Ga naar content

Hochsteiermark

Oostenrijk - We hebben weer een leuke tip voor de bergliefhebber! Een gebied in Oostenrijk wat nog maar weinig mensen weten te vinden! De deelstaat Steiermark ken je misschien. Die wordt ingedeeld in acht toeristische regio's.
Hochsteiermark, ook wel Obersteiermark Ost en in het Nederlands Boven-Stiermarken genoemd, omvat het noordoostelijke deel van de deelstaat. Dit is een zeer rustig gebied, dat nog niet ontdekt is door het massatoerisme, maar waar het voor jong en oud heerlijk is om actief te zijn in de natuur.

Onontdekt gebied tussen Wenen en Graz

Hochsteiermark ligt grofweg tussen het romantische Wenen en de studentenstad Graz, in het oosten van Oostenrijk. KLM vliegt dagelijks naar Graz. Het loont zeker de moeite om dit kleine broertje van Wenen te bezoeken; er zijn tal van culturele en historische bezienswaardigheden. Vanaf Graz ben je met een huurauto in 45 minuten op je bestemming.

Deel op Pinterest

Wie nog nooit in Wenen is geweest, kan er ook voor kiezen om iets verder te reizen en eerst deze klassieker te bezoeken. Vanaf dit centrum voor de klassieke muziek en opera is het nog ca. 1 uur rijden tot in Hochsteiermark, waar de stad plaats maakt voor een groene bergwereld.

Geef je de voorkeur aan duurzaam vervoer, reis dan met de trein naar Oostenrijk. Tickets kan je online reserveren bij NS International.
Een rit met de eigen auto vanaf Utrecht duurt ongeveer 11 uur.

Vakantie in Hochsteiermark

Na de culturele hoogtepunten tijdens je verblijf in Graz of Wenen, is het tijd om de natuur in te trekken! Het toerisme in de Hochsteiermark concentreert zich rond enkele hotspots in het noordoosten, met name rond het Hochschwab gebergte en verder naar het Semmering-gebied, de Weense bergen en het Mariazellerland.

De industriecultuur speelt hier een belangrijke rol, bijvoorbeeld in het Stiermarkse Eisenwurzen Natuur- en Geopark en de bijbehorende Eisenstraße-route, die naar Leoben leidt. Het Salzatal richt zich dan weer meer op avontuurlijk toerisme, zoals raften en kajakken. Ook de Fischbacher Alpen ontwikkelen zich tot een trekpleister voor rustzoekers.

Mooiste plekken in Hochsteiermark

De Oostenrijkse regio heeft een grote verscheidenheid aan activiteiten en bezienswaardigheden te bieden. Naast bergen, meren en knusse dorpen strekken groene almen en langgerekte dalen zich hier uit. Een overzicht van mooie plekjes om te zien.

1. Bergen

In de bergen van de Hochsteiermark is het volop genieten van de gezonde berglucht en de stilte om je heen. Diverse korte en langere gemarkeerde routes brengen je naar de leukste plekken hogerop.

- Hochschwab

Dit kalkstenen massief vormt de perfecte uitdaging voor iedere bergwandelaar. Prachtige paden en de hoogste top op 2.277 meter. Zoals je vaker ziet in Oostenrijk, staat er een houten kruis op de Hochschwabgipfel. Onder de top, op 2.156 meter hoogte, ligt het Schiestlhaus, de hoogste berghut van het massief.

Deel op Pinterest

Voor een volledig overzicht van alle wandelpaden op en rond de Hochschwab is deze wandelkaart bij Bol.com een aanrader.

- Erzberg

De Erzberg is een berg in de Eisenerzer Alpen, op de zogeheten Eisenstrasse. Bij de ertsberg wordt al sinds de 11e eeuw ijzererts gewonnen, voornamelijk sideriet. Het is de grootste open ertsmijn in die soort in Centraal-Europa en de grootste siderietafzetting ter wereld. De berg, ook wel het "Stiermarkse brood" genoemd, vormt nog steeds het belangrijkste economische centrum in de regio.

Deel op Pinterest

Abenteuer Erzberg, avontuur op de Erzberg! De mijn kan bezocht worden en dat is een aanrader voor gezinnen met kinderen. Stap op de Hauly, een reusachtige gele graafmachine die ruimte biedt aan 40 toeristen op het voordek. Het voertuig neemt je mee de ertsmijn in en een Engels- of Duitstalige gids vertelt je alles over de ertswinning.

- Semmering

De Semmeringpas ligt in noordoostelijke richting vanaf de Hochschwab, op de weg naar Wenen. Een prachtig groen gebied nodigt hier uit tot wandelen. De spoorlijn die door de regio voert, staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Deel op Pinterest

- Fischbacher Alpen

Gebergte ten oosten van de Mür, met als hoogste top de Stuhleck (1.782 m). Hier vind je met stip een van de mooiste vergezichten van Hochsteiermark. Een markant punt is de "Teufelstein". Fischbach is een van de mooiste dorpen van de hele streek, maar dé trots van de lokale bevolking ligt hem in Krieglach. Dit is de geboorteplaats van auteur en dichter Peter Rosegger. die tot 2 keer toe genomineerd werd voor de Nobelprijs.

2. Meren en grotten

De natuur in Hochsteiermark kenmerkt zich niet alleen door haar kalkstenen bergen. De bergmeren hebben een intens groene kleur en grote helderheid. Beschermd door de hoge bergen krijg je stilstaand water met prachtige weerspiegelingen.

- Tragöß - Grüner See

Het "Groene Meer" bij Tragöß is een karstmeer aan de zuidkant van de Hochschwab-groep. Het kristalheldere water is helaas te koud om in te zwemmen, maar het is een genot om op de oevers te genieten van dit natuurschoon. Struin over de omliggende weiden met wandelpaden en kom tot rust op een van de bankjes.

Deel op Pinterest

In het voorjaar is dit minder verstandig, want zoals je wellicht wel eens gehoord hebt, loopt het meer dan als gevolg van het smeltwater dusdanig over dat de bankjes en de groene weide volledig onder water komen te staan. Vanaf juli zakt het waterpeil weer.

Vroeger was het populair om hier te gaan duiken in het glasheldere water. Hoe gaaf is het om tussen bomen te duiken? Helaas is dit sinds 2016 verboden.

- Wassermannsloch

De Wassermannsloch, tussen Hieflau en Eisenerz, is de belangrijkste karstbron in het Hochschwab-massief. Het ligt in het dal van de Erzbach en is de langste grot van Oostenrijk. Het dankt zijn naam aan de legende van de "Wassermann", die zijn vrijheid kocht en vervolgens in het Wassermannsloch verdween. Prima te combineren met je bezoek aan de Erzberg.

- Leopoldsteiner See

In de buurt van de Erzberg ligt dit bergmeer, met smaragdgroen water. De weerspiegeling van de hoge rotsen in het gladde wateroppervlak zorgt ook hier voor fraaie foto's. Je kunt zelf het water op gaan met een bootje of wandelen over idyllische paden rond het meer.

Deel op Pinterest

3. Dalen

Er is een groot aantal mooie dalen om te verkennen op de fiets, te voet of met de auto. Het Liesingtal, het Erzbachtal, het Lamingtal met Tragöß en de Grüner See en het Mürzatal met haar zijdalen. 

4. Gezellige plaatsen

Na een flinke wandel- of fietstocht in de bergen is het fijn om te dineren in een van de gezellige steden en dorpen.

Leoben is het economische centrum van de Hochsteiermark. Het historische stadscentrum is gebouwd in een bocht van de Mur rivier. In de loop der tijd heeft de industriestad zich verder uitgebreid aan beide zijden van de rivier. Leoben wordt langs drie kanten omringd door berguitlopers.

Bruck an der Mur is een gemütliche plaats met kleurrijke huizen en een typisch Oostenrijkse sfeer. Het ligt bij de samenvloeiing van de Mur en de Mürz en wordt gedomineerd door de ruïnes van het oude fort van Landskron. Er is tevens een gotische kerk uit de 15e eeuw.

Wandelen in Hochsteiermark

De beste manier om de prachtige bergwereld te verkennen is te voet. Er zijn tal van wandelpaden in verschillende niveaus om uit te kiezen.

De meeste mensen lopen de BergZeitReise, een langeafstandsroute in 18 etappes, die je laat kennismaken met de allermooiste plekken in Steiermark. Zoek je nog meer uitdaging, dan kan je klimmen of deelnemen aan een klettersteig. Met kinderen op vakantie of geen lange afstandswandelaar? Voor mensen met baby's zijn er geasfalteerde routes, geschikt voor kinderwagens. Gezinnen met jonge kinderen kunnen terecht op een van de wandelroutes met thema, zoals de Erlebnisweg Klimawandeln.

Lees meer over wandelen in Hochsteiermark.

Fietsen in Hochsteiermark

De streek is ook uitermate geschikt om te fietsen. Van een dagje trappen tot een compleet verzorgde fietsvakantie, het kan hier allemaal. De faciliteiten zijn uitstekend. Een mooi netwerk aan fietspaden, verhuur van gewone fietsen en e-bikes en fietsvriendelijke accommodaties.

Raften op de Salza

Hochsteiermark heeft naast rust ook adrenalinekicks te bieden. Ga raften en trotseer het wilde groene water van de Salza rivier.

Deel op Pinterest

Heb je al zin in dit nog onbekende berggebied in Oostenrijk? 

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!