Ga naar content

Stubaital

Tirol - Maak kennis met een van de meest veelzijdige en mooiste dalen in Oostenrijk! Een plek waar je je echt welkom voelt, en dat midden tussen de met sneeuw bedekte bergtoppen en groenfluwelen alpenweiden.

Natuur in het Stubaital

In tegenstelling tot de meeste andere dalen, is het Stubaital niet vernoemd naar de rivier die door het dal stroomt. Het is de rivier de Ruetz die zich een weg baant door de vallei en een verbluffend landschap heeft doen ontstaan. Of het nu in het dal is, of hoog boven in de bergen, in de Stubaier Alpen maak je weer echt contact met de natuur! 80 gletsjers en 109 bergen boven de 3.000 meter. Om dan nog maar te zwijgen over de vele watervallen en immense bergtoppen, wauw! 

Stubaital natuur
Stubaital zomer
Deel op Pinterest

De lokale autoriteiten hebben 25 natuurschatten in kaart gebracht, die de komende jaren steeds meer als hoogtepunt  aangemerkt zullen worden, door speciale routes en activiteiten.

Mooiste plekken in het Stubaital

De 5 dorpen Fulpmes, Neustift, Mieders, Telfes en Schönberg zijn prachtige plaatsen om te verblijven tijdens een vakantie in het Stubaital. Hiervandaan kan je de mooiste plekken van Stubai verkennen. We nemen je mee in een overzicht van bezienswaardigheden en leuke activiteiten om te doen.

Wandelen in het Stubaital

Zowel in het dal als in de bergen zijn eindeloos veel uitgezette paden en routes. Voor zowel beginners, gezinnen met kinderen als ervaren bergwandelaars zijn hier de hele zomer door mooie wandelmogelijkheden. Vanaf de dorpen in het dal voeren kabelbanen de hoogte in. Je hoeft dus niet alle hoogtemeters zelf te stijgen om op de mooiste plekken in de Stubaier Alpen te komen. Maar het is uiteraard wel mogelijk om alles te voet te doen.

Vanaf het eindpunt van de kabelbaan voeren de mooiste routes door de bergen, waarbij je bijna altijd zicht hebt op het Stubaital of de andere bergen en dalen in de omgeving. De hooggelegen paden voeren langs sfeervolle berghutten, waar je iets lekkers kunt eten en drinken, of om te overnachten tijdens een meerdaagse huttentocht.

De meeste tochten zijn mogelijk van half juni tot begin oktober, maar informeer steeds even bij een lokaal kantoor naar de weersomstandigheden en sneeuwval.

1. WildeWasserWeg

In de Stubaier Alpen is water overal aanwezig. Van de gletsjers op de bergtoppen tot de Ruetz rivier in het dal. De WildeWasserWeg is een wandelroute, die in 3 etappes langs het water van het Stubaital voert.

De eerste etappe (2,2 km - 120 hoogtemeters) van de WWW vangt aan in het dal en gaat van de Tschangelair Alm naar de Grawa waterval. Vanaf de rechteroever van de Ruetz loop je over een makkelijk begaanbaar pad, geschikt voor rolstoelen en kinderwagens. De tweede etappe gaat de hoogte in (660 hoogtemeters) en leidt vanaf de Grawawasserfall langs bergbeekjes en andere watervallen naar de Sulzenau Alm en de Sulzenauhütte. Geniet van een schitterend zicht op de gletsjer. Afstand 4 km. Dit deel is voor meer ervaren wandelaars. De laatste etappe is 3 km lang en verbindt de hut met de Sulzenauferner gletsjer.

Waterval Stubaital
Deel op Pinterest

2. Seven Summits Stubai

Zeven bijzondere bergtoppen, door berggidsen en wandelaars verkozen tot de letterlijke hoogtepunten van de regio.
De bekende toppen van het Stubaital zijn de Zuckerhütl (3507 m), Wilde Freiger (3418 m), de Habicht (3277 m), de Rinnenspitze (3.003 m), de Serles (2717 m), de Hohe Burgstall (2611 m) en de Elfer (2.505 m). Iedere berg vertelt zijn eigen verhaal en hier lees je meer over tijdens je tocht. Elke trektocht van de SSS vangt aan bij een berghut.

Zodra je een top bereikt, krijg je een stempel in een daarvoor bestemd pasje. Na afloop van de beklimmingen meldt je je aan bij de lokale VVV in Neustift of Fulpmes en ontvang je, afhankelijk van het aantal bereikte toppen, een cadeau.

Vanaf de Seven Summits Stubai-Aussichtsplatz bij de Starkenburger Hütte heb je zicht op alle zeven de bergtoppen. 

Starkenburger Hut
Starkenburger Hut
Deel op Pinterest

3. Stubaier Höhenweg

In 8 dagen 8.000 hoogtemeters overbruggen, durf jij het aan? Reserveer dan een hike op de Stubaier Höhenweg, een van de bekendste huttentochten in Oostenrijk!

De 100 kilometer lange wandelroute voert over de richels van de Stubaier Alpen, met tijdens de hele tocht een fenomenaal vergezicht! Elk van de 8 berghutten is makkelijk te bereiken vanaf het dal, waardoor je zelf kunt bepalen hoeveel etappes je wandelt.

De hutten op de Stubaier Höhenweg zijn de Starkenburger Hütte, de Franz Senn Hütte, de Neue Regensburger Hütte, de Dresdner Hütte, Sulzenau Hütte, de Nürnberger Hütte, Bremer Hütte en de Innsbrucker Hütte. Het kan erg druk zijn in de berghutten, dus minstens een dag van tevoren reserveren is aanbevolen.

Innsbruck

Innbruck ligt vlakbij het Stubaital en is goed bereikbaar met auto en vliegtuig. Duurzaam reizen? Reserveer dan je tickets bij NS International en ga met de trein op reis. Je vindt onder andere tickets voor de nieuwe nachttrein die dagelijks van Nederland naar Innsbruck rijdt. Ideaal, want je slaapt het grootste deel van de reis. 's Ochtends word je wakker in de bergwereld. Lees al onze tips voor mooie plekken in Innsbruck.

Mooie meren

Het Stubaital staat bekend om de schitterende bergmeren. 9 meren worden aangeduid als de Stubaier bergmeren. Glashelder, weerspiegelend en elk met hun eigen charme. De mooiste meren zijn de Mutterberger See op 2.845 meter hoogte, de Grünausee (het grootste meer), de Freiger See en het prachtige Blaue Lacke

Blaue Lacke
Deel op Pinterest

25 natuurschatten

Meld je aan bij een lokaal informatiekantoor en je ontvangt een pasje waarmee je stempels verzamelt bij elk van deze hoogtepunten. De meeste natuurschatten zijn bereikbaar tijdens een korte wandeling. Vanaf een eetgelegenheid of gasthuis wandel je naar een prachtig uitzichtpunt. Bloemenrijke almen, stuwdammen of geologische kenmerken worden in de kijker gezet tijdens de tocht. Bekijk een overzicht van alle mooie plekken op de officiële site van Stubai.

Wintersport in het Stubaital

Net als de meeste regio's van Oostenrijk, is het Stubaital een geliefde wintersportbestemming. 4 skigebieden (3 + de gletsjer achter in de vallei) voorzien van alle faciliteiten en sneeuwgarantie van oktober tot juni.

Vanaf de dorpen in het dal kan je met de lift de hoogte in en prachtig skiën of snowboarden. Het grootste gletsjergebied van Oostenrijk is de Stubaier Gletsjer, waar je van oktober tot juni kan wintersporten!

De Wilde Grub'n is een 10 kilometer lange afdaling vanaf de Stubaier gletsjer. De piste vangt aan op 3.200 meter hoogte, waarvandaan je kan skiën tot aan het gondelliftstation in het dal, op 1.750 meter hoogte.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!