Ga naar content

Off-piste skiën

Tijdens een wintersportvakantie zoeken veel mensen het gevoel van totale vrijheid in de sneeuw. Wanneer je buiten de gemarkeerde pistes treedt, begeef je je echter op ongecontroleerd terrein en dat kan heel gevaarlijk zijn. Een stukje afsnijden tussen twee skibanen is al off-piste en daar maakt iedere wintersporter zich wel eens schuldig aan.

Risico's van off-piste

Zodra je een meter naast de geprepareerde piste zit ben je al off-piste, het is immers niet voor niets dat men de piste afgebakend heeft tot die grens. Ga je geheel buiten het skigebied, wat men backcountry skiën noemt, dan ben je in de vrije natuur en wordt het risico nog groter. Maar niet alleen skiën en snowboarden buiten de piste kan gevaren met zich meebrengen. Ook mensen die, onder begeleiding van een gids, gaan sneeuwschoenwandelen of toerskiën begeven zich geregeld in ongecontroleerd gebied.

Informatie over veilig Off-piste

Off Piste
Deel op Pinterest

1. Lawines

De grootste veroorzaker van lawines is de wintersporter zelf. We spreken dan van een plaklawine of plaatlawine. De hellingshoek is groter dan 30 graden en op de zwakke glijlaag ligt een gebonden sneeuwlaag. Wanneer een skiër of snowboarder over een triggerpoint gaat, kan een lawine veroorzaakt worden. Wanneer je onder een lawine bedolven raakt hebben je vrienden ca. 15 minuten om je te redden, het is dus een zaak van snel reageren en de juiste hulpmiddelen bij hebben.

2. Wildzones

Hoewel steeds meer wintersporters het niet kunnen laten om buiten de piste te gaan, willen we toch nog even extra benadrukken dat er ook bepaalde gebieden zijn waar dieren in de winter hun rust moeten krijgen. Deze wildgebieden kan je dus beter niet betreden. Bij twijfel kunnen lokale toeristenbureau's je meer vertellen over de wildzones in het gebied waar jij gaat skiën.

Goed voorbereid off-piste

Onderschat de risico's van buiten de piste skiën niet. Een goede voorbereiding en de juiste materialen zijn erg belangrijk voor wie off-piste gaat. Zorg voor de juiste uitrusting: bredere ski's of freeride-georiënteerde snowboards, hulpmiddelen zoals lawinepiepers, schep en sonde (de zogeheten drie-eenheid) mogen niet ontbreken in je bepakking.

Ook de lawine airbag is in opkomst. Wat is dat? Dit is een rugzak, met daarin één of twee ballonnen. Deze kan je met een knop snel opblazen wanneer je in een lawine terecht komt. Je wordt dan als het ware een grotere massa binnen de lawine, waardoor je meer aan de bovenkant van de sneeuwmassa blijft drijven en dus minder diep bedolven wordt.

De lawine airbag helpt je om boven de lawine te blijven.
De lawinepieper helpt je om het slachtoffer te vinden dat onder de sneeuw bedolven is.
Met een sonde kan je de precieze ligging van de persoon detecteren.
Met de schep kan je iemand vrij maken.

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!