Ga naar content

Wandelen in Zell am See-Kaprun

Zell am See - Tijdens een vakantie in deze Oostenrijkse toeristenplaats kan je niet alleen skiën en snowboarden. Er is ook het hele jaar door tijd voor andere activiteiten in de bergen. En zo ontdekten wij tijdens ons verblijf in januari, is de omgeving ook in de winter een prachtig wandelgebied.

Winterwandelingen

Welke routes en bijzondere tochten kan je wandelen in Zell am See? We nemen je graag mee in een overzicht van spectaculaire winterwandelingen en routes buiten de gebaande paden. De mooiste hikes op een rij. 

Wandelen in de sneeuw
© Naturescanner
Deel op Pinterest

1. Klammsee en Sigmund-Thun kloof

Net buiten Kaprun in het dal richting het Gletscherjet gondelstation, bevindt zich de Klammsee met direct stroomafwaarts de Sigmund-Thun kloof. Beiden zijn makkelijk te bereiken met de bus, er is een bushalte bovenaan, 500 m van het begin van met meer, en een bushalte onderaan de kloof. De twee zijn makkelijk in één enkele richtingswandeling te combineren. Maar een rondwandeling waarbij je beide kanten van het meer aandoet behoort ook tot de mogelijkheden.

De Klammsee is een reservoir gecreëerd door een kleine stuwdam. In de zomer is het water kraakhelder en soms turquoise van kleur, in de winter is het grotendeels bedekt met ijs en sneeuw. Tussen de hoge bergen is het hier heerlijk rustig wandelen. Je bent rond het meer, in 25 min., zo’n 2 km. Vlakbij de dam kun je ook nog 60m omhoog om te genieten van het uitzicht op de Bürgkogel. Je kijkt hier over Kaprun en over het dal met de Klammsee.

Wij zijn vooral benieuwd naar de kloof, ofwel de Sigmund-Thun Klamm, in wintertijd. Helaas is deze in de wintermaanden gesloten, maar we hebben gehoord dat er toch wat plekjes zijn met inkijk in de kloof. De Klamm is inderdaad gesloten, maar het is ook meteen duidelijk waarom.

Sigmund-Thun kloof
© Naturescanner
Deel op Pinterest

In de zomer loop je hier kriskras door de kloof over houten bruggetjes en trappen, verankerd in de rotsen boven het stromende water. In de winter zijn de planken echter bedekt met grote ijs- en sneeuwmassa’s, delen van bruggen zijn weg. Het gevaarlijkste, maar ook het spectaculairste, zijn de massieve ijswatervallen met meterslange ijspegels die boven de kloof aan de rotsen hangen.

Het loont echt de moeite om hier een kijkje te komen nemen, want er zijn verschillende plekken waar het ijswonder in de kloof te zien is. Er loopt namelijk een pad boven de kloof langs, wel toegankelijk in de winter, al zijn voorzichtigheid en stevige wandelschoenen met goede grip een vereiste. Langs het pad staan houten hekjes waar je van boven de kloof in kan kijken. Van het begin van de kloof tot aan de bushalte beneden is het nog geen 10 minuten wandelen, al deden wij er een stuk langer over omdat we niet konden stoppen met foto’s maken.

Sigmund Thun Klamm
© Naturescanner
Deel op Pinterest

In de kloof trotseren ijsklimmers de bevroren watervallen.

2. Rondje Kaprun

Een heerlijke tussendoor wandeling vangt aan in het centrum, langs de Burcht en het buitengebied van Kaprun. Ook hier geldt weer, ga wat van het centrum en de pistes af, en je vindt een oase van rust. Er zijn natuurlijk meerdere routes mogelijk, maar een leuke start is vanaf de hoger gelegen Pfarrkirche Heilige Margaretha in het centrum van Kaprun.

Kaprun
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Van hieruit steek je de Kapruner Ache over en volg je een kleinere stroom omhoog naar het hogere deel van Kaprun. Bovenlangs kijk je uit over het dorp en vervolg je je weg richting de burcht van Kaprun.

De vesting stamt van de 12e eeuw en heeft door de eeuwen heen heel wat te verduren gehad. Tot in de jaren tachtig van de vorige eeuw was er niet veel meer over dan een overwoekerde ruïne. Maar vanaf 1984 werd de burcht gerenoveerd, dankzij de inspanningen van de Burchtvereniging in Kaprun.

Tegenwoordig is de binnenplaats open voor publiek; men organiseert er evenementen, zoals het jaarlijkse Mittelalterfest, concerten en festivals en het wordt verhuurd als trouwlocatie. Je vervolgt de wandeltocht onder de burcht door en door de velden net buiten Kaprun.

3. Ice camp

Vanaf het Alpincenter op de Kitzsteinhorn gaat er een korte maar steile ‘winterwanderweg’, tussen de pistes door naar boven, naar het Ice kamp (ca 30 min.). Het Ice camp is een grote iglo dat bestaat uit 3 grote koepels gemaakt van sneeuw en ijs.

Ice Camp
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Binnen in de zalen vind je kunstinstallaties van ijs en een zitplek met loungemuziek, banken en tafels van blokken ijs, gelukkig met een warm kussentje erop. Het geheel is gesponsord door Audi, en in de laatste zaal staat een van de laatste paradepaardjes van het automerk, en kun je, net als op het ‘top of Salzburg’ platform op de Gipfelwelt, met een druk op de knop met de auto op de foto.

Genieten van het zonnetje
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Buiten de iglo staat een kraam waar je drinken kunt bestellen, waaronder een gletsjer wodka met vijg. Bij mooi weer kun je hier heerlijk in de zon genieten in een van de vele strandstoelen.

4. Meer Winterwanderwegen

Bij het Ice camp kwamen we al even in aanraking met een van de Winterwanderwegen. De vele wandelpaden die in de zomer in dit gebied te vinden zijn, zijn door de sneeuw niet meer te zien. Gelukkig zorgt de winterdienst voor wat geprepareerde sneeuwpaden, dit zijn de "Winterwanderwegen".

Helaas zijn het er niet zoveel in Zell am See – Kaprun. De paden zijn over het algemeen geschikt voor stevige winterschoenen, met goede zolen, maar op sommige plekken ben je beter af met sneeuwschoenen, waarover later meer. Een aanrader is om met gamaschen op pad te gaan, zak je hiermee tot onder je knieën in de sneeuw, je sokken en binnenkant van je schoenen blijven sneeuwvrij.

De winterwanderwegen zijn op de skikaart te vinden, je herkent ze aan het groene stippellijntje. Op Schmittenhöhe vinden we er twee, nr. 27 en nr. 28. 

Winterwanderweg
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Winterwanderweg 27 is een klein rondje, maar wel een erg leuke wandeling. De start is bovenaan de Cityxpress kabelbaan. Rond het station is het nog druk met skiërs en snowboarders, maar na 100 meter begeef je je al in een andere wereld, waarin alleen de wandelaar, de diepe sneeuw, het uitzicht en de rust nog aanwezig zijn. De wandeling gaat naar beneden en maakt een rondje om het Plettsaukopf reservoir meertje. Van hieruit heb je een mooi zicht op Zell am See aan de ene kant en Kaprun aan de andere kant. De rondwandeling duurt ongeveer een uur, waarna je weer naar beneden kunt met de Cityxpress, of je vervolgt je weg verder naar boven met de Hirschkogel stoeltjeslift. 

Winterwanderweg 28 is een langere route waarbij je langs een aantal liftstations komt. Je kunt beginnen of eindigen bij het Areitbahn III station of bij het Sonnkogelbahn station. Het hoogste punt op de route is het Schmittenhöhebahn station. De wandeling, een richting, is ongeveer 1,5 uur. Het pad bevindt zich hoog op de berg en de uitzichten zijn er heel mooi. Maar om eerlijk te zijn, 90% van de tijd loop je eigenlijk gewoon over de piste. Uitkijken voor glijdend verkeer dus.

Winter hiking
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Twee andere Winterwanderwegen zijn niet op de berg maar beneden in de dalen. Aan de westkant van de Zeller See loopt een pad langs de volle lengte van het meer, waar je heerlijk tot rust kun komen. De andere wandeling bevindt zich in het dal tussen Kaprun, Bruck en Piesdorf.

5. Fakkeltocht

Twee keer per week - op dinsdagvond in Kaprun en op donderdagavond in Zell am See - kun je gratis een wandeling maken onder begeleiding van een gids, waarbij je met het licht van een fakkel, de omgeving in het donker leert kennen. Vuur heeft toch altijd iets magisch en wanneer je dan door de sneeuw loopt met je eigen fakkel geeft het een extra dimensie.

Fakkeltocht Zell am See
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Wij hebben de Zell am See wandeling gelopen. Het eerste stuk voert door het dorp (zonder fakkel), waar de gids het een en ander vertelt over Zell am See en over bijzondere (oude) gebouwen. Nadat de fakkels zijn aangestoken neemt de gids je mee over een wandelpad door het bos, waarbij je continue zicht hebt op de “See”.

Als de fakkels opgebrand zijn en je weer terug bent in Zell am See, is het zeker aan te raden om een wandelingetje te maken door het autovrije gedeelte van het dorp. Het dorp is schitterend verlicht en ademt de sfeer van winterwonderland/ Kerst.

Zell am See
© Naturescanner
Deel op Pinterest

6. Winter Magic hike

Elke vrijdag vindt een leuke middag-avond wandeling plaats, de Winter Magic. Deelname is gratis. Tijdens deze korte wandeling in en om Kaprun zie je het dorp langzaam de avond inglijden. Deze gemakkelijke wandeling is toegankelijk voor iedereen die een heuvel op komt. Ook leuk voor gezinnen met kinderen dus.

Onder begeleiding van twee gidsen ga je richting de rand van de dorp waarna je een eindje de berg op loopt. Na een korte (niet steile) klim over besneeuwde paadjes kom je aan bij een hotel/ Ferienhaus waar een warme drank wordt geserveerd om je ook fysiek weer op te warmen. Hier kan je genieten van het uitzicht over Kaprun waarbij het stilletjes aan steeds donkerder wordt.

Avondwandeling
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Na deze pauze loop je met lampjes weer heuvel af naar het begin punt.

7. Sneeuwschoenwandelen op de Schmittenhöhe

Heel leuk is ook een tocht met sneeuwschoenen. Onder begeleiding van een gids trek je door een wit winterwonderland, met besneeuwde naaldbomen en zicht op de lager gelegen dorp in het dal. Lees meer over sneeuwschoenwandelen in Zell am See op onze algemene pagina.

Wandelvakantie

Er is een groot aantal hotels aanwezig, waarvandaan je gemakkelijk op eigen houtje kunt gaan wandelen. Wij verbleven in een prachtige kamer in het Auhof Hotel in Zell am See. Een uitstekende uitvalsbasis voor een actieve vakantie.

Auhof Hotel
Deel op Pinterest

De reis werd mogelijk gemaakt door Zell am See-Kaprun. Naast wandelen, zijn er tal van andere activiteiten te beleven in het gebied. Op onze algemene pagina lees je meer over de leukste dingen om te doen en te zien.

Tekst en foto's: Sander Nijenhuis en Casper van Schaik.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Casper van Schaik
Geschreven door
Casper van Schaik
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!