Ga naar content

IJsklimmen

Onder de klimmers is ijsklimmen de ultieme wintersportbeleving. Met stijgijzers aan je voeten en ijsbijlen in je handen klim je omhoog op meters hoge bevroren waterzuilen, een verslavende klimsport die technisch vergelijkbaar is met traditioneel klimmen, maar dan in een winterse omgeving die het fysiek nog uitdagender maakt.

Klimmen op ijs

Klimmen op natuurijs is favoriet, dit kan variëren van watervallen van enkele tientallen tot honderden meters hoog, of op duizelingwekkende steile ijswanden en gigantische gletsjers. Het begrip ijsklimmen valt dan ook onder een zeer brede discipline waarbij de moeilijkheidsgraad vooral afhankelijk is van hoe steil het ijs is. 

Ook het verschil in dikte van het ijs en over wat voor textuur je klimt heeft sterke invloed op de zwaarte van de tocht. Hierdoor was het ijsklimmen als discipline tot enkele jaren geleden alleen nog maar voor doorgewinterde alpinisten weggelegd, maar tegenwoordig is er ook voor de moedige klimmers onder ons ook een hele boel mogelijk op speciale ijsklimwanden, waar je als beginner goed kan oefenen of als gevorderde je techniek kan verbeteren.

Favoriet is klimmen op natuurijs
Deel op Pinterest

Moeilijkheidsgraad ijsklimmen

IJsklimmen komt in verschillende variaties voor. De zwaarte van een tocht op natuurijs is door veranderende weersomstandigheden en het verschil in terreingesteldheid nooit van te voren te bepalen. Mede om deze reden raden we je dan ook aan om dit alleen te doen als je al een redelijk solide klimmer bent, want zowel fysiek als mentaal moet je onderweg op het ijs sterk kunnen zijn als de route dat qua uitdaging van je vraagt.

De moeilijkheidsgraad loopt van WI 1 t/m WI 12 - wat staat voor waterfall ice, of waterijs - en geeft weer wat de zwaarte van de helling is, in welke toestand het ijs verkeert en welk niveau van ijsklimuitrusting nodig is. Ook wordt er een algemene waardering gegeven aan de zwaarte van de tochten, waarbij 5 een zeer zware en fysiek uitdagende tocht is op hoog alpien terrein onder soms extreme weersomstandigheden. 

IJsklimuitrusting

Wat heb je allemaal nodig als je gaat ijsklimmen? Naast voldoende kennis van klimmen en een goede conditie is uitrusting om je veilig op het ijs te bewegen ook een vereisten. Het dragen van ijsbijlen, stijgijzers en ijsschroeven is essentieel op elke ijsklimtocht, ongeacht moeilijkheidsgraad. Met al het andere materiaal kan je variëren en de uitrusting aanpassen op het type tocht dat je gaat doen. 

Andere gangbare uitrustingsonderdelen vanuit het sport- en alpine klimmen:

  • Half- en tweelingtouwen: een absolute aanrader omdat bij enkele klimtouwen het risico op beschadigingen door de stijgijzers of ijsbijlen te groot is.
  • Mobiele zekeringspunten: snel en makkelijk kunnen zekeren op verschillende terreinen.
  • Klimhelm: handig vanwege het risico op vallend ijs, optioneel met vizier om ook je gezicht te beschermen.
  • Schoeisel: dit is natuurlijk basisuitrusting, maar zorg ervoor dat je schoenen draagt die stevig, waterdicht en geschikt zijn voor stijgijzers.
  • Rugzak: zorg voor een smal gesneden model dat geschikt is om mee te klimmen, met speciale houders om de handling en het vervoer van je ijsklimbenodigdheden te vergemakkelijk.
  • Kleding: houd bij aanschaf rekening met bewegingsvrijheid, ademende- maar ook stevige stoffen die uitgebreid bescherming bieden tegen weersinvloeden.
De Matanuska Gletsjer in Alaska kent bizarre ijslandschappen om te klimmen.
Deel op Pinterest

IJsklimmen op vakantie

Beleef het ijsklimmen zelf en ervaar de ongeëvenaarde adrenalinestoot die je krijgt van het bewegen over spiegelglad ijs, tot je de adembenemende top bereikt. Sommige reisorganisaties, zoals Bergsportreizen, geven de mogelijkheid om excursies of cursussen te boeken tijdens een winterse vakantie, hierbij ga je meestal onder begeleiding van een gids op pad, deze vertelt je meer over technieken en het gebied waarin je klimt. Een zeer leerzame en spectaculaire ervaring.

Ook bij het populaire gletsjerwandelen doe je aan een vorm van ijsklimmen, al is het tijdens wandelen vaak over vlak en vriendelijk terrein, bij sommige excursies is het echte klimmen ook inbegrepen en leer je als beginner meer over basis touwhandling en een aantal ijsklimtechnieken van klimgidsen

Veel plezier met klimmen!

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Gitta Schermer
Geschreven door
Gitta Schermer
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!