Ga naar content

Wilder Kaiser

Oostenrijk natuurvakantie - Ellmau, Going, Scheffau en Söll zijn de vier dorpen die samen de Oostenrijkse vakantieregio Wilder Kaiser vormen. Deze populaire bestemming in Tirol heeft iedere vakantieganger iets te bieden. Je kunt er prachtig wandelen, fietsen, bergbeklimmen, golfen en nog veel meer. Ook is het Kaisergebergte zeer geschikt voor een familievakantie. Er zijn uitgebreide voorzieningen voor gezinnen, zodat jong en oud zich hier kunnen vermaken. Wilder Kaiser, een veelzijdige vakantieregio aan de voet van een imposant gebergte.

1. Natuur in Wilder Kaiser

De Wilder Kaiser berg in Oostenrijk maakt onderdeel uit van het natuurgebied Kaisergebergte. Dit gebied is 102 km² groot en reikt tot een hoogte van 2.344 meter. In tegenstelling tot Scheffau en Söll horen Ellmau en Going wel bij dit natuurgebied. Sinds 1963 heeft de omgeving een beschermde status ter behoud van de natuur, die bestaat uit indrukwekkende bergen met een bijzondere flora en fauna. De zilveren aanblik heeft de Wilder Kaiser te danken aan het feit dat de berg met name uit weersteenkalk bestaat. Door het gebied lopen tal van wandel- en fietsroutes, waarbij je de natuur van de Wilder Kaiser in al haar schoonheid kan ontdekken.

2. Vakantie in de Wilder Kaiser

De meeste vakantiegangers kiezen ervoor om met de auto af te reizen naar de Wilder Kaiser. Vanuit Nederland ligt de route via München het meest voor de hand. Na München neem je de A12 om vervolgens na de grens met Oostenrijk bij de afslag Küfstein-Süd af te slaan. Eventueel heb je de mogelijkheid om vanaf uitrit Oberaudorf (in Duitsland) binnendoor te rijden, waardoor je niet over een vignet hoeft te beschikken. 

Wie liever met het vliegtuig op zomervakantie naar de Wilder Kaiser gaat, kan kiezen voor de vliegvelden van München, Salzburg en Innsbruck. Met enkele keren overstappen is het ook mogelijk om de Wilder Kaiser per trein te bereiken. Wel zo duurzaam!

3. Mooiste plekken in de Wilder Kaiser

Ellmau, Going, Scheffau en Söll zijn stuk voor stuk vakantiedorpen, met tal van leuke bezienswaardigheden en activiteiten: tijdens een vakantie in deze mooie plaatsjes kan je een zorgeloze tijd beleven. Ellmau ligt op een hoogte van 820 meter en vormt een ideaal uitgangspunt voor een actieve vakantie. In Going worden tradities levendig gehouden en vind je de typische Tiroler architectuur.

Scheffau is de kleinste gemeente van de Wilder Kaiser regio en heeft als blikvanger het Hintersteinermeer (Hintersteiner See), een prachtig glashelder meer, omgeven door groene naaldbomen en hoge bergen. Dit is voor natuurliefhebbers een van de mooiste plaatsen in het gebied. Tussen de Wilder Kaiser en de Hohe Salve vinden we Söll; een ideale bestemming voor gezinnen met kinderen vanwege het uitgebreide aanbod aan voorzieningen en uitstapjes. 

Bergen Wilder kaiser
Deel op Pinterest

4. Wandelen in de Wilder Kaiser

Wat is er te doen in de Wilder Kaiser? Welke activiteiten zijn er te beleven in het Kaisergebergte? Op de flanken van de Wilder Kaiser liggen tal van uitdagende wandelpaden en fietsroutes. De natuur bestaat uit steile rotswanden, watervallen, groene almen en bergmeren, saai wordt het in deze omgeving geen moment.

Waag je aan de Tiroler Adlerweg, waarvan de eerste drie etappes door deze regio lopen of de meerdaagse huttenwandeling van Going naar het Hintersteinermeer bij Scheffau. De 6-daagse Kaiserkrone wandeling van hut naar hut behoort tot de mooiste meerdaagse wandelingen rond het bergmassief en is toegankelijk van begin juni tot begin oktober. Er zijn veel varianten van deze wandelroute, omdat deze via 6 wegen toegankelijk is. Daarnaast zijn er nog tal van korte paden en themawandelingen.

5. Fietsen in de Wilder Kaiser

Ook om te fietsen is de Wilder Kaiser een geweldig gebied. Het maakt deel uit van de grootste e-bikeregio ter wereld, 1000 kilometer aan fietswegen liggen klaar om per e-bike verkend te worden. Mountainbikers hebben de keuze uit maar liefst 400 km aan uitgestippelde mountainbikeroutes.

6. Vakantie met de kinderen in de Wilder Kaiser

Familievakantie Wilder Kaiser: alle voorwaarden zijn aanwezig om het hele gezin een onvergetelijke tijd te laten beleven. SNP Natuurreizen biedt een vakantie voor het hele gezin in de Wilder Kaiser. Het familievriendelijke karakter van deze regio valt goed te zien aan de 6 bergbeleveniswerelden. Zo heb je de Hexenwasser in Hochsöll waar de langste blotevoetenweg van Oostenrijk naar tientallen belevenisstations leiden.

Hier valt van alles te zien, te horen en te doen. De KaiserWelt in Scheffau is ook een voorbeeld van een bergbeleveniswereld. Hier kunnen grote en kleine kinderen spelen in het speelpark en de burcht in het Kaiserbos ontdekken. In de Wilder Kaiser leren kinderen de natuur spelenderwijs kennen en begrijpen. Naast deze bezienswaardigheden is natuurlijk ook de bergwereld al een hele belevenis op zich voor een vakantie met kinderen.

7. Duurzame wintersport in het Wilder Kaiser-Brixental

Skigebied SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental heeft ruim 288 km aan pistes. Het skigebied onderscheidt zich van vele andere wintersportbestemmingen voor haar inspanningen op het gebied van duurzaamheid en klimaatbescherming. Zo wordt onder andere de zonnelift in Brixen volledig met zonne-energie aangedreven. De energie voor alle installaties is voor 100% afkomstig uit waterkrachtcentrales.

Alle bouwwerkzaamheden worden begeleid door specialisten op het gebied van natuurbescherming en zelfs bij de keuze van de verf wordt rekening gehouden met de natuur. Voor deze duurzame projecten is de SkiWelt al diverse malen onderscheiden en uitgeroepen tot een van de ‘milieuvriendelijkste skigebieden in Oostenrijk’.

Deze winter kan de wintersporter voor het eerst de drie nieuwste, hypermoderne gondelbanen uitproberen: de Zinsbergbaan in SkiWelt Brixen im Thale, de Hexenwasser gondelbaan in SkiWelt Söll en de Salvistabaan in SkiWelt Hopfgarten-Itter.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!