Ga naar content

Auvergne in Frankrijk

Mooiste plekken Frankrijk - De Auvergne is een mooie streek, gelegen in midden Frankrijk, in het hart van het Centraal Massief. Een indrukwekkend gebied met oude vulkaanbergen, dennenbossen, grote kratermeren en rivierkloven. De Auvergne regio bestaat uit vier departementen: de Allier, de Cantal, de Haute-Loire en de Puy-de-Dôme. Ieder met een eigen karakter en een bezoek meer dan waard. Naturescanner geeft je tips voor een natuurvakantie in deze Auvergne in Frankrijk!

Natuur in Auvergne

Een van de hoogtepunten van de regio is de natuur; de Auvergne kent gevarieerde landschappen en meer dan de helft van de gemeentes ligt in het berggedeelte. Het is een groot gebied, met 80 uitgedoofde vulkanen. Deze slapende reuzen staan dan ook centraal tijdens een vakantie in deze fascinerende Franse streek.

Mooiste plekken Auvergne

Het grootste gedeelte van de Auvergne is beschermd in twee regionale natuurparken. Hier vind je zeldzame diersoorten en een dichte en gevarieerde plantengroei. De parken worden gekenmerkt door het samenbrengen van ecotoerisme en duurzaam toerisme én duizenden kilometers aan wandelpaden. Tal van uitgezette wandelroutes voeren door bossen, bergmassieven, ijsvalleien en over eeuwenoude vulkanen. Wat zijn de mooiste plekken in Auvergne? Een overzicht van bezienswaardigheden:

1. Vulkanen van de Auvergne

In het westen ligt het Parc Naturel Régional des Volcans d’Auvergne. Dit is het grootste regionale park van Europa en strekt zich uit van het departement Puy-de-Dôme tot aan het departement Cantal. Het staat bekend om zijn vulkanische landschappen en prachtige flora en fauna. Het beslaat vijf natuurlijke regio’s: de keten van de Puys, de Mont-Dore, de Cézalier, de Artense en de Mons du Cantal. De ketting van vulkanen (la chaîne des Puys) begint in het noorden met de Puy de Dôme (1.465 meter hoog). Met een trammetje of wandelend kan je de top van de berg bereiken, waar je beloond wordt met een adembenemend uitzicht op de volledige vulkaanketen.

In het zuiden van de Auvergne ligt een andere prachtige berg, de Puy Mary, maar liefst 1.758 meter hoog. Hier vind je nog resten van wat ooit de grootste vulkaan van Europa was. Toplocatie om te wandelen in de Auvergne! Nog zo'n interessante plek is de vulkaan Puy de Sancy (1.885 meter). Rond dit hoogste punt van de streek liggen authentieke dorpen en rivieren en meren met zuiver water. Ben je op zoek naar rust en unieke plekken? Dan ben je bij het Plateau du Cézallier aan het juiste adres. Een echte must see als je van ongerepte natuur houdt! 

2. Parc naturel régional Livradois-Forez

In het oosten van de Auvergne strekt het Parc Naturel Régional Livradois-Forez zich uit over de departementen Haute-Loire en Puy-de-Dôme. Een indrukwekkend erfgoed dat gescheiden wordt door de Dore rivier. Aan de rechterzijde van deze rivier ligt het volledig met sparren beboste Monts du Forez. Aan de linkerzijde ligt een gebergte dat zich kenmerkt door een opeenvolging van diepe dalen en hoogvlaktes. Het park beslaat zes regionale zones: de regio Thiernoise, de Bas-Livradois, de Haut-Livradois, de bergen van Forez, het laagland van Ambert en het land van de Chaise-Dieu.

3. Flora en fauna in Auvergne

Overal in de Auvergne kun je tijdens wandel- en fietstochten zeldzame en beschermde dier- en plantensoorten tegenkomen. Met name in de vallei van de Chaudefour, van het Sagnes de la Godivelle natuurreservaat en in de twee eerdergenoemde regionale natuurparken.

Voor vogels is Auvergne een waar paradijs, met een afwisselend landschap van hoog- en laagvlaktes. Vaak geziene gasten zijn onder andere de valk, de wouw en de slangenarend boven de Haut-Allier en rivier de Sioule. Maar ook de zeldzame oeverloper en de ruigpootuil zijn te zien in de Auvergne. Net als de blauwe kiekendief, de hop en de klapekster. De Val d’Allier is een rusthaven voor oesterzwaluwen, sternen, reigers, visarenden en eenden. Maar niet alleen vogels weten hun weg te vinden naar de Auvergne. De grote, beschermde landschappen bieden ook plaats aan andere dieren, waaronder moeflons, marmotten, reeën, everzwijnen, herten en marters.

4. Ezeltocht in de Auvergne

Zoek je nog een leuke, avontuurlijke activiteit tijdens de vakantie in de Auvergne? Bekijk dan eens "Tour du Soleil". Vanuit zijn ezelboerderij in de Auvergne organiseert Robert Molier al jaren wandelingen met ezels voor families met kinderen. Een ezeltocht is een avontuurlijke manier om kennis te maken met de natuur in de Auvergne. Iedereen kan met ezels op pad en kinderen gaan wandelen nog leuker vinden in het gezelschap van een ezel.

5. Vulcania

Met kinderen is een bezoek aan Vulcania best leuk. Het interactief museum wordt gepromoot als pretpark, maar dat is het eigenlijk niet. Daardoor waren voor ons de verwachtingen te hoog.

6. Le Puy-en-Velay

Een bijzondere plek die op iedereen indruk zal maken, gelovig of niet. De plaats ligt op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Bijzonder gesitueerd is de Cathédrale Notre-Dame-de-l’Annonciation du Puy-en-Velay, boven op een rots. Om in de kathedraal te komen moet je een lange trap betreden. Op een tweede berg staat een groot Madonnabeeld. In de omgeving liggen schitterende wandelroutes.

Tips vakantie Auvergne

Op zoek naar een bijzondere overnachting in de Auvergne? De Auvergne heeft alles voor een onvergetelijke vakantie in de natuur. En natuurlijk moet er tijdens een vakantie in Auvergne ook tijd zijn om heerlijk te ontspannen. Een vakantiehuis biedt de mogelijkheid om te gaan en staan waar jij maar wil.

Bijzonder overnachten Auvergne

Overnachten in een kasteel, op een kindvriendelijke camping met zwembad, of in een authentieke Bed and breakfast? Bekijk onze tips!

Wintersport Auvergne

Ook in de winter is een vakantie in de Auvergne heerlijk. Voor wandelaars, maar ook voor liefhebbers van langlaufen, skiën en snowboarden. Grote wintersportplaatsen zijn onder andere Super-Besse, Super-Lioran en Le Mont-Dore. Wintersport in de Auvergne is nog lang niet zo toeristisch als de Alpen, maar biedt uitstekende faciliteiten en is daarmee een ideaal gebied voor rustzoekers. En met ca. 200 km aan skipistes en maar liefst 900 km aan langlaufloipes is er voor iedere wintersportliefhebber wel wat wils.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en de leukste aanbiedingen voor vakanties in de natuur!