Ga naar content

Kitzsteinhorn en Gipfelwelt 3000

De Gipfelwelt is een gondelstation op een hoogte van 3.029 m, op nog geen 200 meter onder de top van de Kitzsteinhorn. Bij het Kaprun-Center aan de centrale parkeerplaats kun je met de Gletscherjet of Panoramabahn gondels het Kitzsteinhorngebied in.

Kabelbaan Kaprun

De tocht voert parallel aan de Sigmund Thun kloof en de Klammsee en de volledige rit naar boven duurt zonder tussenstops ca. 1 uur. Het loont echter de moeite om op een of meerdere stops tijd te maken voor een wandeling. Zo neem je de verschillende biotopen waar waardoor je reist in de tocht naar de top.

1. Moderne kabelbanen en stations

De kabelbanen komen uit bij het Langwied station. Een andere manier om bij het Langwied station te komen is vanaf Kaprun via de Maiskogelbahn, op de Maiskogel stap je over op de splinternieuwe 3K K-onnection gondel. Op grote hoogte en met spectaculaire uitzichten verbindt deze lift het Maiskogel skigebied met het Kitzsteinhorn gebied.

3K-K-onnection gondel
3K-K-onnection
Deel op Pinterest

Vanaf Langwied kun je weer kiezen uit 2 routes om bij Gipfelwelt 3000 te komen, via de Gletscherjets gevolgd door de Gletschershuttle, een korte bergtrein, of je stapt over op de grote gondel van de Gipfelbahn.

2. Gipfelwelt 3000

Eenmaal op het Gipfelwelt station is het uitzicht adembenemend. Ongelofelijk hoe ze dit gebouw, op zo’n hoogte, op en in de massieve rotsen hebben kunnen bouwen. In Gipfelwelt 3000 is van alles te beleven. Je kunt hier bijvoorbeeld terecht voor een lunch in het Gipfel restaurant, het hoogste restaurant van het Salzburgerland. Je zit aan tafel naast grote panoramische ramen, met zicht op de toppen en de wintersporters beneden op de pistes. 

Gondel Kaprun
© Naturescanner
Deel op Pinterest

3. Cinema 3000

Als je meer wilt weten over de omgeving van de Kitzsteinhorn, of gewoon wilt genieten van mooie panoramische filmbeelden, dan kun je een kijkje nemen in de Cinema 3000. Op het 8m brede ronde doek worden prachtige beelden van de omgeving geprojecteerd. De techniek lijkt wat gedateerd, de film is niet erg scherp, maar desalniettemin heel mooi om een kijkje te nemen. De film duurt ongeveer 10 minuten en wordt telkens herhaald. Je kunt dus op elk moment binnenstappen.

4. Top of Salzburg

Maar nog spectaculairder is natuurlijk om de omgeving met eigen ogen te aanschouwen. De Gipfelwelt 3000 heeft 2 uitkijkplatformen, de eerste is op het dak van het restaurant, het ‘top of Salzburg’ platform.

Uitzicht Gipfelwelt
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Je hebt hier uitzicht op het noordwesten, onder je zie je de Gletschershuttle en de hoogste pistes van het gebied. Je kunt hier een foto van jezelf maken door een druk op de knop op de reling. Foto’s zijn daarna te downloaden op een website, een leuk souvenir.

5. Hanna Tunnel

Om bij het tweede platform te komen wandel je eerst door de Hanna tunnel. Het begin van de tunnel is in de jaren '60 gemaakt om de zware kabels van de kabelbaan en het station te verankeren. De tunnel maakt nu deel uit van de Nationalpark Gallery.

Hanna Tunnel
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Je wandelt dwars door de massieve rotsen aan de westflank van de Kitzsteinhorn. Lees de informatie over het ontstaan van Hohe Tauern, het goud, zilver en kristallen die in het gebied gevonden zijn en de gletsjer. Je leert dat diepe boorgaten op de Kitzsteinhorn en in de tunnel gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek naar permafrost en wat dat ons vertelt over klimaatverandering. Na 360 meter kom je aan het einde van de tunnel uit op het Nationalpark Gallery uitzichtplatform. Vanaf hier kijk je uit op het Zuidwesten.

Gipfelwelt uitzicht
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Achter je zie je beneden nog wat skiërs op de hoge pistes, maar als je voor je kijkt zie je het ongerepte landschap van de Hohe Tauern nationalpark. Hier zijn geen pistes, hier kan de natuur haar eigen gang gaan. Bij weinig bewolking kun je zelfs de Grossglockner zien. Als je door de verrekijkers op de relingen kijkt en ronddraait, zie je dat de tekst in beeld meebeweegt en kan je de namen en hoogtes van de vele pieken aflezen.

Met de rit in tegengestelde richting naar beneden kun je hiermee een hele dag besteden. Als je wilt kun je nog een stop maken bij het Ice camp.

Ice Camp
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Gondels in de zomer

Tijdens onze wandeling bij het begin van de Langwiedbahn zien we alpenmarmotten en gemzen. Walliser zwartneusschapen grazen op de alpenwei en komen ons begroeten. Ze laten zich zelfs knuffelen, deze schapen zou ik zo mee naar huis nemen. 

Walliser zwartneusschaap
© Naturescanner Cindy
Deel op Pinterest

Van juni tot en met augustus staan de alpenrozen hier in volle bloei. Ook gentianen en andere bloemen zorgen voor kleur op de alpenhellingen.

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!