Ga naar content

Languedoc-Roussillon

Mooiste plekken Frankrijk - De Languedoc-Roussillon is een populaire vakantiebestemming in Zuid-Frankrijk, in de regio Occitanië. Met haar veelzijdige natuur is het een ideale plek voor liefhebbers van een gevarieerde vakantie.

Natuur in Languedoc-Roussillon

De Languedoc-Roussillon regio strekt zicht uit van de kust tot de bergen van de Cevennen, Corbières en de Minervois. Ontdek hier ongerepte natuur, de besneeuwde toppen van de Pyreneeën, de heuvels van de Corbières, de bergen van de Languedoc en authentieke wijndorpjes aan de kust. Een veelzijdige regio met veel mogelijkheden om te wandelen en te fietsen.

Mooiste plekken Languedoc-Roussillon

Wij wijzen je graag de weg naar de mooiste plekjes in de regio. Van de wijngaarden tot de stranden. Hiér moet je zijn!

1. Wijnen in de Languedoc-Roussillon

De natuurrijke regio zit boordevol uitgestrekte wijngaarden; tussen het dal van de Rhône en de toppen van de Pyreneeën ligt het grootste wijnbouwgebied ter wereld. Je vindt hier bijna 300.000 hectare aan wijngaarden!

Mooiste plekken Languedoc-Roussillon
Deel op Pinterest

Voor de rode wijn wordt hier gebruikgemaakt van de grenach, mourvèdre en de syrah druif. Voor de witte wijn zijn dat de druivensoorten clairette, viognier en piquepoul. Dat wandelen en proeven prima samengaat, blijkt uit de vele wijnhuizen, restaurants en cafés waar de wijn rijkelijk vloeit.

2. Kust

Langs de prachtige kustlijn van Languedoc-Roussillon liggen lagunen en moerasland waar riet, struikgewas en kruiden zoals rozemarijn groeien. Rondom de meren van deze regio vind je veel zeekraal en lamsoor, de perfecte plek voor het spotten van vogels. Grote kans dat je hier de meerkoet, watersnip, zilverreiger en roze flamingo tegenkomt. Een van de mooiste natuurgebieden in de regio is de Camargue, met haar wilde paarden en flamingo's. Ook de Vermeille kust bij de grens met Spanje is prachtig.

Kustlijn Languedoc
Deel op Pinterest

3. Binnenland

Het binnenland is een ander verhaal, met aan de ene kant een Mediterraan en aan de andere kant een Pyrenees karakter. Hier vindt men sparren in de Aude en velden met bloemen op 2400 meter hoogte. De gele en rode Pyreneese lelie, verschillende soorten steenbreek en de nachtblauwe ridderspoor voeren de boventoon. In het bos en op de vlakten houden de vos, de marmot, het hert en het everzwijn zich schuil. Als je stil bent zie je ze misschien wel.

4. Natuurparken

De Languedoc-Roussillon kent diverse natuurparken waarvan het nationaal park van de Cevennen in de Lozère en Gard een van de bekendste is. Maar het regionaal natuurpark van de Haut-Languedoc, het natuurpark op de vlakte van Narbonne en het regionale park in de Catalaanse Pyreneeën zijn zeker ook de moeite waard om te bezoeken.  

Natuurparken Languedoc
Deel op Pinterest

5. Canal du Midi

Als we het hebben over mooie plekjes in Languedoc-Roussillon dan mag het Canal du Midi niet op het lijstje ontbreken. Dit meesterwerk staat sinds 1996 op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is toegankelijk voor plezierbootjes. Het kanaal slingert door het prachtige Zuid-Franse landschap van Sête aan de Middellandse Zee naar Toulouse aan de Garonne, en gaat daarbij dwars door schitterende oude steden. Oneindige rijen platanen, romantische bruggetjes en een rustgevende sfeer, niet voor niets is het Canal du Midi een van de hoogtepunten van de Languedoc.

Natuur in Languedoc-Roussillon
Deel op Pinterest

6. Mooie steden in Languedoc-Roussillon

Niet alleen de natuur in Languedoc-Roussillon is bijzonder mooi. Ook op cultureel gebied is er van alles te beleven. De regio bezit ook tal van mooie steden. Zo is er Carcasonne, een middeleeuwse stad zoals je die nog niet eerder zag. Er is hier veel te doen, voor groot en klein. Bezoek hier vooral La Cité, Château Comtal en Basiliek van Saint-Nazaire.

Kleinschaliger, maar ook zeer toeristisch, is het plaatsje La Couvertoirade; een goed bewaard tempeliersstadje ten zuiden van Millau. Het levendige Béziers is een bezoek ook meer dan waard. De prachtige oude binnenstad en kathedraal, de twee arena’s en het museum voor schone kunsten zijn hier de hoogtepunten. Maar een drankje of lunch op een van de vele leuke pleintjes en binnenplaatsjes is natuurlijk ook geen straf. In Narbonne kom je in Romeinse sferen. Een leuke stad verstopt in de buurt van de Mediterrane kust met een geheel eigen karakter en charme.

Op vakantie in Languedoc-Roussillon

Ben je op zoek naar een bijzondere overnachting in Languedoc-Roussillon? Een mooi en gevarieerd aanbod vakantiehuizen vind je bij Natuurhuisje. Een verblijf in een vakantiehuis maakt een vakantie in deze prachtige natuurstreek compleet. Zo heb je alle tijd om niet alleen te genieten van de natuur maar ook van de bruisende steden en gezellige dorpjes die de regio rijk is.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!