Ga naar content

Winterwandelen in Zell am See

Zell am See-Kaprun is een bekend wintersportgebied. De afgelopen jaren is er onder vakantiegangers naast skiën en snowboarden echter een toenemende interesse in andere winterse activiteiten, waaronder ook winterwandelen. De regio voorziet ook daarin met mooie uitgezetten wandelingen.

Wandelen in de sneeuw

Het winterlandschap ervaar je compleet anders wanneer je het te voet verkend. Deze vorm van slow travel brengt je in dieper contact met de omgeving. Je hoort het knisperen van de sneeuw, ruikt de geur van de naaldbomen en ademt de frisse berglucht in. Er zijn verschillende mogelijkheden om in de winter te wandelen in Zell am See en Kaprun. Samen met Sander bezoek ik de regio en maken we een aantal schitterende tochten.

1. Sneeuwschoenwandelingen Zell am See

Via Zell am See – Kaprun toerisme worden er in de winter meerdere keren per week sneeuwschoentochten met gids georganiseerd vanuit zowel Kaprun als Zell am See. 

Sneeuwschoenwandelen Oostenrijk
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Wij lopen mee met de 360˚ panoramic view hike vanuit Zell am See, met als startlocatie het InfoCenter in het dalstation. Hier maken we kennis met de gids en ontvangen we onze sneeuwschoenen en sneeuwwandelstokken. De tocht zelf is gratis, mits je over een liftpas beschikt. De sneeuwschoenen en stokken kunnen voor een kleine vergoeding gehuurd worden.

Winterwanderwegen

De Winterwanderwegen zijn op de skikaart te vinden, je herkent ze aan het groene stippellijntje. Op Schmittenhöhe vind je Winter Hiking Trails nr. 27 en nr. 28.

Eerst ga je naar boven met de Sonnenalmbahn en stap je halverwege de berg over op de Sonnkogelbahn stoeltjesift. Je komt aan op het Bergstation op 1.835 m, waar Winterwanderweg 28 begint richting Schmittenhöhe.

Hier worden de skischoenen ondergebonden en begint de tocht over de Winterwanderweg. Het pad loopt gelijk op met de piste. Doordat je over een soort brede bergkam loopt is het uitzicht langs alle kanten steeds fenomenaal, echt 360˚C genieten.

© Naturescanner
Deel op Pinterest

Ondertussen vertelt de gids (in het Duits) over de omgeving en de toppen die er te zien zijn. Met de sneeuwschoenen met spikes heb je goede grip en op het geprepareerde pad is het niet al te veel moeite om naar naar het Schmittenhöhe station te wandelen, op 2.000 m.

Daar aangekomen neemt de gids afscheid en kan je op eigen gelegenheid verder wandelen of afdalen. Je mag in de tussentijd nog gebruik maken van de skischoenen. Je kunt de Schmittenhöhebahn naar beneden nemen of je loopt nog een stukje verder naar het Bergstation voor de Trassxpress naar beneden. Je kunt ook dezelfde weg terug naar beneden wandelen als je zoveel mogelijk te voet wilt doen. Alle drie de liften komen weer uit bij het Talsation, waar je de skischoenen weer inlevert.

Winterwanderweg 28 is dus de langste route, waarbij je langs een aantal liftstations komt. Je kunt beginnen of eindigen bij het Areitbahn III station of bij het Sonnkogelbahn station. Het hoogste punt op de route is het Schmittenhöhebahn station. De wandeling, een richting, is ongeveer 1,5 uur. Het pad bevindt zich hoog op de berg en de uitzichten zijn er heel mooi. Maar om eerlijk te zijn, 90% van de tijd loop je eigenlijk gewoon over de piste. Uitkijken voor glijdend verkeer dus.

Winter hiking
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Winterwanderweg 27 is een kleiner rondje, maar wel een erg leuke wandeling. De start is bovenaan de Cityxpress kabelbaan. Rond het station is het nog druk met skiërs en snowboarders, maar na 100 meter begeef je je al in een andere wereld, waarin alleen de wandelaar, de diepe sneeuw, het uitzicht en de rust nog aanwezig zijn.

De wandeling gaat naar beneden en maakt een rondje om het Plettsaukopf reservoir meertje. Van hieruit heb je een mooi zicht op Zell am See aan de ene kant en Kaprun aan de andere kant. De rondwandeling duurt ongeveer een uur, waarna je weer naar beneden kunt met de Cityxpress, of je vervolgt je weg verder naar boven met de Hirschkogel stoeltjeslift. 

Winterwanderweg
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Twee andere Winterwanderwegen zijn niet op de berg maar beneden in de dalen. Aan de westkant van de Zeller See loopt een pad langs de volle lengte van het meer, waar je heerlijk tot rust kun komen. De andere wandeling bevindt zich in het dal tussen Kaprun, Bruck en Piesdorf.

2. Rondje Kaprun

Een heerlijke tussendoor wandeling vangt aan in het centrum, langs de Burcht en het buitengebied van Kaprun. Ook hier geldt weer, ga wat van het centrum en de pistes af, en je vindt een oase van rust. Er zijn natuurlijk meerdere routes mogelijk, maar een leuke start is vanaf de hoger gelegen Pfarrkirche Heilige Margaretha in het centrum van Kaprun.

Kaprun
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Van hieruit steek je de Kapruner Ache over en volg je een kleinere stroom omhoog naar het hogere deel van Kaprun. Bovenlangs kijk je uit over het dorp en vervolg je je weg richting de burcht van Kaprun.

De vesting stamt van de 12e eeuw en heeft door de eeuwen heen heel wat te verduren gehad. Tot in de jaren tachtig van de vorige eeuw was er niet veel meer over dan een overwoekerde ruïne. Maar vanaf 1984 werd de burcht gerenoveerd, dankzij de inspanningen van de Burchtvereniging in Kaprun.

3. Ice camp

Vanaf het Alpincenter op de Kitzsteinhorn gaat er nog een korte, maar steile winterwandeling tussen de pistes door naar boven, naar het Ice kamp (ca 30 min.). Het ijskamp is een grote iglo, die bestaat uit 3 grote koepels gemaakt van sneeuw en ijs.

Ice Camp
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Binnen in de zalen vind je kunstinstallaties van ijs en een zitplek met loungemuziek, banken en tafels van blokken ijs, gelukkig met een warm kussentje erop. Het geheel is gesponsord door Audi, en in de laatste zaal staat een van de laatste paradepaardjes van het automerk, en kun je met een druk op de knop met de auto op de foto.

Genieten van het zonnetje
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Buiten de iglo staat een kraam waar je drinken kunt bestellen, waaronder een gletsjer wodka met vijg. Bij mooi weer kun je hier heerlijk in de zon genieten in een van de vele strandstoelen.

4. Winterse fakkeltocht

Twee keer per week - op dinsdagvond in Kaprun en op donderdagavond in Zell am See - kun je gratis een wandeling maken onder begeleiding van een gids, waarbij je met het licht van een fakkel, de omgeving in het donker leert kennen. Vuur heeft toch altijd iets magisch en wanneer je dan door de sneeuw loopt met je eigen fakkel geeft het een extra dimensie.

Fakkeltocht Zell am See
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Wij hebben de Zell am See wandeling gelopen. Het eerste stuk voert door het dorp (zonder fakkel), waar de gids het een en ander vertelt over Zell am See en over bijzondere (oude) gebouwen. Nadat de fakkels zijn aangestoken neemt hij ons nog mee over een wandelpad door het bos, waarbij we continue zicht hebben op de “See”.

Als de fakkels opgebrand zijn en je weer terug bent in Zell am See, is het zeker aan te raden om een wandelingetje te maken door het autovrije gedeelte van het dorp. Het dorp is schitterend verlicht en ademt de sfeer van winterwonderland/ Kerst.

Zell am See
© Naturescanner
Deel op Pinterest

5. Winter Magic hike

Elke vrijdag vindt een leuke middag-avond wandeling plaats, de Winter Magic. Deelname is gratis. Tijdens deze korte wandeling in en om Kaprun zie je het dorp langzaam de avond inglijden. Deze gemakkelijke wandeling is toegankelijk voor iedereen die een heuvel op komt. Ook leuk voor gezinnen met kinderen dus.

Onder begeleiding van twee gidsen ga je richting de rand van de dorp waarna je een eindje de berg op loopt. Na een korte (niet steile) klim over besneeuwde paadjes kom je aan bij een hotel/ Ferienhaus waar een warme drank wordt geserveerd om je ook fysiek weer op te warmen. Hier kan je genieten van het uitzicht over Kaprun waarbij het stilletjes aan steeds donkerder wordt.

Avondwandeling
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Na deze pauze loop je met lampjes weer heuvel af naar het begin punt.

Ook benieuwd naar wandelingen in de zomermaanden? Lees dan op Naturescanner ook meer over wandelen in Zell am See.

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!