Ga naar content

Auvergne

Mooiste plekken Frankrijk - De Auvergne is een mooie streek, gelegen in midden Frankrijk, in het hart van het Centraal Massief. Een indrukwekkend gebied met oude vulkaanbergen, dennenbossen, grote kratermeren en rivierkloven. De regio bestaat uit vier departementen: de Allier, de Cantal, de Haute-Loire en de Puy-de-Dôme. Ieder met een eigen karakter en een bezoek meer dan waard. Hier op Naturescanner geef ik je tips voor een natuurvakantie in de Auvergne in Frankrijk!

Natuur en landschap

Een van de hoogtepunten van de regio is de natuur; het landschap in de Auvergne omvat talrijke boeiende bezienswaardigheden, meer dan de helft van de gemeentes ligt in de bergen. Het is een groot gebied, met 80 uitgedoofde vulkanen. Deze slapende reuzen staan dan ook centraal tijdens een vakantie in deze fascinerende Franse streek.

Mooiste plekken Auvergne

Het grootste gedeelte van de Auvergne is beschermd in twee regionale natuurparken. Hier vind je zeldzame diersoorten en een dichte en gevarieerde plantengroei. In de parken staan ecotoerisme en duurzaam toerisme steeds meer centraal én zijn er duizenden kilometers aan wandelpaden. De uitgezette wandelroutes voeren door bossen, bergmassieven, ijsvalleien en over eeuwenoude vulkanen. Wat zijn de mooiste plekken in Auvergne? Een overzicht van bezienswaardigheden:

Land van vulkanen, met 4 natuurreservaten, 4 thermale kuuroorden, de lekkerste boerenkaas van Europa en 2.000 kilometer aan wandelpaden.

1. Vulkanen van de Auvergne

In het westen ligt het Parc Naturel Régional des Volcans d’Auvergne. Dit is het grootste regionale park van Europa en strekt zich uit van het departement Puy-de-Dôme tot aan het departement Cantal. Het staat bekend om zijn vulkanische landschappen en prachtige flora en fauna.

Paragliden vanaf vulkaan
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Het beslaat vijf natuurlijke regio’s: de keten van de Puys, de Mont-Dore, de Cézalier, de Artense en de Mons du Cantal. De ketting van vulkanen (la chaîne des Puys) begint in het noorden met de Puy de Dôme (1.465 meter hoog). Met een trammetje of wandelend kan je de top van de berg bereiken, waar je beloond wordt met een adembenemend uitzicht op de volledige vulkaanketen.

In het zuiden van de Auvergne ligt een andere prachtige berg, de Puy Mary, maar liefst 1.758 meter hoog. Hier vind je nog resten van wat ooit de grootste vulkaan van Europa was. Toplocatie om te wandelen in de Auvergne! 

Nog zo'n interessante plek is het Sancygebergte met de vulkaan Puy de Sancy (1.885 meter). Rond dit hoogste punt van de streek liggen authentieke dorpen en rivieren en meren met zuiver water. Het Lac de Guéry is het hoogst gelegen meer van de Auvergne en is omringd door prachtige frisgroene weiden. Tip: in de zomer vindt in Sancy het Festival Horizons plaats, met indrukwekkende land art in de natuur. Een route van ca. 1,5 uur leidt de bezoekers langs de kunstwerken.

In dit gebied kan je vooral terecht voor langeafstandswandelingen. Maar ook de jongere bezoeker komt hier aan zijn trekken. De Ronde des Cascades is een leuke wandeling voor gezinnen met kinderen. de tocht voert langs de watervallen van Queureuilh en Rossignolet. 

Ben je op zoek naar rust en unieke plekken? Dan ben je bij het Plateau du Cézallier aan het juiste adres. Een echte must see als je van ongerepte natuur houdt! 

natuur Auvergne
Deel op Pinterest

2. Parc naturel régional Livradois-Forez

In het oosten van de Auvergne strekt het Parc Naturel Régional Livradois-Forez zich uit over de departementen Haute-Loire en Puy-de-Dôme. Een indrukwekkend erfgoed dat gescheiden wordt door de Dore rivier. Aan de rechterzijde van deze rivier ligt het volledig met sparren beboste Monts du Forez. Aan de linkerzijde ligt een gebergte dat zich kenmerkt door een opeenvolging van diepe dalen en hoogvlaktes.

Vulkaanorgel Auvergne
Deel op Pinterest

Heel bijzonder zijn de "orgues volcaniques" in het westen van het gebied. De basaltformaties lijken op de rotsen die je kunt zien op IJsland of bij de Giants Causeway in Ierland. Het park beslaat zes regionale zones: de regio Thiernoise, de Bas-Livradois, de Haut-Livradois, de bergen van Forez, het laagland van Ambert en het land van de Chaise-Dieu.

3. Flora en fauna in Auvergne

Kijk goed rond tijdens je wandel- en fietstochten, want je kan best wel wat zeldzame en beschermde dier- en plantensoorten tegenkomen. Met name in de vallei van de Chaudefour, van het Sagnes de la Godivelle natuurreservaat en in de twee eerdergenoemde regionale natuurparken.

Godivelle
Deel op Pinterest

Voor vogels is Auvergne een waar paradijs, met een afwisselend landschap van hoog- en laagvlaktes. Vaak geziene gasten zijn onder andere de valk, de wouw en de slangenarend boven de Haut-Allier en rivier de Sioule. Maar ook de zeldzame oeverloper en de ruigpootuil zijn te zien in de Franse streek.

Net als de blauwe kiekendief, de hop en de klapekster. De Val d’Allier is een rusthaven voor oesterzwaluwen, sternen, reigers, visarenden en eenden. Maar niet alleen vogels weten hun weg te vinden naar de Auvergne. De grote, beschermde landschappen bieden ook plaats aan andere dieren, waaronder moeflons, marmotten, reeën, everzwijnen, herten en marters.

4. Ezeltocht in de Auvergne

Zoek je nog een leuke, avontuurlijke activiteit tijdens de vakantie in de Auvergne? Bekijk dan eens "Tour du Soleil". Vanuit zijn ezelboerderij in de Auvergne organiseert Robert Molier al jaren wandelingen met ezels voor families met kinderen. Een ezeltocht is een avontuurlijke manier om kennis te maken met de natuur in de Auvergne. Iedereen kan met ezels op pad en kinderen gaan wandelen nog leuker vinden in het gezelschap van een ezel.

5. Vulcania

Met kinderen is een bezoek aan Vulcania best leuk. Het interactief museum wordt gepromoot als pretpark, maar dat is het eigenlijk niet. Daardoor waren voor ons de verwachtingen te hoog. In 2023 opende hier het grootste planetarium van Frankrijk, met tal van nieuwe attracties.

6. Le Puy-en-Velay

Een bijzondere plek die op iedereen indruk zal maken, gelovig of niet. De plaats ligt op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Bijzonder gesitueerd is de Cathédrale Notre-Dame-de-l’Annonciation du Puy-en-Velay, boven op een rots. Om in de kathedraal te komen moet je een lange trap oplopen. Op een tweede berg staat een groot Madonnabeeld en in de omgeving liggen schitterende wandelroutes.

Bezienswaardigheden Auvergne
Deel op Pinterest

7. Clermont-Ferrand

De op een vulkaan gesitueerde stad is onlosmakelijk met het vulkanisme in de regio verbonden. Zo domineert de uit zwarte lavasteen gebouwde kathedraal Notre-Dame-de-l'Assomption (1284) het stadsdeel Clermont. De twee opvallende spitsen werden pas in de 19de eeuw voltooid. In Ferrand kan je terecht voor een wandeling door middeleeuwse straatjes. Wist je dat natuurkundige Pascal Blaise hier ruim 400 jaar geleden geboren werd?

Erg leuk voor gezinnen is het Michelinmuseum in Clermont-Ferrand, dat veel verder gaat dan de geschiedenis van de autoband. Zo wordt ook het ecologisch aspect benaderd en zie je rubberbomen.

Tip: rij je Clermond-Ferrand binnen met je eigen auto of camper? Denk dan aan de milieusticker!

Tips vakantie Auvergne

Op zoek naar een bijzondere overnachting in de Auvergne? De Auvergne heeft alles voor een onvergetelijke vakantie in de natuur. En natuurlijk moet er tijdens een vakantie in Auvergne ook tijd zijn om heerlijk te ontspannen. Een vakantiehuis biedt de mogelijkheid om te gaan en staan waar jij maar wil.

Bijzonder overnachten Auvergne

Overnachten in een kasteel, op een kindvriendelijke camping met zwembad, of in een authentieke Bed and breakfast? Bekijk onze tips!

Wintersport Auvergne

Ook in de winter is een vakantie in de Auvergne heerlijk. Voor wandelaars, maar ook voor liefhebbers van langlaufen, skiën en snowboarden. Grote wintersportplaatsen zijn onder andere Super-Besse, Super-Lioran en Le Mont-Dore. Wintersport in de Auvergne is nog lang niet zo toeristisch als de Alpen, maar biedt uitstekende faciliteiten en is daarmee een ideaal gebied voor rustzoekers. En met ca. 200 km aan skipistes en maar liefst 900 km aan langlaufloipes is er voor iedere wintersportliefhebber wel wat wils.

Fietsen in de Auvergne

De Via Allier is een route langs de Allier rivier. De tocht vangt aan bij Bec d'Allier, waar de Allier en de Loire samenkomen, om vervolgens dwars door de Auvergne te voeren van het noorden naar het zuiden, en te eindigen bij de indrukwekkende Gorges de l'Allier. 44 kilometer langs de mooiste plaatsen van de Auvergne. Voor wielrenners zijn er vier iconische cols te beklimmen.

Mountainbikers vinden uitdaging in de meerdaagse tocht Grande Traversée du Massif Central of op de vele routes bij Terra Volcana. De GTMC is 1.400 kilometer lang en komt langs Clermont-Ferrand, de Puy de Dôme, Volvic, het natuurreservaat van de Sagnes en de Keten van Vulkanen.

En er is nog zoveel meer. De vele heerlijke kazen, de vulkanische wijnen, de kuuroorden en warmwaterbaden in schitterende gebouwen. We nodigen je vooral uit om zelf deze mooie Franse regio te gaan verkennen.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!