Ga naar content

Lot Frankrijk

Frankrijk - Het departement de Lot, een stukje Frankrijk om verliefd op te worden. Veel ruimte, natuur, zuivere lucht, oude en historische plaatsjes, en Cahors als hoofdstad. Het klimaat is tegelijkertijd landelijk en zuidelijk. De verschillende landschappen zijn nog heel natuurlijk gebleven.

Natuur in de Lot

Lot ligt tussen twee mooie rivieren, de Dordogne en de Lot. Het gebied kenmerkt zich door ongerepte natuur, met veel mogelijkheden om te wandelen en te fietsen. Hoe het landschap van de Lot is? Diverse valleien wisselen elkaar af. Aan de rand van deze dalen vind je vaak kliffen of kalkplateaus - de zogenaamde Causses - met een vegetatie van grassen en eiken.

Wie verkoeling in de bossen zoekt, kan hiervoor terecht in le Ségala en la Bouriane. Daarnaast kenmerkt de streek zich door de wijngaarden van Cahors in de vallei van de rivier de Lot en op de heuvels van Quercy Blanc. Er is werkelijk van alles te beleven in de Lot, wat een vakantie met jong en oud leuk maakt: kanoën en kajakken op de rivieren, zwemmen, wandelen, tochten te paard of met een bootje en speleologie.

Mooiste plekken in de Lot

Wat zijn de mooiste gebieden en plekken om te zien tijdens een vakantie in de Lot? Zowel Cahors als Figeac zijn steden met een rijke geschiedenis en zeker een bezoek waard tijdens een vakantie in de regio. Het gebied wordt overigens doorkruist door de weg van Le Puy, een van de bekendste routes naar Santiago de Compostela. Maar ook kleinere plaatsjes en natuurparken zijn de moeite om te zien!

1. Middeleeuwse dorpen

De vallei van de Dordogne kreeg de naam "Regio van Kunst en Geschiedenis". Rocamadour, Figeac en Saint-Cirq-Lapopie zijn prachtige middeleeuwse plaatsjes.

Plaatsen in de Lot
Deel op Pinterest

In Rocamadour, een stad gebouwd op een rots, vind je de Saint-Sauveurkerk, een geliefd oord bij pelgrims. En natuurlijk kan je hier terecht voor de heerlijke geitenkaas. Nabij Saint-Cirq-Lapopie kan je een bezoek brengen en aan de Pech Merle grot. 

2. Historische steden

In de hoofdstad Cahors vind je diverse belangrijke bezienswaardigheden van de Lot, waaronder de Kathedraal en de Pont Valentré, die beiden op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staan. De Pont Valentré is een 14de eeuwse brug over de Lot, omringd door legendes. Het Museum Henri Martin (schone kunsten) is ook de moeite. De hoogtepunten van Figeac zijn het Saint-Jacques gasthuis en het Museum van de Schriften. 

Pont Valentré Cahors
Deel op Pinterest

3. Natuurpark Causses du Quercy

Het Parc naturel régional des Causses du Quercy is een immens natuurpark, dat in het noorden begrensd wordt door de Dordogne. Het ligt op een kalksteenplateau en kenmerkt zich door diepe dalen van de rivieren de Lot en de Célé. Ook zijn er vele onderaardse rivieren, waardoor er tevens talrijke grotten zijn ontstaan.

Diverse grotten bevatten prehistorische schilderingen. In de Gouffres, dat zijn diepe kloven, baant het water zich een weg door smalle rotsspleten. De bekendste kloof is de Gouffre de Padirac. Je kan een deel per boot bezoeken over de ondergrondse rivier de Padirac, een ander deel is te voet te bezichtigen.

Gouffre Padirac
Deel op Pinterest

De Causses du Quercy staat ook bekend om de vele verschillende orchideeënsoorten die hier bloeien. In een bepaald deel, de Causse de Limogne, wordt vaak naar truffels gezocht. Naast de natuurlijke schoonheid kan je ook diverse historische bezienswaardigheden bewonderen, zoals cazelles (ronde stenen hutjes), duiventorens, openbare wasplaatsen (waaronder die van Saillac), hunebedden of dolmens bij Pech-Laglaire en rotswoningen.

4. Regionaal Natuurreservaat van de Marais de Bonnefont

Dit natuurgebied is een bijzonder mooi moerasgebied, waar houten wandelpaden door de natuur voeren. Dit moeras bevindt zich in het noordoostelijke deel van de Causses du Quercy.

Fietsen in de Lot

Steeds meer actieve toeristen vinden hun weg naar de Lot om te wandelen of te fietsen. Met een goed netwerk aan fietspaden is het vooral op de fiets een verrijking om de regio te verkennen. Maak een praatje met de lokale bevolking op een terrasje of bij een boerderij!

Kanoën in de Lot

Huur een kano en verken de streek vanaf het water. Op de rivier de Lot of een zijrivier. Kanoverhuur vind je onder meer bij Sauliac-sur-Célé. 

Gastronomie en artisanale producten van de Lot

De gastronomie is niet ver te zoeken in de Lot. De lokale streekproducten zijn eend, foie gras, lamsvlees, kaas (Rocamadour of Cabécou), de safran, de truffel, de noten en heerlijke wijn uiteraard. Je krijgt er niet genoeg van, voorzie zeker een voldoende aantal dagen om deze streek te verkennen, je zult opkijken van de talrijke mogelijkheden aan activiteiten.
Welkom in Lot in Frankrijk, welkom in la douce France.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!