Ga naar content

Steiermark in Oostenrijk

Oostenrijk natuurreis - Steiermark is een veelzijdige regio in het oosten van Oostenrijk. Natuurliefhebbers, actievelingen, families, iedereen voelt zich hier thuis. De natuur in Steiermark bestaat uit hoge bergen, spiegelgladde meren, metershoge watervallen en wijngaarden. Maar een vakantie in Steiermark staat niet alleen voor natuur, ook hoofdstad Graz heeft met zijn historische centrum, moderne architectuur en gezellige pleinen genoeg te bieden.

Natuur in Steiermark

In Steiermark liggen maar liefst 7 natuurparken en het nationale park Gesäuse. De natuur in Steiermark is overweldigend door de grote afwisseling. Zo zit je in de bergen, zo bevind je je in een glooiend wijnlandschap. Steiermark staat te boek als 'het Groene hart van Oostenrijk' en bestaat voor zo’n 60% uit bos.

Het noorden van de regio is bergachtig en heeft als kenmerk de bijna 3.000 meter hoge Dachstein. In het zuiden van Steiermark hebben de bergen plaats gemaakt voor heuvels waar de druiven rijkelijk op groeien. Aan natuur geen gebrek in deze veelzijdige regio, aan wandelpaden evenmin.

Reizen naar Steiermark

Steiermark bevindt zich op iets meer dan 1.000 kilometer afstand van Utrecht en is op diverse manieren te bereiken. Wanneer je per auto reist naar deze Oostenrijkse regio laat je de drukke wegen naar de populaire vakantiebestemmingen rechts liggen en doorkruis je Duitsland. Wanneer je eenmaal de grens met Oostenrijk bent gepasseerd, is het nog zo’n twee uur rijden.

Reis je liever met het vliegtuig naar Oostenrijk, dan is er in de hoofdstad Graz een vliegveld. Houd er wel rekening mee dat de vluchten vanuit Nederland vaak niet rechtstreeks zijn. Wil je van de reis ook al een bijzondere ervaring maken dan kun je ook per trein naar je vakantiebestemming in Steiermark. Eens ter plekke ben je klaar voor een heerlijke natuurvakantie.

Mooiste plekjes in Steiermark

Wat zijn de mooiste plekken in Steiermark? Wij geven je een overzicht van niet te missen natuurgebieden, excursies en bezienswaardigheden tijdens je vakantie.

1. Nationaal park Gesäuse

Het Alpenregio nationaal park Gesäuse bevindt zich in het Ennsdal en is het jongste nationaal park van Steiermark en Oostenrijk. Naast een overweldigende natuur met bijzondere dieren en planten vind je hier indrukwekkende kloven. Te midden van dit landschap kan je prachtig wandelen, bergbeklimmen, kajakken en raften. Aanrader voor families is een bezoekje aan het waterspeelpark in St. Gallen. Liefhebbers van cultuur moeten beslist een bezoek brengen aan het beroemde benedictijnenklooster Stift Admont. 

Mooiste plekken Steiermark
© Steiermark Tourismus
Gesäuse NP
Deel op Pinterest

2. Dachstein, 'hoogtepunt' van Steiermark

De Dachstein vormt letterlijk en misschien ook wel figuurlijk het hoogtepunt van Steiermark. Het Dachsteinmassief is 2.997 meter hoog en een bijzonder uitstapje voor het hele gezin. Door de sneeuwzekere gletsjer kan je hier grote delen van het jaar skiën, maar ook wanneer je niet op de lange latten staat valt er genoeg te doen. Het Dachstein ijspaleis neemt je mee naar het binnenste van de gletsjer en geeft je een inkijkje in deze bijzondere ijswereld. De Dachstein Sky Walk is een panoramaplatform dat bekend staat als 'het balkon van de Alpen'. Vanaf hier heb je een waanzinnig uitzicht over het omringende berglandschap.

3. Graz, hoofdstad van Steiermark

Graz ligt aan de rivier de Mur, is de hoofdstad van Steiermark en is dankzij zijn middeleeuwse binnenstad opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO. Wanneer je op vakantie in Steiermark bent mag je dit bijzondere uitstapje beslist niet links laten liggen. Graz biedt een prachtige mix tussen historische monumenten en moderne bebouwing. Hoogtepunten van de stad zijn de Klokkentoren op de Schlossberg en het Kunsthaus met het bijzondere dak. Graz is een populaire studentenstad wat de sfeer ten goede komt.

Mooie plaatsen in Steiermark
Deel op Pinterest

Schladming-Dachstein kaart

De Schladming-Dachstein vakantiekaart geeft toegang tot meer dan 100 bezienswaardigheden in Steiermark. Bovendien kan je gratis deelnemen aan diverse activiteiten.

Wandelen en fietsen in Steiermark

Steiermark is een prachtig gebied om te voet te verkennen. Bekijk onze tips over wandelen in Steiermark.

Met kinderen naar Steiermark

Voor kinderen is wandelen in Steiermark ook geweldig. Wandelen is een avontuur en soms net een sprookje! In natuurpark Grebenzen vind je een wandelroutes die geschikt zijn voor families met kinderwagens. Wandelpaden zijn er goed begaanbaar en voor de kinderen zijn er belevenispunten ingebouwd. Kinderen kunnen de route lopen in het spoor van ‘Hans im Glück’ een Oostenrijks sprookje. Uiteraard willen kinderen ook zwemmen en andere activiteiten doen. Een leuke camping met kids is Bella Austria, te boeken via Vacanceselect.

Specialiteiten van Steiermark

Aan specialiteiten en lekkernijen geen gebrek in de regio. In het zuiden worden diverse voortreffelijke wijnen geproduceerd, die je kunt proeven op acht wijnroutes. Op de heuvels in deze omgeving vind je ook veel velden waar appels en pompoenen groeien.

Wijn, pompoen en appels spelen daarom ook een grote rol in de gerechten en specialiteiten van Steiermark. De pompoenpitolie wordt omschreven als het groene goud en diverse wijnen zijn internationaal onderscheiden.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!