Ga naar content

Sigmund Thun Kloof en Klammsee

Vier je de zomervakantie in Zell am See-Kaprun in het Oostenrijkse SalzburgerLand, of kom je hier voorbij op doortocht naar andere plekken in de Alpen, dan is de Sigmund Thun Klamm zeker een stop waard. Wie vanaf het toeristenplaatsje Kaprun een beetje zuidwaarts rijdt, komt bij de parkeerplaats. Verderop langs de Kesselfallstrasse is nog een parking, daar kan je eventueel ook de auto kwijt als je alleen de Klammsee wilt bezichtigen.

Ticket- en infocentrum Sigmund Thun

Naast de entree van de kloof zit het informatiecentrum van Verbund, een organisatie die de stuwmeren en -dammen beheert. Vandaar de verschillende tentoongestelde turbines. 

Deel op Pinterest

Het ticketcentrum is een mooi houten gebouwtje, waar je met zomerkaart zo voorbij mag. Je kunt uiteraard aan de kassa ook gewoon tickets kopen. Ticketprijzen waren tijdens mijn bezoek in 2024 € 7,50 voor volwassenen en € 5,40 voor kinderen. Studenten betalen € 6,50.

Meteen voorbij de entree kom je al bij het riviertje. Aan alle kanten zijn de oevers van de Ache weelderig begroeid, het groene decor met het overdekte bruggetje gaf me meteen een sprookjesachtig gevoel. 

Brug Sigmund Thun
© Naturescanner
Deel op Pinterest

1. Sigmund Thun Gorge

De kloof werd lang geleden gevormd door een gletsjer. Het ijswater heeft een canyon uitgesleten met een lengte van 320 meter en een diepte van 32 meter. De bulderende watermassa klettert langs spectaculaire rotsformaties, met op diverse plekken wilde draaikolken en indrukwekkende watervallen.

Deel op Pinterest

Een houten pad voert vanaf het begin tot het eind langs de steile rotswanden, zigzaggend van de linker- naar de rechterkant van de kloof. Op diverse plekken zijn wat bredere stopplaatsen aangebracht, zodat je tijd hebt om foto's te maken. Vanuit diverse perspectieven kijk je op het daaronder stromende water en de rotsen. Sommige uitstekende blokken hebben kenmerkende vormen, zoals de "Heks" en de "Geest".

Deel op Pinterest

Na een 20-tal minuutjes ben je bij de grote kunstmatige waterval aan het einde van de Klamm. Hier kan je verschillende kanten op. Loop je naar rechts over het bruggetje, dan kan je terugkeren naar het begin van de kloof. Je kunt dan ook de andere kant op voor langere hiking trails in de bergen. 

Loop je naar links, dan kan je nog een rondje om het meer heen wandelen. Bij mooi weer zeker aanbevolen! 

2. De Klammsee

De Klammsee is geen natuurlijk meer, het werd gevormd door de aanleg van een stuwdam. Het water voorziet in elektriciteit voor de lokale kantoren van de waterkrachtcentrale van Verbund. De hoger gelegen stuwmeren zorgen voor elektriciteit voor de rest van de regio. 

Klammsee Oostenrijk
© Cindy
Deel op Pinterest

Het azuurblauwe meer contrasteert prachtig met de groene omgeving. Het is omringd door een schitterend berglandschap, met hoge bergpieken en groene alpenweiden. Het pad voert helemaal om de Klammsee heen, met op diverse plekken houten bankjes, waar je even kunt genieten van de mooie natuur. 

Bankje Klammsee
Bank
Deel op Pinterest

Er is aan iedereen gedacht. Zo is er een hondenstrand voor eigenaren die hier met hun viervoet komen wandelen, kinderen kunnen spelen op de speeltoestellen en jongeren zwemmen in het water. Er kan gekajakt worden en aan de oostelijke kant van het meer voert een fietspad.

Badende jongeren
© Cindy
Deel op Pinterest

Pas aan het uiteinde van het langgerekte meer gaat een brug het water over en kan je aan de terugweg beginnen. Daar zit ook de speeltuin en een parkje. In de Klammseestüberl kan je een hapje eten, wat drinken of een ijsje kopen. Op de terugweg kom je nog voorbij het boothuisje aan de oostkant van de Klammsee en de grote waterval die door de dam wordt gecreëerd. Hier vlakbij de dam kan je 60 meter omhoog naar het uitzicht op de Bürgkogel. Daar kijk je uit over Kaprun en over het dal met de Klammsee.

Boothuis Klammsee
© Cindy
Deel op Pinterest

Met een kwartiertje wandel je weer naar het beginpunt van de wandeling of het busstation aan dezelfde weg. Neem je tijdens je vakantie de gondels naar de Kitzsteinhorn, dan geniet je nog van een schitterend zicht op de Klammsee.

Zicht op Klammsee
© Cindy
Deel op Pinterest

Sigmund Thun Klamm in de winter

In de wintermaanden is de kloof helaas gesloten, maar toch zijn er wat plekjes zijn met inkijk in de kloof. De reden waarom de Klamm gesloten is; in de winter zijn de planken bedekt met grote ijs- en sneeuwmassa’s, delen van bruggen zijn weg. Het gevaarlijkste, maar ook het spectaculairste, zijn de massieve ijswatervallen met meterslange
ijspegels die boven de kloof aan de rotsen hangen.

Deel op Pinterest

Het loont echt de moeite om een kijkje te komen nemen, want er zijn verschillende plekken waar het ijswonder in de kloof te zien is. Via het pad boven de kloof langs, dat ook in de winter toegankelijk is, krijg je een fraai beeld te zien. Al zijn voorzichtigheid en stevige wandelschoenen met goede grip een vereiste.

Langs het pad staan houten hekjes waar je van boven de kloof in kan kijken. Van het begin van de kloof tot aan de bushalte beneden is het nog geen 10 minuten wandelen, al deden wij er een stuk langer over omdat we niet konden stoppen met foto’s maken.

Sigmund Thun Klamm
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Ook gaaf om te zien. In de kloof trotseren ijsklimmers de bevroren watervallen.

Een stukje geschiedenis...

De Kaprunvallei heeft een lange geschiedenis. Al in de vroege bronstijd, rond 1.800 v Chr. werd de omgeving van de Bürgkogel bewoond. De eerste vestingmuren dateren van de 5de eeuw v. Chr. toen de Kelten zich hier vestigden. De middeleeuwen brachten nog meer vestingen en rond de 15de eeuw kwamen boeren zich settelen op de omringende berghellingen.

Stuwmeer
© Naturescanner Cindy
Deel op Pinterest

Het eerste toerisme dateert van 1895, toen het pad in de kloof werd aangelegd. In de volgende jaren werden berghutten gebouwd en meer wandelpaden aangelegd. Door de vorm van het landschap was dit een uitstekende omgeving voor de aanleg van waterkrachtcentrales. De aanleg van stuwmeren en stuwdammen in Kaprun lokte duizenden bezoekers.

In 1992 werd het pad door de kloof gerenoveerd en vandaag de dag is het een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Zell am See - Kaprun

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!