Ga naar content

Sulzbachtal en Habachtal - Wildkogel-Arena

Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de zijdalen van de Wildkogel-Arena, in het nationale park Hohe Tauern; het Sulzbachtal en het Habachtal. Beklim hoge pieken, maak educatieve wandelingen of combineer het hiken met fietsen op een van de vele Hike&Bike routes. In de actieve regio in SalzburgerLand vind je het allemaal.

Sulzbachtal

De rustige Sulzbachtäler lenen zich met meer dan 25 bergtoppen boven de 3000 meter en 17 gletsjers uitstekend voor avontuurzoekers. Maar ook voor actieve rustzoekers en families is er in dit unieke wildernisgebied genoeg te beleven en leren.

De beide dalen van Sulzbach, Obersulzbachtal en Untersulzbachtal, zijn erkende en beschermde natuurgebieden. Het gebied is 67 hectare groot. Kenmerkend zijn de indrukwekkende gletsjers, stromende beekjes en machtige bergtoppen. Het hoogste punt van dit gebied is de top van de Großvenediger, met 3657 meter tevens het hoogste punt van SalzburgerLand.

Sulzbachtäler
Deel op Pinterest

De flora en fauna in de Sulzbachtäler zijn rijk en uniek. Je hebt hier onder andere kans op het spotten van de steenbok, gems, marmot of lammergier. Ga met een gids mee door het park om je kansen op het spotten van deze wilde dieren te vergroten of om te leren over de unieke natuur die vrijkomt op de ondergrond van de terugtrekkende gletsjers.

Actieve vakantie in het Sulzbachtal

Actieve vakantiegangers hebben in het Sulzbachtal meer dan genoeg keuze. Van interessante en leerzame rondwegen tot het beklimmen van de hoogste pieken van Oostenrijk, voor iedereen is er in dit zijdal van de Wildkogel-Arena wat te beleven.

1. Venedigerweg

Voor wandelen met de familie is de Venedigerweg in het Obersulzbachtal een perfecte keuze. Deze avontuurlijke familiewandelroute brengt je in iets meer dan een uur tijd van de Krampriesenalm naar de Berndlalm. Via speciale attracties voor kinderen, zoals een hangbrug van 60 meter en een kinderalpenweide om uit te rusten en te spelen, voert de route via de Postalm en Kürsingerhütte verder het dal in. 

Laatstgenoemde is tevens een populaire uitvalsbasis om de beklimming van de Großvenediger te beginnen. Dit alles met een fantastisch uitzicht op de Großer Geiger, een van de vele drieduizenders in het park.

Sulzbach ober
Obersulzbachtal
Deel op Pinterest

2. Obersulzbachtal-gletsjerpad

Het gletsjerpad aan de voet van de Obersulzbachkees gletsjer is een educatief wandelpad van 3,5 kilometer lang. Aan de hand van 20 stops en de begeleidende brochure "Gletscherweg Obersulzbachtal" leer je alles over de sinds 1850 terugtrekkende gletsjer. 

Tijdens de route heb je prachtig uitzicht op de westelijke flank van de Großvenediger en door het dal kijk je richting de westelijke Kitzbühler alpen.

3. Watervallen in Sulzbachtal

De vele gletsjers in dit gebied staan ook gelijk aan vele watervallen. De Untersulzbach waterval is door middel van een indrukwekkende circulaire wandelroute te bewonderen. Door een 80 meter diepe kloof en verschillende uitzichtpunten neemt de route je mee langs alle kanten van dit natuurwonder. 

Of bewonder een van de andere vele watervallen in de dalen, zoals de Gamseck- of Seebachwaterval.

Habachtal

Het Habachtal is een van de meeste unieke plekken in Europa. Het dal is de enige plek in Europa waar je nog smaragd kan vinden. En er is nog meer te vinden, want de Lechbackrinne is de plek in het nationaal park Hohe Tauern met de meeste mineralen. Door middel van erosie, aardverschuivingen en modderstromen zijn de prachtige stenen dit dal ingekomen.

Dal Habach
Deel op Pinterest

Maar ook als je niet op zoek gaat naar stenen en kristallen, is er genoeg te beleven voor het hele gezin. Wandelen, fietsen of een combinatie tijdens een Bike&Hike tour. Ook voor de actieve vakantiegangers is het Habachtal bij Bramberg aan de Wildkogel een prachtige uitvalsbasis.

Actieve vakantie in het Habachtal

Het Habachtal leent zicht uitermate goed voor een actieve vakantie voor het hele gezin. Ga met een gids mee op zoek naar smaragd. Leer alles over de historie in het mineralenmuseum in Bramberg of ga wandelen en fietsen op een van de vele (E-)Bike&Hike routes in het dal. Het Habachtal is een unieke plek voor echte natuurliefhebbers.

1. Wandel en leer op de Smaragdweg

De Smaragdweg is een prachtige wandeling voor jong en oud door het Habachtal. Enerzijds kan men de prachtige natuur van de Wildkogel-Arena bewonderen en anderzijds kan men door middel van leuke en informatieve borden alles leren over de geo- en mineralogie van het dal. Het leer- en themapad voert via een brede en goed begaanbare weg langs het kolkende water van de Habach.

Bij Gastenhaus Alpenrose kun je kosteloos materiaal lenen om zelf op zoek te gaan naar mineralen in de rivier. Van mei t/m oktober is er ook tweewekelijks een smaragdexcursie met gids naar dit gebied, om je kans op het vinden van de edelstenen te vergroten. Sluit de wandeling af bij de prachtig gelegen Alte Moa-Alm en het Ahornmeer, omringd door indrukwekkende bergtoppen.

Habach rivier
Deel op Pinterest

2. Bike & Hike tour

Voor een actieve fiets- en wandelvakantie in dit zijdal van de Wildkogel-Arena regio heb je genoeg keuze uit de vele (E-)Bike&Hike tours. Kies bijvoorbeeld de route naar de Thüringerhutte. 

Fiets door het Habachtal naar het einde van de vallei. Laat de fiets hier staan en ga te voet verder naar de Thüringerhutte. 

Nog meer uitdaging? Loop dan door naar de top van de Larmkogel. Met 3022m hoogte een van de vele drieduizenders in de regio.

Winactie SalzburgerLand

Wil je kans maken op een vakantie naar een van de regio's van SalzburgerLand? Doe dan mee aan de winactie. De prijs is een volledig verzorgde week voor twee personen, inclusief verblijf in een viersterren hotel, ontbijt en diner. Vul voor 30 juni 2024 het formulier in op de website van SalzburgerLand en wie weet word jij een van de zeven winnaars!

Afbeelding van Koen van Dijk
Geschreven door
Koen van Dijk
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!