Ga naar content

Wintersport in de Alpen

Wintersport in de Alpen is leuk voor jong en oud! In Europa zijn er op verschillende plaatsen mooie wintersportgebieden, maar de Alpen blijven het meest geliefd, omwille van de hoge bergen, sneeuwzekerheid en schitterende natuur. Bovendien schijnt de zon ook in de winter. Voor iedereen die houdt van bergen, sneeuw, skiën en snowboarden is wintersport in de Alpen een aanrader.

Mooiste wintersportgebieden Alpen

Wat zijn de mooiste gebieden voor een wintersportvakantie in de Alpen? Bekijk hieronder onze top 10 vakanties en aanbevolen reisorganisaties voor wintersport in de Alpen aankomende winter. Meest populair is wintersport in de Franse Alpen. Bij de Mont Blanc (de hoogste berg van Europa) vind je de bekende skipistes en alpinistencentra van Chamonix en Courchevel.

Chamonix is een van de mooiste skigebieden van de Alpen, maar staat ook bekend als dé alpinistenstad van Europa en heeft een zeer interessant museum over de geschiedenis van de Mont Blanc en het bergbeklimmen. Men kan ook per kabelbaan naar boven om simpelweg te genieten van de spectaculaire vergezichten en uitzicht op de Mont Blanc. Tip: ga ’s ochtends vroeg naar boven en je zult veel meer genieten van het uitzicht en de stilte.

Maar niet alleen in de Franse Alpen kan je goed skiën. Ook in de Alpen in andere landen zijn er tal van prachtige skigebieden. Lees meer over wintersport in de Oostenrijkse Alpen, de Zwitserse Alpen, de Duitse Alpen en de Italiaanse Alpen. Ieder gebied heeft zijn eigen typerende natuur, skipistes en streekgerechten.

Wat te doen in de winter in de Alpen?

De eerste activiteit waar je aan denkt is skiën of snowboarden. Je hoeft niet in een wintersportgebied te blijven, er worden nu ook skihuttentochten / toerskiën aangeboden, waarbij je van hut naar hut skiet in het gezelschap van een groep. En er is nog zoveel meer te doen in de bergen. Wat dacht je van langlaufen, of sneeuwschoenwandelen. Wie het echte avontuur zoekt gaat een gletsjer beklimmen of een bevroren watervallen (ijsklimmen). Een volledig aanbod aan bergsporten in de Alpen vind je bij het NKBV, de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging.

Ook mooi in de zomer

Naast skiën in de winter, is het ook het overwegen waard om de Alpen een keer in de zomer te bezoeken. Je zult verrast zijn door het kleurrijke bloemendecor dat zich dan uitstrekt over de bergen met daartussen de glinsterende bergmeren. De hogere regionen bieden unieke planten en bloemen en niet te vergeten de dieren, zoals de gems en, met wat geluk, een kudde steenbokken.

In de herfst onderscheiden de Alpen zich door prachtige kleuren met soms al de eerste sneeuw en zelden tekenen de bergen zich zo scherp af als in die periode! De bergen trekken het hele jaar door bezoekers van over de hele wereld, maar in de lente, zomer en herfst kun je nog verrassend ver weg van andere mensen zijn … De Alpen zijn dan ook een van de mooiste vakantie bestemmingen in Europa.
Meer wintersport aanbiedingen in andere landen en alles over een natuurvakantie in de Alpen.

Fit de bergen in

Zeker wanneer je in winterse omstandigheden de bergen in gaat, is een voorbereiding van de reis aanbevolen. Alle kennis over bergwandelen, veiligheid, technieken en uitrusting vind je op de site van de NKBV. Bekijk ook onze tips over

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!