Ga naar content

Wandelen in Hochsteiermark

De bergwereld van Hochsteiermark, een relatief onbekende regio in het noordoosten van Steiermark, biedt wandelmogelijkheden en -plezier voor alle leeftijden.

De mooiste routes

Maak een meerdaagse trektocht over een langeafstandsroute of kies voor een gemakkelijke rondwandeling voor gezinnen, waarbij kinderen en volwassenen op een ludieke en interactieve manier kennis maken met de dieren en natuur van dit wandelparadijs.

1. BergZeitReise

De 300 km langeafstandswandelroute BergZeitReise bestaat uit 18 dagetappes. Begin- en eindpunt van de rondwandeling is de historische mijnstad Eisenerz. met de bekende Erzberg. Je kunt ook vanaf een ander punt starten, zoals bijvoorbeeld in Mariazell, Tragöß of Mautern, en slechts een deel van de route wandelen. 

Deel op Pinterest

De BergZeitReise is een tocht, die in het teken van traditie en innovatie staat. Alle hoogtepunten van Hochsteiermark liggen langs de cirkelvormige meerdaagse wandelroute. Het pad verbindt wandelregio's zoals de Hochschwab, het natuurpark Mürzer Oberland met Veitsch, Schneealm en Rax, de Fischbacher Alpen met de top van de Stuhleck, en de bergen rond de steden Kapfenberg, Bruck an der Mur en Leoben met Rennfeld en Mugel.

Fantastisch mooie plekken op het pad zijn de turkooise Leopoldsteinersee, de moderne berghut Schiestlhaus (op 2.156 meter hoogte) en andere fraai gelegen berghutten. Onderweg maak je door middel van borden kennis met het rijke verleden en de uitdagingen die het gebied nog staan te wachten in de toekomst.

Op onze algemene pagina lees je meer over de mooiste plekken in Hochsteiermark.

Deel op Pinterest

De BergZeitReise maakt eigenlijk deel uit van de nog langere route door heel Steiermark, met de interessante benaming "Van gletsjer tot wijn", die voert van Dachstein naar het wijngebied in Zuid-Stiermarken.

BergZeitReis in beeld

Bekijk beelden van deze schitterende bergtocht.

2. Bründlweg

De romantische en culinaire Bründlweg, een wandelparadijs op de Pogusch!
Het thema van deze wandelroute is water. Want de boeren in dit gebied danken al generaties lang hun bestaan aan dit natuurelement. Onderweg zijn er acht culinaire stops bij almhutten en berghutten, waar je verwend wordt met lekkernijen. Deze wandeling is mooi in elk seizoen. Bloemrijke weiden in de lente, schaduwrijke bossen in de zomer, kleurenpracht in de herfst en een dromerig wit landschap in de winter. Wandelen kan niet mooier zijn.

Parkeren
Wirtshaus Steiereck in Pogusch
Moeilijkheid

Makkelijk
Afstand

11,5 km
Duur

3,5 uur

3. Rondwandeling door de Schwarzwalstern

Geniet van de prachtige omgeving tijdens een rondwandeling ten noorden van Mariazell. Hike door het prachtige landschap rond de Hubertussee en neem pauze op een van de vele bankjes aan de oever van het meer.

Deel op Pinterest

De Bruder Klauskerk, op de noordelijke oever, was de eerste kerk in Oostenrijk die werd gewijd aan de Zwitser Nikolaus von der Flüe. Het leven van Frater Klaus wordt uitgebeeld in de ramen van de kerk. Kortom, een schattig kerkje in een idyllische setting en daarom ook een populaire locatie voor bruidsparen.
Liefhebbers van kruisen, kapellen en monumenten bevelen ook de Arthur Krupp-herdenkingsroute van het begin van de Walster tot Mariazell aan.

Moeilijkheidsgraad
Gemakkelijk
Afstand

6.7 km
Duur

1u45
Afdalen
94 m - Stijgen 111 m

4. Kraftplatz Salzaklamm

Deze wandeling neemt ons mee langs de rivier de Salza, door een kloof. Het is een verfrissende rondwandeling op warme zomerdagen! Het goed gemarkeerde pad leidt door een smal en romantisch bosdal. De Salzaklamm behoort tot de hoogtepunten in Mariazeller Land, die men hier Kräftplatze of Krachtplekken noemt. De locals zeggen dat je er energie van krijgt. Dat klopt misschien wel!

Deel op Pinterest

Wanneer de zon schijnt kan je zwemmen in het water van de rivier, dus neem zeker je zwemkleding mee. Aan het einde van de kloof kun je, als de benenwagen het nog toestaat, afslaan naar de "Gußwerker-rondwandeling".

Moeilijkheidsgraad

Matig
Afstand

7.7 km
Duur

2u30
Afdalen
155 m - Stijgen 154 m

Wandelen met kinderen in Hochsteiermark

Hochsteiermark is een ideaal wandelgebied voor avontuurlijke gezinnen. Je kunt etappes lopen van de BergZeitReise, maar er zijn ook speciale kindvriendelijke routes uitgezet. We lichten er alvast eentje toe!

Erlebnisweg Klimawandeln

De avonturenroute "Klimawandeln" heeft een interessante titel met woordspeling. Klimawandeln betekent "klimaatverandering", maar er zit natuurlijk ook het woord "Wandeln" in. Deze tocht voor gezinnen voert door het natuurpark Mürzer Oberland en is de eerste Oostenrijkse avonturenroute over klimaatverandering.

Met een klimmuur en allerlei andere opdrachten komen jong en oud op interactieve wijze alles te weten over wat we kunnen doen om te voorkomen dat onze aarde gaat zweten. Denk jij mee over hoe we dit kunnen vermijden?

Het avonturenparcours legt de focus op thema's als biodiversiteit en natuurbehoud op 14 avonturenstations, elk met een speciale verwijzing naar een leefruimte van bepaalde soorten. Hoe zullen de habitats en hun bedreigde en beschermde soorten in het natuurpark Mürzer Oberland zich ontwikkelen, met het oog op de veranderingen als gevolg van klimaatverandering? Wat zijn eventuele bedreigingen van nieuwe soorten?

Parkeren
In het centrum van Altenberg an der Rax.
Moeilijkheid

Makkelijk
Afstand

2.3 km
Duur

1u30
Hoogtemeters

100 m

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!