen. De Triglav bergen vormen een magische backdrop. Je doet vandaag tussen het wandelen door ook een eerste korte packraft sessie op de Soča van zo’n 20-30 minuten. Zo heb je over 2,5 km even de tijd om te wennen aan de Soča op een rustiger deel. Na die 2,5 km wissel je de peddels weer in voor je wandelschoenen omdat de rivier te technisch wordt.

Er zit een extra wandellus in de route waarbij je de mooie Šunikov Vodni Gaj-watervallen ontdekt. Wij maakten hier een stop voor de lunch, heerlijk! 

Šunikov Vodni Gaj
© Naturescanner Mischa
Deel op Pinterest

Na een lange maar schitterende dag vol peddelen en wandelen kom je aan in Čezsoča, net buiten outdoor walhalla Bovec. Hier vind je een verzameling van campings. Je overnacht op Camp Vodenca. Heb je nog energie over? Ga dan zeker mee op Expeditie Yurty Bar in de avond, super gezellig!

Dag 5 Camp Vodenca - Kobarid

De ochtend begint gelijk met packrafting. Zo'n 10 kilometer leg je af in je eigen opblaasraft. Tijd voor de echte adrenalinekick wanneer je overeind probeert te blijven op de rapids en je tussen de rotsen door manoeuvreert. 

Na het packraften zit deze traildag er nog niet op! Het is nog zo’n 2 uur hiken over weer een bijzonder mooi traject langs de Soča. Zo ontzettend afwisselend dat die twee uur omvliegen. Eerst over enorme grijze keien langs het turquoise water. Dan weer door de bossen en over bruggen hoog boven de rivier. Je passeert een waterval, trappetjes en ziet de Soča telkens vanuit een ander perspectief.

Natuur Packraft Trail
© Naturescanner Mischa
Deel op Pinterest

Een hangbrug markeert de toegang tot Camp Lazar in Kobarid, het eindpunt van de dag. Ook hier vind je weer een fijn restaurant voor als je geen zin hebt in adventure food. Wij genoten van een fantastische sterrenhemel!

Dag 6 Kobarid - Tolmin

De laatste dag van de trail is aangebroken, dus tijd om nog even goed te genieten van de Sloveense natuur. Na een korte wandeling van een half uur stap je voor de laatste keer je packraft in voor een traject van 14 km over de Soča. Je komt flink wat rapids tegen, gaat rotsen en laaghangende takken ontwijken en tussendoor geniet je op de rustige delen van de landschappen. Want de bergen van Triglav lonken altijd langs de rivier.  Nadat je weer met beide voeten op de kant staat is het nog een aantal kilometer terug hiken naar Camp Gabrje bij Tolmin. 

Packraft trail Slovenië
© Naturescanner Manou
Deel op Pinterest

Voor de diehards: je hebt de mogelijkheid om 's ochtends te kiezen voor een langere wandeling van zo'n 3 uur naar een uitkijkpunt voordat je naar de afvaartplaats loopt.

Dag 7 Ljubljana

Tijd om bij te komen van al het avontuur en de inspanning afgelopen dagen. Dit doe je in de stad van de draken, hoofdstad Ljubljana. Wie de shuttle heeft bijgeboekt, stapt 's ochtends in de bus en komt twee uur later aan in de hoofdstad. In de Travelbase app staat een korte wandelroute door Ljubljana aangegeven die je langs alle highlights meeneemt zoals het kasteel, de drakenbrug, de slotjesbrug, de Triple Bridge en de roze kerk. Ben je toevallig op vrijdag in Ljubljana dan kan je het foodfestival meepakken. Persoonlijke extra tip: kunstwijk Metelkova op een kwartiertje wandelen van het centrum.

Ljubljana
© Naturescanner Mischa
Deel op Pinterest

Misschien klinkt slenteren door de stad niet heel aantrekkelijk na deze intensieve reis, maar Ljubljana is compact en het grote voordeel is dat je op elke hoek van de straat een terras vindt en je vandaag helemaal zelf bepaalt waar je zin in hebt. Geniet nog even van een lokaal biertje of een traditionele Sloveense cake en kom samen voor een laatste gezellige avond uit met de groep.

Dag 8 Naar huis

De dag is aangebroken om gedag te zeggen tegen je trailvrienden en de rangers en weer huiswaarts te keren. Sommige mensen boeken de trail als een deel van hun reis en blijven daarna nog even hangen in Slovenië

Impressie van The Packraft Trail

Krijg alvast een impressie van de trail! Stap even in onze wandelschoenen en ga aan boord in onze packraft en geniet van de prachtige natuur.

Praktische tips

Handige tips en dingen om vooraf te weten zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Organisatie

Travelbase neemt de logistiek van de trail voor haar rekening. Voorafgaand aan de trip kan je je aansluiten in de groepsapp van jouw reisgroep (aanrader!). Hierin krijg je voor vertrek al handige informatie en aanvullende tips en tijdens de trail worden de dagelijkse briefings er kort in samengevat. Super handig. Zo weet je precies wat je kan verwachten. Ook is er een Travelbase app waarin je vooraf al de route kan zien en reistips leest.

Rangers
De Nederlandstalige gidsen, ook wel rangers genoemd, zorgen ervoor dat alles soepel verloopt en jij zelf geen omkijken hebt naar de organisatie. Iedere dag krijg je een briefing voor de dag erna, zodat je de juiste spullen inpakt en het dagschema kent. Ook als er problemen of onvoorziene omstandigheden zijn staat het team voor je klaar om een oplossing te zoeken. Zij hebben allemaal een Wilderness First Aid cursus gevolgd en weten dus hoe zij moeten handelen bij nood.

De Soča rivier
© Naturescanner Mischa
Deel op Pinterest

Bagagevervoer
Tijdens de trail rijdt één van de rangers met een busje van de ene naar de andere camping. Je kan de spullen die je tijdens de dag niet nodig hebt dan ook achterlaten in de bus. Je hoeft dus niet met je tent en slaapzak te zeulen en ook alle kleding en andere spullen die niet nodig zijn voor de dag kan je achterlaten. Dat maakt de rugzak een stuk minder zwaar. Houd er rekening mee dat je op de dagen dat je gaat packraften wel de hele packraftset á 4 kg meedraagt plus eten en drinken voor op de trail.

De groep
Een groep bestaat uit maximaal dertig deelnemers. Onze groep bestond uit een mix van Vlamingen en Nederlanders maar er zijn ook speciale Nederlandse groepen. Wij vonden het echt een toevoeging om samen met anderen te hiken en 's avonds alle wilde verhalen over het raften uit te wisselen. Doordat de groep zich natuurlijk opsplitst en iedereen een eigen tempo aanhoudt, wandel je nooit met de hele groep bij elkaar en kan je dus alsnog in alle rust genieten van de natuur.

The Packraft Trail Travelbase
© The Packraft Trail
Deel op Pinterest

Voorbereiding
The Packraft Trail is uitdagend, maar is goed te doen voor iedereen met een goede basisconditie. Het is belangrijk dat je meerdere dagen kan hiken met een backpack op. Packraftervaring is niet nodig, de rangers leggen je alles uit wat je nodig hebt. Wat wel handig is, is een avontuurlijke instelling! 

Eten op de trail

Het is mogelijk om bij Travelbase een foodpack bij te kopen. Je ontvangt dan bij aankomst adventure food, droogmaaltijden die je tijdens de trail eenvoudig onderweg kan opwarmen met het kookstelletje dat Travelbase je voorziet. Goed om te weten: er is onderweg voor diner vrijwel elke dag een optie om te gaan eten bij een restaurantje. Ook regelt het team regelmatig leuke extraatjes voor de mensen met het foodpack. Af en toe een lekker vers ontbijtje en 's avonds een bbq of pizzanight.

Adventure food
© Naturescanner Manou
Deel op Pinterest

Voor lunch is het wel het handigst om adventure food mee te nemen aangezien je vrijwel niet in de buurt bent van een supermarkt of restaurant. En hoe leuk is het om te lunchen op een strandje aan de Soča of midden in de bergen? Dan voel je je echt op avontuur!

Extra opties
Naast de foodpacks en de shuttle service kan je nog meer bijboeken om het jezelf gemakkelijk te maken. Denk aan campinggear (tent, slaapzak, matje), wandelstokken, reis- en annuleringsverzekeringen en een plekje in een modern hostel in Ljubljana voor de laatste nacht. Zo hoef je zelf echt nergens meer aan te denken.

Een goede backpack waar de packraft in past + packraft met helm en zwemvest en een kookstel krijgt iedereen.

Onze ervaring

Gedurende de trail leef je bijna alleen maar buiten en sta je constant bloot aan de elementen. Bij slechte weersomstandigheden kan de planning door elkaar gegooid worden. Voor de rangers staat de veiligheid van hun groep voorop en zij zullen waar nodig aanpassingen doen aan de dagplanning. Dat is het grote voordeel van reizen met een organisatie. Bij onvoorziene omstandigheden weet je zeker waar je aan toe bent en of je veilig op pad kan.

Wij hadden misschien wel de slechtste timing ooit voor The Packraft Trail. Wij kwamen aan tijdens de hevige overstromingen in augustus en onze planning moest noodgedwongen volledig omgegooid worden. Hoewel de regio waar wij zaten minder hard getroffen was dan andere delen van het land, stond de Soča rivier wel te hoog en stroomde te hard om er verantwoord op te packraften. Gelukkig zijn de rangers flexibel en praktisch ingesteld en regelen zij de beste alternatieven. Zij houden contact met de lokale autoriteiten en hebben genoeg contacten om een alternatief te bieden.

The Packraft Trail ervaring
© Naturescanner Mischa
Deel op Pinterest

Zo zijn wij een ochtendje gaan ziplinen, een middag gaan raften in een grote raft met een lokale organisatie en zijn onze wandelroutes aangepast. Gelukkig konden wij wel op de laatste dag nog ervaren hoe het is om in je opblaasraft over de Soča te peddelen. Een bloedstollende en fantastische ervaring, zeker met de verhoogde watersnelheid. Voor ons was het nog gaver dan het op de website van The Packraft Trail klonk!

Klinkt dit nou echt als een reis voor jou? Boek dan nu jouw Packraft Trail in Slovenië.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Manou Kemna
Geschreven door
Manou Kemna
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!