Ga naar content

Wandelen in Hochkönig

De Oostenrijkse regio Hochkönig in SalzburgerLand biedt een groot netwerk aan wandelroutes (340 km!) en is daardoor voor alle niveaus een ideale wandelbestemming. Van wandelingen met jonge kinderen tot meerdaagse hikes naar de mooiste toppen. Het is een gebied dat zich leent voor een actieve vakantie in de bergen. Verwacht hier geen massatoerisme, maar liefelijke dorpjes en uitgestrekte almenweides.

Wandelgebied bij uitstek

Hochkönig biedt de wandelliefhebbers echt een totaalpakket aan faciliteiten. Wandelingen zijn veelal te verkorten door bijvoorbeeld de lift te nemen. De liften zijn in de zomermaanden afwisselend open en met de HochkönigCard gratis en onbeperkt te gebruiken. Datzelfde geldt voor de wandelbus, die je in de drie dorpen afzet op de vele vertrekplekken voor een heerlijke wandeling.

Wandelroutes in Hochkönig

Het aanbod aan wandelpaden en routes is veelzijdig, maar we hebben een aantal van de mooiste hikes en wandelingen voor je op een rijtje gezet.

1. Familiewandeling Prinzensee

4,1 km, 181 hoogtemeters

Een must-do wandeling wanneer je in Maria Alm bent. De wandeling naar de Prinzensee. In deze versie pak je middenin het dorp eerst de gondel naar boven, naar Tom Almhütte. Voordat je aan de korte steile klim naar de Prinzensee begint, kunnen de kinderbeentjes opwarmen in de speeltuin, terwijl papa en mama genieten van een lekkere koffie met Apfelstrüdel.

© Ingrid Eefting
Deel op Pinterest

Na de koffie loop je in ongeveer 20 minuten naar de Prinzensee. Op de top wacht je niet alleen een heerlijk koel bergmeertje, maar ook een indrukwekkend 360 graden uitzicht op de bergen rondom. Vanaf de Prinzensee lopen ook verschillende bewegwijzerde wandelroutes verder de bergen in. De familiewandeling loopt bijvoorbeeld verder tot aan de Jufenalm. Een unieke berghut, in boho stijl, midden in de natuur.

Prinzenberg
Jufenalm
Deel op Pinterest

Deze wandeling is voor ieder type avonturier aan te passen. Start bijvoorbeeld lopend in het centrum van Maria Alm en neem niet de gondel. Of pak op de weg terug de glijbanen naar beneden. Dan daal je vliegensvlug!

2. Panoromawandeling Hochkeil, Mühlbach

3,2 km, 284 hoogtemeters

Zodra je in de naam van een wandeling het woord panorama ziet staan, dan weet je het al. Een wandeling die de moeite waard is! De uitzichten op de Hochkönig en de Mandlwanden zijn adembenemend. De route start bij de parkeerplaats bij het Berghotel Arthurhaus. Vanuit daar klim je naar het kruis op de top van de Hochkeil. Neem op de terugweg de route langs het bergmeertje Troiboden, ook wel het spiegelmeer Hochkönig genoemd. De weerspiegeling van de Mandlwanden en de Hochkönig in het heldere bergmeertje is prachtig! 

Hochkeil wandelen
Deel op Pinterest

De korte afstand van deze route en de start bij het Arthurhaus maken deze route ook erg geliefd bij gezinnen en hondenliefhebbers. Er zijn verschillende dieren en kinderactiviteiten bij het Arthurhaus en je kunt er overnachten. Waarbij ook honden en hun baasjes meer dan welkom zijn! Overigens, vind je de route te kort? Vanuit het hotel is deze route makkelijk uit te breiden.

3. Tussen de kruidenalmen naar de Steinbockalm in Dienten

10,3 km, 667 hoogtemeters

Een flinke hike naar een heerlijk terras of berghut is altijd een goed idee. De Steinbockalm, op de top van de Gabühel (1.643 meter) is een heerlijke plek om de voeten even te laten rusten.

Kruidenalm Gabühel
© Ingrid Eefting
Deel op Pinterest

De route start bij het skicentrum (Gabühelbahn) in Dienten. Vervolgens wandel je via slingerende bospaden steeds verder omhoog tot je de kruidenalm bereikt. 's Zomers groeien hier op de almen verschillende heerlijk geurende kruiden, die door de koks van de Steinbockalm ook in hun gerechten worden verwerkt. De perfecte tussenstop.

Vanuit de Steinbockalm kun je eventueel doorlopen tot aan de top van de Klingspitz op 1.988m. Dit verlengt je route met totaal zo’n 7 km en ongeveer 300 hoogtemeters. Hou er wel rekening mee dat de klim naar de Klingspitz een pittige is, met steile en smalle passages.

4. Klim naar het Riemannhaus

9 km, 1.001 hoogtemeters

Zoek je wat meer het echte klim- en klauterwerk? Plan dan een trektocht naar het Riemannhaus, de hoogst gelegen berghut van de regio. Deze hut ligt tussen de toppen van de Sommerstein en de Breithorn in en is open voor een overnachting en/of een hapje en een drankje.

De beste plek om te vertrekken voor een dagtocht naar deze hut of de top van de Breithorn is parkeerplaats Sandten, ongeveer 5 km buiten Maria Alm. Vanaf daar loop je via een uitdagende route steil omhoog naar de ‘stenen zee’. Hoe hoger je komt, hoe rotsiger en uitdagender. Op sommige stukken zijn metalen touwen geplaatst, maar wees voorbereid met goede schoenen, conditie en uitrusting als je aan deze klim begint. Hij is flink zwaar namelijk. 

Klim naar het Riemannhaus
Deel op Pinterest

Het Riemannhaus bevindt zich op 2.177 meter en geeft een betoverend uitzicht over de hele regio. Vanuit de hut loop je in 5 minuten naar de top van de Sommerstein of iets langer naar het ‘gipfelkreuz’ op de Breithorn. Loop je direct weer terug naar je startpunt, dan is de hike totaal zo’n 9km. Vanuit het Riemannhaus zijn echter nog veel uitdagende routes richting andere berghutten te combineren voor een meerdaagse huttentocht. Aan uitdaging geen gebrek. En als de prachtige uitzichten wachten als beloning, zal deze uitdaging zeker een voldaan gevoel geven!

5. Wandel de Königsweg

4 etappes, 74,4 km, 4.824 hoogtemeters

Waar je in de winter via de skipistes de Königstour kunt afleggen, kun je in de andere jaargetijden kiezen voor de Königsweg, een langeafstandswandeling van in totaal bijna 75 kilometer en 4.824 hoogtemeters. Een middelzware ‘rode’ wandeling die start en eindigt in Maria Alm, waarbij je in 4 etappes via Dienten naar Mühlbach loopt en weer terug.

De trekking voert van top naar top, waarbij je dus keer op keer beloond wordt met de magnifieke uitzichten op het Hochkönig massief en andere omliggende bergen. Je zult bijvoorbeeld vanaf de Schneeberg, tussen Dienten en Mühlbach, getrakteerd worden op een prachtig vergezicht op de altijd besneeuwde toppen van de Groβglockner.

Je kunt er ook voor kiezen om je bagage te laten vervoeren en sommige stukjes kun je met een lift doen. Dat maakt de Königsweg ook heel laagdrempelig voor beginnende wandelaars of avontuurlijke gezinnen.

Vakantie met de HochkönigCard

Met de HochkönigCard kan je met leuke kortingen of zelfs gratis genieten van allerlei attracties en evenementen in deze regio in SalzburgerLand. Zo zijn zes kabelbanen, twee buitenzwembaden, de Hochkönig wandelbus en al het openbaar vervoer in Pinzgau gratis als je deze Card hebt! De HochkönigCard krijg je gratis als je bij een van de partners verblijft.

SalzburgerLand winactie

SalzburgerLand Tourismus heeft nu een geweldige actie! Je maakt kans op een van de zeven zomervakanties in het gebied. Zij geven een vakantie van een week voor twee personen in een viersterrenhotel inclusief ontbijt en diner weg. Waar wacht je nog op? Het enige wat jij hoeft te doen, is een vraag beantwoorden en een slagzin afmaken. Doe mee aan deze winactie voor 30 juni 2024 via de website van SalzburgerLand om kans te maken op deze bijzondere vakantie!

Afbeelding van Ingrid Eefting
Geschreven door
Ingrid Eefting
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!