Ga naar content

Wijnreis Frankrijk

Wie houdt van lekker eten en natuur, die moet zeker eens een wijnreis in Frankrijk maken. Tijdens zo'n reis verken je al fietsend of wandelend de wijnvelden en hun vaak idyllische omgeving en leer je van alles over de wijncultuur in Frankrijk.

Bezoek aan een wijnhuis

Het is ook heel tof om een wijnhuis te bezoeken en meer te weten te komen over de productie. Bij de grotere wijnhuizen gaat het om georganiseerde rondleidingen, maar vaak is het net zo leuk om een kleinschalig bedrijf te bezoeken. De wijnboeren lichten een en ander toe onder het genot van een glas en je leert meer over de wijn en het leven van de mensen in de streek.

Frans wijnhuis bezoeken
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Belangrijkste wijngebieden in Frankrijk

De belangrijkste en mooiste wijngebieden in Frankrijk zijn Beaujolais, Bordeaux, Bourgogne, de Champagnestreek, Charentes, het eiland Corsica, Côtes de Gascogne, de Côtes du Rhône, de Elzas, de Jura, de Languedoc-Roussillon, het Loiredal, de Provence en het zuidwesten van Frankrijk.

Bordeaux is het grootste gebied met kwalitatieve wijn ter wereld, met een ongekend aantal châteaux. Wil je weten welke châteaux je niet mag missen tijdens een reis, dan kan je best kiezen voor een georganiseerde wijnreis: je bent er dan zeker van dat je de hoogtepunten niet mist.

Wijngebied Frankrijk bezoeken
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Ook in de Loire kan je niet om wijn heen; de glooiende velden zijn bedekt met wijnranken. Door de verschillende grondsoorten en wisselend klimaat langs de rivier heeft de regio een groot aanbod aan wijnen. Men maakt een onderscheid tussen de Boven-Loire, Midden-Loire en Beneden-Loire wijnen. In de Boven-Loire domineren Sauvignon Blanc en Pinot Noir. De Midden-Loire staat bekend om de Chenin Blanc en Cabernet Franc wijnen en de Beneden-Loire kenmerkt zich door de citrustonen van de Muscadet.

De Elzas is een prachtige wijnregio in het noordoosten van Frankrijk. Het glooiende landschap met charmante dorpen aan de voet van de Vogezen, biedt een unieke combinatie van klimaat, bodem en traditie, wat resulteert in wijnen van buitengewone kwaliteit. De Elzas is vooral beroemd om zijn witte wijnen, hoewel er ook enkele uitstekende rode en roséwijnen worden geproduceerd. De meest prominente druivensoorten die in de Elzas worden verbouwd, zijn de Riesling, Gewürztraminer, Pinot Gris, Muscat en Pinot Blanc. De Riesling is misschien wel de meest geprezen druivensoort.

wijngaard Elzas
Deel op Pinterest

Een andere opvallende eigenschap van de Elzaswijnen is dat ze uitstekend te bewaren zijn, waarbij de complexiteit en smaken zich in de loop der jaren verder ontwikkelen. Tot slot heeft de streek een lange traditie in het produceren van mousserende wijnen, bekend als Crémant d'Alsace. Deze sprankelende wijnen zijn perfect als aperitief.

De Provence is rijk aan wijnhuizen. Het heeft zijn charme om juist de onbekende pareltjes te bezoeken, zoals de wijnhuizen gespecialiseerd in de productie van verfijnde rosé wijnen in de Provence Verte. De zonovergoten wijngaarden, omringd door lavendelvelden, creëren een unieke sfeer. Veel gebruikte druivenrassen zijn Grenache, Syrah en Cinsault. Hiermee staan de Provence-wijnen bekend om hun frisheid, fruitigheid en elegantie.

Accommodatietips Provence

Beste wijn Frankrijk

Wat is nou eigenlijk de beste Franse wijn? Voor de meeste wijnkenners is de Pomerol in de Bordeaux de beste wijn van Frankrijk. De Pétrus is de bekendste en duurste wijn van deze regio.

Wijnreis Frankrijk boeken

Reisorganisaties zoals SNP bieden diverse mooie wijnreizen naar de mooiste wijngebieden van Frankrijk. Individueel of in groep wandel je langs wijngaarden in een van de bekende wijngebieden en maak je kennis met de wijnboeren. En er is uiteraard voldoende tijd om te genieten van de prachtige omgeving onder het genot van een wijntje.

Het is uiteraard ook super leuk om verschillende wijngebieden in Frankrijk te combineren tijdens een reis. Je kunt compleet verschillende streken combineren, zoals de Champagne, de Bourgogne en de Elzas. Of de Loire en Bourgogne.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!