Ga naar content

Nord-Pas-de-Calais

Nord-Pas-de-Calais is een streek in Noord-Frankrijk, tegen de Belgische grens aan. Samen met Picardië vormt het Hauts-de-France. Je bereikt de regio na ongeveer 3,5 uur rijden vanuit Amsterdam. Ook leuk: een stedentrip naar Parijs combineren met een natuurvakantie in dit Franse gebied.

Natuur in Nord-Pas-de-Calais

Nord-Pas-de-Calais is onder natuurliefhebbers zeer geliefd vanwege de fotogenieke Opaalkust met witte kliffen en stranden vol fraaie kiezels en rotsen. Ook de duinen en natuurgebieden meer naar het binnenland zijn zeker de moeite waard om te bezoeken. We sommen diverse mooie plekken en bezienswaardigheden voor je op.

Overnachtingstips

1. Opaalkust

De Côte d’Opale loopt van Duinkerke, voorbij Calais en Boulogne-sur-Mer tot aan Berck en kent een grote variatie. De kust langs de Noordzee heeft vooral stranden en matig hoge duinen. De kust meer naar het zuiden, langs het Nauw van Calais, kenmerkt zich juist door hoge krijtrotsen.

Côte d’Opale
Deel op Pinterest

Liefhebbers van fotografie komen langs de Opaalkust aan hun trekken. Op de stranden liggen veel kleurrijke kiezels en groen uitgeslagen rotsen. Ook is er wildlife te spotten, van diverse soorten vogels als meeuwen, sternen en aalscholvers tot zeehonden. Langs de hele kust liggen bunkers uit de Tweede Wereldoorlog en scheepswrakken.

Het is heerlijk uitwaaien en struinen op de stranden. Een zandstrand vind je bij Calais en tussen Berck-sur-Mer en de Baai van Authie. Op het strand van Pointe du Nid de Corbet en Plage d'Audresselles liggen veel fotogenieke kiezelstenen en rotsformaties, maar het zijn ook de perfecte plekken om de zonsondergang te bewonderen en fotograferen. Bij het grote strand van Pointe de la Crèche ligt een fort tegen de kliffen.

Cap Gris-Nes
Deel op Pinterest

Maar echt spectaculair wordt het bij het duo kapen (Les Deux Caps); Cap Blanc-Nez en Cap Gris-Nez. Hier torenen de witte krijtrotsen hoog boven zee uit en kun je over een groot stuk van de Franse kust kijken en zelfs de kliffen van Dover, aan de overkant van Het Kanaal, zien liggen.

2. Baai van Authie

Baie d'Authie is het kleine zusje van de Baai van de Somme in Picardië. Ook in deze ongerepte baai zijn de getijden erg sterk aanwezig en zijn er veel soorten trekvogels te spotten. In de zomer groeien er op het zoute land bijzondere planten als zee-asters en varkensoren.

Baie d'Authie
Deel op Pinterest

Zeehonden zijn de mascottes van deze baai. Activiteiten als wandelen, fietsen, paardrijden en varen zijn hier goed mogelijk. 

3. La Dune Marchand

De duinen van Marchand vormen een natuurreservaat en liggen tussen Bray-Dunes en Zuidkote. Door de sterke wind ontstaan er duinpannen, waarin planten als orchideeën, parnassia en gentianen zich vestigen. Verder is het het leefgebied van diverse soorten amfibieën, zoals rugstreeppad en kamsalamander en komen hier ook veel broedvogels voor.

Les dunes Marchant
Deel op Pinterest

Door de duinen kun je een mooie rondwandeling van 5,5 km maken, waar je geniet van prachtige vergezichten. Parkeren is mogelijk aan de Rue du Large in Bray-Dunes.

4. Zeven valleien

Rondom het middeleeuwse stadje Hesdin liggen zeven dalen van rivieren. Door het coulisselandschap met velden en bossen kun je prachtige wandel- en fietstochten maken. Er ligt 500 km aan wandelpaden en tientallen fietsroutes. In het bos van Hesdin kun je ook mountainbiken.

Langs rivier de Canche liggen een paar mooie plaatsjes, zoals Montreuil-sur-Mer, waar je over de stadswallen kunt lopen met een mooi uitzicht op de vallei. Een andere grotere rivier is de Authie, met een watermolen bij de abdij in Maintenay. 

5. Natuurpark l’Avesnois

Het Regionaal natuurpark van de Avesnois ligt ten zuiden van de Belgische grens, richting de Franse Ardennen. Het bezoekerscentrum is te vinden in Maroilles, een plaatsje met watermolens en bekend van de gelijknamige, sterk geurende kaas. 

Stadje Maroilles
Deel op Pinterest

In het natuurpark ligt het Bos van Mormal, waar wilde dieren leven als edelhert, wild zwijn en ree, en ook de wilde kat en zwarte ooievaar. Het bos is relatief jong, omdat een groot gedeelte ervan werd gekapt tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het is er heerlijk wandelen en zelfs de lange afstandswandeling GR122 doorkruist het bos.

6. Moerasgebied Audomarois

De moerassen van Audomarois zijn een 'moestuinmoeras' bestaande uit velden en tuinderijen met kanalen er omheen, vijvers en kleine eilandjes met huizen erop. Het gebied werd al in de middeleeuwen door de mens gevormd, o.a. door turfwinning. 

Moerassen van Audomarois
Deel op Pinterest

Nu is het er een oase van rust en zijn de voornaamste bezienswaardigheden veel soorten planten en dieren, waaronder bijna vijfhonderd soorten paddenstoelen. Er worden nog veel soorten groente verbouwd, zoals bloemkool. Het is een heerlijk gebied om per sloep te verkennen, maar er zijn ook veel wandelmogelijkheden. 

7. Tuinen

Nord-Pas-de-Calais staat bekend om fraaie tuinen. Het Jardin des Lianes ligt bij de zeven valleien van Hesdin en heeft een mooie verzameling rozen en hortensia's. De vijvers staan in verbinding met rivier de Canche en er zijn een duiventil en waterput. De tuinen zijn in 1985 aangelegd door een Frans echtpaar, dat nog steeds hier woont. 

Andere bekende siertuinen zijn Jardins de Séricourt met een 'kathedraal' van rozen, Jardin de la Goute d’Eau met waterminnende planten, de tuinen rondom Château Flore in Humeroeuille en de kasteeltuin van Chateau d’Hardelot.

8. Steenkoolbekken

Tot de jaren '70 van de vorige eeuw stond deze Noord-Franse regio bekend om de steenkoolmijnen. Deze zijn inmiddels gesloten en vaak gecontroleerd ingestort. Wat rest zijn de mijnbergen die nu een natuurgebied vormen en weelderig zijn begroeid. Beklim bijvoorbeeld eens de Les Terrils Jumeaux en geniet van een magnifiek uitzicht! 

Steenkoolmijn
Deel op Pinterest

Rondom de Terril van Rieulay kun je heerlijk wandelen en fietsen en aan de voet van de mijnberg vind je een biologische geitenboerderij. De kaas hiervan heeft een bijzondere smaak, omdat de geiten grazen op het terril. Op de mijnbergen van Haillicourt ligt inmiddels een wijngaard. 

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!