Ga naar content

Dordogne in Frankrijk

Frankrijk natuurvakantie - De Dordogne is een rivier die zich vanuit het Centraal Massief een weg baant naar de Atlantische Kust. De Dordogne is ook de naam van een Frans departement, een mooi gebied waar je actief kunt zijn in de natuur: fietsen, wandelen, kanoën en tuinen en grotten bezoeken zijn slechts enkele van de leuke dingen om te doen tijdens een rondreis in de Dordogne.

Natuur in de Dordogne

De Dordogne in Frankrijk komt voort uit de stroompjes Dorde en Dogne en ontspringt in het Centraal Massief. Dit is de streek van de 1000 kastelen, een streek met eeuwenoude dorpjes en kleurrijke marktjes waar de geur van verse kruiden overheerst. Natuurlijk slenter je tijdens een vakantie in de Dordogne door de oude binnenstad van Perigueux, Bergerac of bezoek je het Kasteel van Beynac en een van de vele grotten en antiekmarkten, maar eenmaal terug op het land overheerst weer de geur van verse tijm, wilde knoflook en rozemarijn.

De natuur in de Dordogne is prachtig! Het afwisselende landschap van de Dordogne is een ideale habitat voor veel vogelsoorten en nodigt iedere bezoeker uit tot het maken van vele wandel- of fietstochten door de natuur. Daarnaast zijn het lage water en de uitdagende stroomversnellingen in sommige delen van de rivier uitermate geschikt om te kajakken. Vanaf Souillac en Bergerac kan je kanoën, verder naar het westen, vanaf St. Pierre-d'Eyraud is het water dieper en kan je boottochten maken met gemotoriseerde vaartuigen.

Mooiste plekjes in de Dordogne?

Wat zijn de mooiste plekken in de Dordogne en waar moet je op letten bij het boeken van een rondreis of vakantie vanaf een vaste standplaats? Hiernaast vind je een aantal leuke tips voor een actieve rondreis in de Dordogne. Hieronder meer over de mooiste bezienswaardigheden in de regio.

1. Grotten in de Dordogne

De Dordogne ontspringt in het Centraal Massief in Frankrijk. In de kalksteenkorst zijn vele grotten ontstaan met fantastische druipsteenformaties. De natuurlijke bewegingen van de aardplaten zijn hier debet aan. De belangrijkste druipsteengrotten van de Dordogne zijn de Grotte du Grand Roc (Les Eyzies de Tayac), de Grotte de Villars, de grotten van Mazange en de Gouffre de Proumeyssac.

Veel bekender nog zijn de grotten met prehistorische tekeningen: de bekendste is de Grot van Lascaux bij Montignac, met rotstekeningen die dateren van 15.000 v.Chr. Door de vele toeloop die ontstond na de ontdekking van de grotten in de jaren 40, werden deze historische vondsten bedreigd met schimmels en algen en werd de toegang tot de grotten tijdelijk verboden. Andere prehistorische tekeningen zijn te zien in de Grotte de Rouffignac (met treintje), de Grotte de Font-de-Gaume en de grotten van Combarelles.

2. Kajakken op de Dordogne

De Dordogne is een van de mooiste rivieren in Frankrijk om te kajakken. Over een lengte van 170 kilometer is deze prima te bevaren. Hoewel de meeste mensen dit als dagexcursie doen vanaf de plaats Souillac naar Beynac, kan je ook in 10 dagen de gehele lengte stroomafwaarts kanoën vanaf Argentat tot Mauzac. Peddel over het water langs historische kastelen en dorpjes. Wie het wat ruiger wil, kan beter vóór het hoogseizoen naar de Dordogne reizen: de rivier is dan nog iets uitdagender. Tal van verhuurbedrijven bieden kanohuur voor een halve of een hele dag. 

3. Périgueux

De natuur presenteert zich overal even uitbundig. In de omgeving van de plaats Périgueux ligt een smaragdgroen heuvellandschap, in dit gebied kan je heerlijk wandelen door immense wouden van geurige zeedennen, zomereiken en kastanjes.

4. Culinaire ontdekkingsreis

Het middeleeuwse Sarlat-la-Canéda straalt een melancholieke dromerige sfeer uit die je uitnodigt om te genieten van de uitbundige Franse keuken. In de Dordogne is het eten en drinken iedere dag een culinaire ontdekkingsreis. Probeer een Foie Gras met een glas Pécharmant, één van de 13 beroemde wijnen uit de Dordogne, of de beroemde Magret de canard du Périgord of een Cassoulet!

Actief in de Dordogne

Wandelen, fietsen, zwemmen en kajakken: de Dordogne is een heerlijk gebied om lekker actief te zijn.

Vakantie in de Dordogne

Een vakantie in de Dordogne is prima zelf te regelen. Je kan er heen rijden met eigen vervoer. Op de site van D-reizen en van VacanceSelect vind je een groot aanbod aan campings en vakantiehuizen op mooie parken in de Dordogne, waarbij je makkelijk een natuurrijke omgeving kan selecteren.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Feedback geven