Ga naar content

Dordogne

Frankrijk natuurvakantie - De Dordogne is een rivier die zich vanuit het Centraal Massief langs vele mooie plaatsen een weg baant naar de Atlantische Kust. Het is ook de naam van een Frans departement, een mooi gebied waar je actief kunt zijn in de natuur. Fietsen, wandelen, kanoën, tuinen en grotten bezoeken zijn slechts enkele van de leuke dingen om te doen tijdens een rondreis in de Dordogne of een vakantie vanaf een vaste standplaats.

Natuur in de Dordogne

De Dordogne in Frankrijk komt voort uit de stroompjes Dorde en Dogne en ontspringt in het Centraal Massief. Dit is de streek van de 1000 kastelen, een streek met eeuwenoude dorpjes en kleurrijke marktjes, waar de geur van verse kruiden je neusgaten prikkelt. Natuurlijk slenter je tijdens een vakantie in de Dordogne door de oude binnenstad van Périgueux, Bergerac of bezoek je het Kasteel van Beynac en een van de vele grotten en antiekmarkten, maar eenmaal terug op het land overheerst weer de geur van verse tijm, wilde knoflook en rozemarijn.

De natuur in de Dordogne is prachtig! Het afwisselende landschap is een ideale habitat voor veel vogelsoorten en nodigt iedere bezoeker uit tot het maken van wandel- of fietstochten. Daarnaast zijn het lage water en de uitdagende stroomversnellingen in sommige delen van de rivier uitermate geschikt om te kajakken. Vanaf Souillac en Bergerac kan je kanoën, verder naar het westen, vanaf St. Pierre-d'Eyraud is het water dieper en kan je zelfs boottochten maken met gemotoriseerde vaartuigen.

De kleuren van de Périgord

De streek wordt ook aangeduid als de Périgord en per gebied worden kleuraanduidingen gebruikt. De Périgord Blanc, verwijzend naar de lichte kalkplateaus die hier veelvuldig voorkomen. De Périgord Noir verwijst naar donkere bossen in dit gebied, maar zeker ook naar de truffel, waar de streek bekend om staat. De Périgord Pourpre om de druiven en wijn. En tot slot de Périgord vert, het groenste gebied.

Mooiste plekjes in de Dordogne?

Wat zijn de mooiste plekken en bestemmingen in de Dordogne en waar moet je op letten bij het boeken van een vakantie? Ga je verblijven op een camping of in een vakantiehuisje? Wij tonen hier alvast een aantal leuke tips voor een actieve rondreis of een bijzondere overnachting. Hieronder meer over de mooiste bezienswaardigheden in de regio.

1. Grotten in de Dordogne

In het kalksteen van de rotsformaties zijn vele grotten ontstaan met fantastische druipsteenformaties. De natuurlijke bewegingen van de aardplaten zijn hier debet aan. De belangrijkste druipsteengrotten van de Dordogne zijn de Grotte du Grand Roc (Les Eyzies de Tayac), de Grotte de Villars, de grotten van Mazange en de Gouffre de Proumeyssac. 

Grotten
Deel op Pinterest

Veel bekender nog zijn de grotten met prehistorische tekeningen: de bekendste is de Grot van Lascaux bij Montignac, met rotstekeningen die dateren van 15.000 v. Chr. Door de vele toeloop die ontstond na de ontdekking van de grotten in de jaren 40, werden deze historische vondsten bedreigd met schimmels en algen en werd de toegang tijdelijk verboden. Andere prehistorische tekeningen zijn te zien in de Grotte de Rouffignac (met treintje), de Grotte de Font-de-Gaume en de grotten van Combarelles.

2. Kajakken op de Dordogne

De Dordogne is een van de mooiste rivieren om te kajakken in Frankrijk. Over een lengte van 170 kilometer is deze prima te bevaren. Hoewel de meeste mensen dit als dagexcursie doen vanaf de plaats Souillac naar Beynac, kan je ook in 10 dagen de gehele lengte stroomafwaarts kanoën vanaf Argentat tot Mauzac. Peddel over het water langs historische kastelen en dorpjes. Wie het wat ruiger wil, kan beter vóór het hoogseizoen naar de Dordogne reizen: de rivier is dan nog iets uitdagender. Tal van verhuurbedrijven bieden kanohuur voor een halve of een hele dag. 

Deel op Pinterest

3. Périgueux

De natuur presenteert zich overal even uitbundig. In de omgeving van de plaats Périgueux ligt een smaragdgroen heuvellandschap. In dit gebied kan je heerlijk wandelen door immense wouden van geurige zeedennen, zomereiken en kastanjes. Ook de stad zelf is een bezoek waard. Een Romeins amfitheater, de Tour de Vésone en de Tour Mataguerre, de Cathédrale Saint-Front, de ruïnes van Château Barrière en het Hôtel Salleton zijn belangrijke bezienswaardigheden.

Deel op Pinterest

4. Culinaire ontdekkingsreis

Het middeleeuwse Sarlat-la-Canéda straalt een melancholieke dromerige sfeer uit, die je uitnodigt om te genieten van de uitbundige Franse keuken. In de Dordogne is het eten en drinken iedere dag een culinaire ontdekkingsreis. Probeer een heerlijk gerecht, zoals de beroemde magret de canard du Périgord of een cassoulet, met een glas Pécharmant, één van de 13 beroemde wijnen uit de Dordogne!

Actief in de Dordogne

Wandelen, fietsen, zwemmen en kajakken: de Dordogne is een heerlijk gebied om lekker actief te zijn.

Vakantie in de Dordogne

Een vakantie in de Dordogne is prima zelf te regelen. Je kan er heen rijden met eigen vervoer. Op de site van VacanceSelect vind je een groot aanbod aan campings op mooie plekken in de regio, waarbij je makkelijk een natuurrijke omgeving kan selecteren.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!