Ga naar content

Limousin

Mooiste plekken Frankrijk - Op 800 kilometer van Utrecht vind je de glooiende heuvels van de Limousin, sinds de herindeling deel van la Nouvelle Aquitaine. Een schitterend en nog relatief onontdekte regio in Centraal-Frankrijk. Met zijn ongerepte natuur en lange historie is het een prima alternatief voor de Dordogne. De aangename zomers, ruimte en rijke cultuur maken de Limousin tot een interessante vakantiebestemming.

Bezienswaardigheden Limousin

Wat zijn de mooiste plekken in Limousin? Wat mag je niet missen in deze regio? Martijn Kok van Outdoor Limousin vertelt ons meer over de hoogtepunten en leukste activiteiten. Uiteraard benoemt hij ook de streekproducten, zoals de bekende bœuf du Limousin.

1. Natuur in de Limousin

De vele bossen maken de regio uitermate geschikt voor outdoor activiteiten. Zoek je een fijne wandeling of een uitdagende afdaling van een rivier per kano, dan biedt de Limousin vele mogelijkheden. Er is hier nog zo veel ongerepte natuur om van te genieten! De bekendste natuurparken zijn Millevaches en Périgord-Limousin. In beide parken kan je heerlijk wandelen.

2. Parc naturel régional Périgord-Limousin

De ruim 2000 km wandelroutes in Périgord-Limousin zijn er in alle niveaus en lengtes, van korte paden tot langeafstandsroutes. Zelfs de pelgrimsroute naar Santiago voert door het park. De vele wandelpaden doorkruisen prachtige kastanjebossen, kronkelen langs snelstromende rivieren en lopen over plateaus waar in de lente wilde orchideeën bloeien.

3. Parc naturel régional de Millevaches

Het natuurpark Millevaches bevindt zich in het hart van de Limousin en biedt nog pure, ongerepte natuur. Diverse zeldzame planten en diersoorten, waaronder de otter, komen er nog voor. Enkele bewegwijzerde knuppelpaden leiden de wandelaars over het veengebied en de heide.

Lac de Vassivière
Deel op Pinterest

Met zijn 1000 ha. aan oppervlakte is het Lac de Vassivière - in het noordelijk deel van het natuurgebied - één van de grootste meren van Europa. Het stuwmeer strekt zich over vele kilometers uit over het heuvelachtig en bosrijk gebied. Rond het meer zijn meerdere locaties met waterplezier voor het hele gezin.

Je kunt een zeilbootje huren of lekker genieten van de rust op één van de vele strandjes. Op het centrale eiland is een kasteel met een wisselende expositie. Je kan je gratis laten vervoeren door de watertaxi's die de hele dag rond het meer varen.

4. Limoges

Limoges is het centrum van de Limousin en een goede uitvalsbasis voor wie ook wat reuring wil tijdens de vakantie. Een Universiteitsstad met 140.000 inwoners. Een betrekkelijk kleine stad voor Franse begrippen, maar voorzien van alle faciliteiten.

Limoges station
Deel op Pinterest

Bekend van porselein en emaille heeft het zich ontwikkeld tot een moderne plek met een rijke geschiedenis. De Romeinen vestigden zich er rond het jaar 10. Ze bouwden er een grote legerbasis en hun aanwezigheid is nog steeds zichtbaar met het amfitheater en de brug over rivier de Vienne.

In het centrum vind je vele boetieks en shops. Aan de Boulevard Louis Blanc bevinden zich tal van winkels met porselein en emaille. In de 18e eeuw was deze stad het centrum van de fijne porseleinindustrie. Het hout van de bossen in de omgeving werd gekapt en in stukken van 1 meter in de rivier gegooid. De Vienne bracht dit hout naar Limoges waar aan de rivier grote ovens staan. Deze zijn nu nog te bezoeken.

Porselein Limoges
Deel op Pinterest

Het nationale Porseleinmuseum is enorm en staat vol met schitterend porselein. Je krijgt hier ook een goede indruk van hoe het porselein vroeger werd geproduceerd. Een dagje Limoges moet je natuurlijk afsluiten met één van de heerlijke restaurantjes.

5. Limousin Boeuf

We weten allemaal dat de Fransen houden van lekker eten. In de Limousin is dat niet anders. Helemaal speciaal is het rundvlees van het befaamde "Race du Limousin". Omdat het nooit erg droog wordt in de streek, hebben de koeien altijd ruimschoots te eten. De groene weides staan vol met vele verschillende grassoorten en plantjes. Dit samen zorgt voor de wereldberoemde smaak van de Faux Filet of de Rumsteck. Altijd kopen bij een echte slager.

6. Kastelen in de Limousin

In de 11e eeuw heeft Richard Leeuwenhart 5 jaar gevochten met de Fransen in de Limousin. Tijdens de kruistochten richting Israël veroverde hij op zijn route talloze kastelen. Dertig jaar geleden is er een Association opgericht met het doel om deze kastelen open te stellen voor publiek.

Je kan nu een bezoek brengen aan meer dan 15 kastelen op de route. Het is een prachtig dagtripje om ruïnes en schitterende gerestaureerde kastelen te bezoeken en terug te gaan naar de tijden van ridders en belegeringen.

Tijdens het beleg van het kasteel Châlus in de Limousin werd Richard in zijn schouder getroffen door een pijl. Hij stierf enkele dagen later op 6 april 1199. Naast de kastelen zijn de middeleeuwse dorpjes een bezoek waard. Bijvoorbeeld Saint Leonard de Noblat, een eeuwenoud pelgrimsdorpje met boetiekjes en fijne restaurantjes. 

Saint-Léonard-de-Noblat
Deel op Pinterest

Veelgestelde vragen

Geschreven door
Martijn Kok
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!