Ga naar content

Saalfelden Leogang

Salzburgerland - Voor wandelaars, fietsers, ecoreizigers en jonge ontdekkers is Saalfelden Leogang in Oostenrijk dé bestemming zonder limieten. Van skiën in de winter, tot mountainbiken en wandelen in de zomer. Wij bezochten de regio in de zomer en genoten van adembenemende uitzichten op grillige kalksteenbergen, typisch Oostenrijkse houten huisjes en weides vol bloemen, vlinders en alpenmarmotten. Wij tonen je de highlights van deze prachtige duurzame streek in Salzburgerland.

Natuur in Saalfelden Leogang

Veelzijdig is het eerste woord waar we aan denken bij Saalfelden Leogang (regio Pinzgau binnen Salzburgerland). Je vindt in Saalfelden Leogang de mooie afwisseling tussen grillige grijze kalksteengebergtes en frisgroene alpenweiden. Jouw vakantie speelt zich hier af in een beeldschoon bergdecor van het Steinernes Meer en de Leoganger Steinberge.

Natuur in Saalfelden Leogang
© Naturescanner Manou
Deel op Pinterest

De avonturier kan zijn geluk niet op met de steile afdalingen op de mountainbike omgeven door natuurschoon, terwijl de natuurliefhebber geniet van alle rust en ontspanning tijdens een kalmerende wandeling of een workshop in de natuur.

Mooiste plekken Saalfelden Leogang

De regio is verdeeld in de plaatsen Saalfelden, Leogang en Leogang Hütten, met elk hun eigen highlights. Saalfelden en Hütten liggen op zo'n driekwartier fietsen (of kwartier met de auto) van elkaar en Leogang ligt daar tussenin dus combineer je eenvoudig alle mooiste plekjes tijdens jouw vakantie.

Saalfelden

Wie met de trein naar de regio reist, komt als eerste het station van Saalfelden tegen. Met 16.000 inwoners is Saalfelden een van de grotere steden in Salzburgerland. Het is een knusse maar levendige stad met Oostenrijkse flair met als imposante backdrop de bergen van het Steinernes Meer, oftewel de 'Zee van Rotsen'.

1. Steinernes Meer

Een prachtig kalksteengebergte dat menig klimmer en wandelaar aantrekt met zijn grillige grijze stenen en lieflijke alpenweides. Een korte wandelroute van een uur leidt je bijvoorbeeld naar de Steinalm (1268 m), een hut die ook leuk is voor de kinderen dankzij de kinderboerderij en korte wandelroute. Vanuit de Steinalm beginnen zwaardere tochten naar de Peter Wiechentaler Hütte en de Persailhorn via klettersteig.

2. Einsiedelei

Wie vanuit Saalfelden naar het Steinernes Meer kijkt, ziet direct Slot Lichtenberg en de Einsiedelei (hermitage), een kluizenaarswoning gehouwen in de rotsen. Deze woning wordt traditiegetrouw al sinds de 17e eeuw bewoond door een kluizenaar. Vroeger was het de taak van de kluizenaar om het dal te checken op brand en dan de bel te luiden. Tegenwoordig zijn hier natuurlijk andere technieken voor, maar er woont wel nog altijd een kluizenaar.

Einsiedelei Saalfelden
© Naturescanner Manou
Deel op Pinterest

Tegenwoordig krijgt de kluizenaar dagelijks bezoek van vele wandelaars die willen genieten van zijn uitzicht. De Einsiedelei is namelijk een populaire plek om de zonsondergang te kijken, waarover later meer! Het is de bedoeling dat je bovenop de berg rustig bent. Niet voor niks wordt de route naar de Einsiedelei nog altijd 'de Weg van de Stilte' genoemd.

Geniet van het uitzicht en wandel de trappen op naar de kleine kapel in de rotsen waar nog steeds eens in de zoveel tijd een dienst plaatsvindt. Je kan je voorstellen hoe sereen dat moet zijn! Schroom niet om een praatje te maken met de kluizenaar en wanneer je iets voor hem meebrengt zoals een biertje kan je een houtsnijwerkje terug verwachten.

Leogang

Naast Saalfelden ligt Leogang, dat verdeeld is in twee dorpjes.

3. Leogang Hütten

In Leogang hebben ze bewust gekozen voor een scheiding tussen het traditionele dorp en de resorts. Grote kans dat jij overnacht in Leogang Hütten, het dorp vol hotels en resorts. Ook stap je vanuit Hütten in de Asitzbahn en start hier je verkenning van het bikepark. Het is heerlijk om door het dorp te wandelen en te genieten van alle luxe wellness resorts. De mooiste hotels en meest luxe restaurants verzamelen zich hier. Ook de locals trekken voor bijzondere gelegenheden graag naar Hütten om aan te schuiven bij een kwaliteitsrestaurant.

Leogang Hütten
Uitzicht vanaf Leogang Hütten
Deel op Pinterest

4. Asitz

De Asitz-berg huist een waar belevenispark, waar het hele gezin zich vermaakt. Een frisse neus halen in de berglucht, genieten van betoverende uitzichten vanaf schitterende panoramaterrassen en rusten op de bankjes langs het kristalheldere, frisse bergwater. Voor de kinderen (en wie zich nog kind voelt) is er in de zomermaanden een rodelbaan geopend, en het gehele jaar een heuse vlucht naar beneden met de Flying Fox XXL: een zipline waar je met 130 kilometer per uur van de berg af suist!

Asitz berg
© Naturescanner Manou
Deel op Pinterest

Bij de Naturkino geniet je van de natuurlijke film die zich elke dag in de bergen afspeelt. Zonder scherm uiteraard, want de natuur zelf zorgt iedere dag voor ander beeld. Ook de Saalachtaler Höhenweg West en Oost beginnen hier. Dus pak de Asitzbahn omhoog en laat je meevoeren naar een berg vol belevenissen!

5. Leoganger Steinberge

De kalksteenbergen achter Leogang zorgen voor fascinerende plaatjes! De grillige pieken zijn prachtig, zowel bij stralend weer als wanneer ze in mist gehuld zijn. Het gebergte is een paradijs voor klimmers dankzij de vele klettersteigroutes. Maar ook de wandelaar is hier in zijn nopjes dankzij het netwerk aan wandelpaden. Wandel bijvoorbeeld naar de Passauer Hütte of volg de route langs de Birnbachloch.

Leoganger Steinberge
Leoganger Steinberge
Deel op Pinterest

Fietsen in Saalfelden Leogang

Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn is de grootste fietsregio van Oostenrijk en vormt daarmee hét fietswalhalla van het land. In de dalen vind je al eindeloos veel routes en daarnaast bieden de bergen uitdaging aan de geoefende mountainbiker. Wanneer je rondloopt in Leogang Hütten zie je direct dat dit een fietsdorp is. Overal zie je mountainbikers en fietsers en de vele verhuurshops helpen je op weg met het kiezen van de juiste fiets. 

Het meest in het oog springend is Bikepark Leogang, een van de grootste fietsparken van Europa! Hier test je je skills op de verschillende hindernissen.

Fietsen Saalfelden Leogang
© Naturescanner Manou
Deel op Pinterest

Saalfelden Leogang heeft echt voor iedereen een route op niveau. Van een gezellige fietstocht door de vallei met het gezin tot een uitdagende downhill track in de bergen. Wie het zichzelf comfortabel wil maken gaat voor een e-bike! Niet voor niks is Saalfelden Leogang geliefd onder elk type fietser. In 2023 vond de Mountain Bike World Cup zelfs plaats in de regio.

Wandelen Saalfelden Leogang

Met een enorm netwerk aan wandelpaden, van korte rondwandeling tot LAW, valt er voor iedere wandelaar genoeg te kiezen. De fervente wandelaar onderwerpt zich aan een pittige hike naar de hoge toppen van de Alpen, met schilderachtige uitzichten en de zomerzon op de wangen. Voor de minder gevorderde wandelaar zijn er ontspannen wandelingen dwars door de groene alpenweides en over de glooiende heuvels naar een van de bergdorpen waar je kan smullen van een heerlijke, Oostenrijkse Kaiserschmarrn met een verse kop koffie.

Wandelen Saalfelden Leogang
© Naturescanner Manou
Deel op Pinterest

Het motto van Saalfelden Leogang is Einfach Wandern, oftewel eenvoudig wandelen. De regio wil het bezoekers gemakkelijk maken om er te voet op uit te trekken. Dit zie je terug in de duidelijk gemarkeerde routes maar ook bij de 'wandelstokken deelstations', waar iedereen een houten wandelstok mag lenen voor zijn hike. Ze zijn er groot en klein zodat iedere wandelaar er wat aan heeft.

Wij deden zelf twee verschillende hikes in de regio die we graag kort toelichten:

  • Saalachtaler Höhenweg West. 19,2 km, middelzwaar.

Deze route is onderdeel van het langeafstandspad Saalachtaler Höhenweg die onze reporter Gina volledig heeft gewandeld. De Höhenweg West loopt tussen de Asitzkabelbaan en Hütten. Je kan hem twee kanten op wandelen. Wie start in Hütten heeft een pittige route voor zijn kiezen, want je wandelt voornamelijk omhoog. Wij kozen ervoor om eerst de kabelbaan omhoog te pakken en daarna wandelend af te dalen naar Hütten. De route is met 19 km dan wel lang maar niet zwaar doordat je weinig hoogtemeters overbrugt. Trek er de hele dag voor uit.

Saalachtaler Höhenweg West
© Naturescanner Manou
Deel op Pinterest

Het is een erg afwisselende route waarbij je stukken over bosbaden wandelt, maar ook door open weides met koeien en alpenmarmotten. Overal bloeien kleurrijke bloemen en fladderen vlinders. In de weides net voor de Lindlalm spotten wij een hele groep marmotten die aan het vechten en spelen waren, zo leuk! Neem zeker de tijd om even bij te komen bij de Lindlalm met een lekkere Knödelsoep of Kaiserschmarrn voor je verder wandelt naar het dal. De laatste twee uur wandel je naar beneden langs de rivier de Schwarzleobach tot je uitkomt in Hütten. Wat ons betreft is deze route een echte aanrader.

Mocht je nog energie over hebben dan kan je je een andere dag wagen aan de Saalachtaler Höhenweg Oost, die ook van bovenaan de Asitzbahn start en eindigt bij Biberg in Saalfelden. Deze hike is 13 km en kost je zo'n 4,5 uur.

  • Birnbachloch. 4,3 km, licht.

Heb je even twee uurtjes over en zin in een schitterende hike? Rijd dan naar de parkeerplaats Ullachtal in Leogang en wandel in een uurtje omhoog langs de Birnbach rivier in de steenbergen van Leogang. Je volgt de rivier tot aan zijn bron in de bergen en wandelt onderweg door de bossen, langs de Birnbachgletsjer, over rotsblokken tot aan de bron. Onderweg heb je geweldig uitzicht op de kalkstenen toppen van de Leoganger Steinberge en op de groene bergen aan de overkant van de vallei.

Birnbachloch
© Naturescanner Manou
Deel op Pinterest

Het laatste stukje is echt klimmen over de rotsen langs de rivier tot je uitkomt bij een klein poeltje met kraakhelder water waar de Birnbach zijn oorsprong vindt. Het verhaal gaat dat er middenin de steenbergen een meer ligt dat eindeloos water aanvoert, maar niemand weet dit zeker. Hoe dan ook is Birnbachloch een schitterende hike in omgeving Leogang!

365 dagen programma

Goed om te weten: in de regio kan je gebruikmaken van het 365 dagen actief en creatief programma met verschillende workshops, wandelingen en fietstochten. Voor elke dag van het jaar hebben zij iets leuks, voor jong en oud! Deze uitjes kan je met een Saalfelden Leogang Card met korting of soms gratis boeken. Deze kortingskaart krijg je wanneer je verblijft in een aangesloten hotel en geeft ook andere voordelen zoals gratis ritjes met de kabelbanen.

Kruidenworkshop

Wil je meer weten over de wilde planten van de Alpen? Welke planten kun je gebruiken bij een insectenbeet en wat helpt bij buikpijn of hoofdpijn? Melanie Wieser van Mint to Me weet echt alles over de Alpennatuur. Tijdens de workshop from nature to the herbel van zo’n 2,5 uur ga je eetbare plantjes plukken zoals brandnetel, weegbree en rode klaver.

365 dagen programma Saalfelden Leogang
© Naturescanner Manou
Deel op Pinterest

Na een korte wandeling in de Alpenweide bij het Steinernes Meer ga je met de oogst naar Melanies heksentuintje, de Hexengarten, om een eigen zoutmix te maken. Met een vijzel mix je de medicinale planten met zout wat een kleurrijke mix voor in bijvoorbeeld salades oplevert. Deze workshop vindt van april tot en met oktober iedere donderdag plaats.

Sunset hike naar de Einsiedelei

De net al genoemde Einsiedelei is het meest betoverend tijdens de zonsondergang. In het 365 dagen programma zit een hike met gids naar deze magische plek. Je ontmoet de gids op de parkeerplaats en wandelt in een half uurtje naar boven, door de bossen. Eenmaal aangekomen bij de Einsiedelei en de kapel geniet je van het uitzicht over het hele dal en Schloss Lichtenberg en zie je langzaam de zon achter de berg zakken. Op goede dagen levert dit een kleurenspektakel van oranje, roze en rood op. 

365 days Saalfelden Leogang
© Naturescanner Manou
Deel op Pinterest

De wandeling naar de Einsiedelei is er ook bij zonsopkomst. Binnen het 365 dagen actief en creatief programma vind je nog veel meer leuke dingen om te doen zoals een alpacawandeling, klettersteigtochten voor gezinnen of een wilde dieren en Kaiserschmarrn tour. Klinkt goed toch?

Duurzame initiatieven

Eén ding dat centraal staat tijdens een bezoek aan de regio Saalfelden Leogang is duurzaamheid. Zowel in de accommodaties als het eten.

Biohotel Rupertus

Wil je slapen in een eco-oase? Dan is Biohotel Rupertus the place to sleep. Hier is echt álles eco. Van het 100% biologische menu (met elke dag vegan opties) tot de zonnepanelen op het dak, de elektrische leenauto en de biologische verzorgingsproducten. Hier ádemen ze duurzaamheid. In het hotel ben je van alle gemakken voorzien dankzij ruime kamers met bergzicht en een heerlijke spa met stoombaden, sauna's en zwembaden.

Duurzaamheid Saalfelden Leogang
© Naturescanner Manou
Biohotel Rupertus
Deel op Pinterest

En extra handig: zij bieden een transferservice voor mensen die met de trein aankomen in Leogang. Zo hoef je niet twintig minuten te slepen met je koffers maar ben je in vijf minuten bij je kamer.

Biohof Stechaubauer

Rupertus haalt zijn eten van de lokale bioboer Biohof Stechaubauer. Deze boerderij is opgericht door bioboeren van het eerste uur. Al bijna zestig jaar verbouwen zij hier op ecologische wijze groenten en fruit. Ook houden zij kippen en enkele Angus runderen voor eieren en vlees.

Ecovakantie Saalfelden Leogang
© Naturescanner Manou
Deel op Pinterest

Op een schitterende locatie met als backdrop de bergen staat de boerderij te pronken. Boerin Michaela geeft ons een uniek inkijkje in het zware maar bevredigende bestaan als bioboer. Zij doen nog bijna al het werk met de hand en gebruiken natuurlijke bestrijders zoals lieveheersbeestjes. 

Het verschil proef je! Aan de voorkant van het erf staat de Gemüsehütte waar jij zelf verse biogroenten (en ei, bloemen en vlees) van de boerderij kan kopen.

Met de trein naar Saalfelden Leogang

Om zo’n duurzaam ingestelde regio te bereiken reis je natuurlijk met de trein. Dit is heel goed te doen dankzij de directe verbindingen met Salzburg. Je kan vanuit Nederland met één of enkele keren overstappen zowel in Saalfelden als Leogang komen. Let op: Leogang heeft twee stations, eentje in het oude dorp en eentje in het hoteldorp.

Trein naar Saalfelden Leogang
© Naturescanner Manou
Deel op Pinterest

Cultuursnuiven in de Alpen

De regio staat niet alleen bekend om zijn schitterende bergnatuur, maar ook om de culturele hoogstandjes! Het festival van de zonnewende is een festival waarbij de lokale bevolking vuren ontsteekt in de bergen. Dit levert fascinerende beelden op vanuit de dalen.

Ook muziekliefhebbers kunnen hun hart ophalen, Saalfelden Leogang is het kloppende hart van het jaarlijkse jazzfestival en verscheidene Oostenrijkse cultuurtradities. Het beroemde internationale jazzfestival van Saalfelden vindt jaarlijks plaats in augustus. Met tal van concerten is dit steeds een onvergetelijk evenement! 

Wij verkenden de regio op uitnodiging van het toeristenbureau van Saalfelden Leogang. Bedankt voor de fijne trip!

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Manou Kemna
Geschreven door
Manou Kemna
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!