Ga naar content

Wintersport in Zell am See-Kaprun

Zell am See-Kaprun - Deze Oostenrijkse regio biedt tal van leuke activiteiten in zomer en winter, maar voor veel mensen is de hoofdreden van een bezoek toch de wintersport. Op uitnodiging van het toeristenbureau trokken we richting het Salzburgerland om kennis te maken met de verschillende skigebieden en wintersport faciliteiten.

Skigebieden in Zell am See-Kaprun

De skiregio Zell am See-Kaprun zit niet stil en heeft de laatste jaren flink geïnvesteerd in uitbreiding in liften. Hiermee zijn nieuwe aansluitingen gemaakt; zo is er bijvoorbeeld een verbinding ontstaan met Saalbach-Hinterglemm. Dit alles resulteert in een enorm skigebied, met 400 km aan skipistes die hier voor je klaarliggen. Meer dan genoeg voor een hele week skiën of snowboarden.

Wijntje
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Daarnaast kan je, als je in het bezit bent van een skipas, met de skibus (lijn 660) gratis tussen Zell am See en Kaprun reizen.

1. Skiën in Kaprun/ Maiskogel

Vanuit Kaprun kan je de Maiskogel op. Deze berg heeft "slechts" 3 liften, maar brengt je wel zo’n 800 meter hoger. De afdalingen zijn voor elk niveau. Bij bijna alle rode en zwarte pistes is er een blauwe de-tour gecreëerd, zodat de wintersporter in elk niveau naar beneden kan skiën. Boven aangekomen zijn er verschillende restaurantjes, direct op de piste, maar er zijn er ook 2 verscholen in de bossen, waar je zo naar toe kan skiën.

Maiskogel Alm
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Sinds november 2019 is er de 3K K-onnection lift. Deze begint bovenaan de Maiskogel lift en brengt je naar de Kitzsteinhorn, waarna je tot 3.000 m naar boven kan. Omdat dit een gletsjer is kan je het hele jaar door skiën. Door deze liftverbinding hoef je niet meer met de bus vanuit Kaprun. De bus rijdt nog wel om ook de skiërs die niet direct in Kaprun verblijven ook gemakkelijk naar de Kitzsteinhorn te vervoeren. 

Lift
© Naturescanner
Deel op Pinterest

2. Kaprun/ Kitzsteinhorn

Bovenaan de Kitzsteinhorn is het schitterend, op deze hoogte is men zeker van sneeuw en geniet men van een fantastisch uitzicht op Kaprun en Zell am See. De ruimte is wat het hier heerlijk maakt, sommige pistes zijn zo breed dat je de afdaling met gemak twee keer zo lang maakt. Daar waar er geen pistes zijn gecreëerd kan men alsnog van de sneeuw genieten want hier is off-piste wat de klok slaat.

Lift Kitzsteinhorn
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Pistes/liften en restaurants, het is allemaal goed geregeld op de Kitzsteinhorn. Ook de aanwezigheid van de skiverhuurbedrijven maakt het gemakkelijk om je schoenen en/of ski’s om te wisselen. Halverwege kan je een bezoekje brengen aan het ICE Camp. Even een drankje doen of relaxen in de zon! Hoe heerlijk is dat.

3. Skiën bij Zell am See

Vanuit Zell am See zijn er 3 mogelijkheden om de Schmittenhöhe op te komen. De berg is 2.000 meter hoog, ter vergelijking ligt Zell am See op 780 meter en er is dus een hoogteverschil van 1.220 meter te overbruggen. Naar boven komen is het probleem niet, de juiste pistes vinden zo af en toe wel. Gelukkig brengt de lift je zo weer boven. Vooral de zuidelijk gelegen pistes zijn top.

Skipiste Zell am See
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De pistes zijn mooi breed en je geniet van een schitterend uitzicht op de See. De noordelijke en oostelijke pistes zijn wat uitdagender en aan het einde van een dag ook behoorlijk ijzig. Wanneer je een iets minder ervaren skiër bent, zou ik je aanraden om de pistes onder de AreitXpress naar beneden te gaan en met de bus terug. Of je kan met de lift.

Sinds de komst van de ZellamseeXpress lift is er een connectie gemaakt met Skicircus Saalbach-Hinterglemm. Je kan van de Schmittenhöhe naar beneden skiën, waarna je een klein stukje met de bus moet om bij Saalbach te komen. Terug kan je wel skiënd en hoef je niet met de bus. Er zijn plannen om de bus helemaal te skippen, waardoor je dus al skiënd en met liften naar Saalbach zou kunnen.

Tip is om wanneer je naar Saalbach wilt, vanaf Zell am See de bus te pakken. Saalbach-Hinterglemm is ontzettend groot, dus neem voldoende tijd om dit gebied te ontdekken.

4. Skitouring

De Oostenrijkers gaan graag op ski-tour. Dat is een soort van langlaufen, met speciale ski’s waaronder stukken “tapijt” worden bevestigd met speciale bindingen en schoenen. Nadat je op het hoogste punt bent geweest, worden de stukken “tapijt” opgeborgen en ski je naar beneden. De ski’s zijn vergelijkbaar met normale ski’s en zeker niet zo smal als langlauflatten.

Skitour
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Ik heb aan de “overkant” van Zell am See, bij Thumersbach, de Ronachkopf beklommen en het was een fantastische ervaring. De fysieke arbeid is vergelijkbaar met die van langlaufen, wel iets minder intensief omdat het gemakkelijker is om een langzamer tempo aan te houden, waar je bij langlaufen nog wel de neiging hebt om hard te willen gaan.

Op de Ronachkopf ligt een piste waar geen lift meer aanwezig is en eigenlijk alleen nog wordt gebruikt door ski-tourers. De piste wordt wel onderhouden en de pistebully rijdt er ook regelmatig. Skitour kan ook gedaan worden door snowboarders, de boardtourers hebben een board die in twee delen wordt opgedeeld, waardoor je net als bij skitourers naar boven kunt lopen.

Wintersport vakantie Zell am See-Kaprun

Wij verbleven in een prachtige kamer in het Auhof Hotel in Zell am See. De reis werd mogelijk gemaakt door Zell am See-Kaprun. Naast wintersport, zijn er tal van andere winteractiviteiten te beleven in het gebied. Op onze algemene pagina lees je meer over de leukste dingen om te doen en te zien.

Tekst en foto's: Sander Nijenhuis

Pistes in beeld

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!