Ga naar content

Fietsen in Bretagne

Bretagne is een geliefde Franse vakantieregio die je heel goed op de fiets kan verkennen dankzij een uitgebreid netwerk aan fietsroutes. Trap langs de betoverende kust met zijn idyllische zandstranden en kliffen, fiets door de beboste binnenlanden en stap tussendoor af bij de eeuwenoude vestingstadjes. Tijdens een fietsvakantie in Bretagne zie je alle facetten van de regio!

Fietsreis naar Bretagne

Hoe organiseer je een fietsvakantie naar deze mooie Franse regio? Je kan er natuurlijk voor kiezen je eigen fiets of e-bike achterop de auto mee te nemen en vervolgens je eigen plan te trekken. Met een handige fietsgids van Bretagne kom je dan al heel ver.

Misschien gaat je voorkeur uit naar een georganiseerde rondreis, met eigen gezelschap of in groep. Dan kan een reisorganisatie je helpen. Kijk eens in het aanbod hieronder voor inspiratie.

Uitgelichte fietsreizen

Fietspaden Bretagne

Handig om te weten dat in Bretagne gewerkt wordt met verschillende soorten paden. Voor een fietsreis is het fijn een van de negen voies vertes te volgen, groene wegen. Dit type pad is speciaal bedoeld voor ongemotoriseerd vervoer waardoor je in alle rust fietst. Je herkent ze aan de logo's van voies vertes of Véloroutes de Bretagne. Dit type pad is twee kanten op bewegwijzerd, lekker makkelijk.

Fietspaden Bretagne
Deel op Pinterest

Ook zijn twee fietspaden in Bretagne (Vélodyssée en Vélomaritime) aangesloten op het netwerk van EuroVelo, langeafstandspaden die door heel Europa lopen. Wanneer je het Bretonse deel van deze routes volgt heb je een leuk uitgangspunt voor een fietsreis.

Mooiste fietsroutes Bretagne

Ter inspiratie geven we hier alvast een top 4 van mooie fietsroutes in de regio die je in enkele dagen tot weken kan afleggen. Drie voies vertes/Veloroutes en één EuroVelo. Diverse routes in Bretagne zijn nog in ontwikkeling, let daarom goed op welke delen al te fietsen zijn. De komende jaren wordt fietsen in Bretagne dus alleen maar leuker en makkelijker!

1. Veloroute 2 Saint-Malo tot Redon (193 km)

Deze route is nog in ontwikkeling maar is al te volgen van Saint-Malo tot aan Redon. Zodra de route helemaal af is fiets je door tot de havenplaats Arzal. Je volgt de rivier de Vilaine en het Ille et Rance kanaal dat het Engelse Kanaal verbindt met de Atlantische Oceaan. Een route van noord naar zuid waar je onderweg geniet van de groene binnenlanden en diverse interessante stadjes zoals Dinan en Rennes.

2. EuroVelo 4 - La Vélomaritime (423 km)

Het volledige kustfietspad EuroVelo 4 is maar liefst 1500 km lang en loopt van Duinkerke tot aan Roscoff. Het deel dat door Bretagne loopt is 423 kilometer lang en start bij de Mont Saint-Michel en eindigt bij Roscoff. Je geniet op de route van de natuurpracht aan de noordkust van Bretagne

Mooiste fietsroutes Bretagne
Deel op Pinterest

Enkele highlights op de route zijn Cap Fréhel, de baai van Morlaix en de Côte de Granit rose, oftewel de roze granietkust. Een schitterende fietsroute voor wie houdt van ruige kusten en fietsen aan zee.

3. Veloroute 5 - Roscoff tot Nantes (400 km)

Nog niet uitgefietst langs de kust? Vanuit Roscoff tot aan Nantes wordt momenteel Veloroute 5 ontwikkeld. Deze volgt zo ongeveer dezelfde route als de wandelroute GR34. Je fietst verder de Bretonse kust af. Deze route is dus nog in ontwikkeling maar de delen rond Pays des Abers, de baai van Audierne, Pays Bigouden, het schiereiland Quiberon en de golf van Morbihan zijn al te fietsen. Schitterende trajecten die je meenemen langs de ruige Bretonse kust.

4. Veloroute 6 - Carhaix tot Saint-Méen-le-Grand (128 km)

Een fijne, lichte fietsroute die voor de hele familie te doen is. Je volgt oude spoorwegen van west naar oost, door het binnenland van Bretagne. Vanuit het heuvelachtige gebied Monts d’Arrée volg je de route langs knusse dorpjes en het mooie meer van Guerlédan waar je de fiets even in kan wisselen voor een kano of supboard. Een hele relaxte route voor een korte fietsreis.

Mountainbiken in Bretagne

Ook voor de mountainbikers is er veel te beleven in West-Frankrijk. Er zijn genoeg plekken waar je flink moet klimmen en dalen. Het mountainbikenetwerk in Bretagne is erg uitgebreid en je hebt dan ook vele opties.

Mountainbiken in Bretagne
Deel op Pinterest

Enkele ideeën voor mooie moutainbike gebieden in Bretagne:

  • Ontdek de 300 km aan routes rond het Guerlédan meer en de omliggende bossen.
  • Monts d’Arrée is hét mountainbikegebied van Bretagne dankzij de vele hoogteverschillen en uitdagende paden. Kies uit 15 uitgezette routes.
  • Mountainbiken langs de kust? Reis dan af naar het Crozon schiereiland, waar 300 km aan paden op je wachten.
  • Mountainbiken aan de Côte d’Émeraude, waarbij je ook getrakteerd wordt op uitzichten op de Mont St Michel.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Manou Kemna
Geschreven door
Manou Kemna
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!