Ga naar content

Fontainebleau

Natuur Noord-Frankrijk - Op slechts 60 km ten zuidoosten van wereldstad Parijs vind je een oase van rust. Bij de plaats Fontainebleau ligt een uniek natuurgebied met sprookjesachtige bossen en enorme zandsteenrotsen. Een magisch landschap dat menig natuurliefhebber aantrekt.

Natuur bij Fontainebleau

De bossen van Fontainebleau zijn fabelachtig mooi. Het is wonderlijk dat zich precies hier, op steenworp van Parijs, zoveel enorme rotsblokken verzamelen in de weelderige bossen vol varens, heide, zandvlaktes en wilde dieren. In de bossen wandelen imposante dieren rond zoals edelherten, zwijnen maar ook eekhoorns en een heleboel hagedissen. Houd je ogen dus goed open om niks te missen van de natuurlijke schoonheid van Fontainebleau!

Natuur in Fontainebleau
Deel op Pinterest

Fontainebleau staat vooral bekend om zijn grote rotsen, die door boulderaars dankbaar worden gebruikt om op te klimmen. Maar ook voor wie geen klimmer is heeft het prachtige Fontainebleau genoeg te bieden!

Mooiste plekken bij Fontainebleau

Het is niet alleen Fontainebleau zelf dat zoveel reizigers trekt, maar vooral zijn schitterende omgeving! De meeste outdoor mensen kennen het als een uitstekende plek om te klimmen in Frankrijk. Bekijk hier wat er allemaal te zien is rond de stad. 

1. Forêt de Fontainebleau 

Wat ons betreft dé reden om naar Fontainebleau af te reizen: het prachtige woud met zijn enorme zandsteenrotsen. Hier kom je naartoe voor bijzondere natuur. Door de afwisseling van bos, enorme zandsteenrotsen, varens en talloze wilde dieren is dit een hele fijne plek voor de natuurliefhebber. De zandsteenrotsen liggen uitgestrekt over het hele bosgebied, het is echt een uniek gezicht. De rotsen hebben de meest bizarre vormen en lijken soms wel op dieren of mythische wezens. Wij konden er uren naar kijken!

Forêt de Fontainebleau
Deel op Pinterest

Het bos is enorm en het kan best ingewikkeld zijn om je hier te navigeren. Door het hele bos liggen parkeerplaatsen van waaruit je kan gaan wandelen of klimmen. Handigst is om je van tevoren in te lezen welke route je wil doen en bij welke parkeerplaats dit ligt. Op basis daarvan kan je ook een slaapplek kiezen. De afstanden zijn namelijk groter dan je denkt.

2. Kasteel van Fontainebleau

Zin in een beetje historie? Dan is het kasteel een bezoekje waard. Bij aankomst bij Château de Fontainebleau zie je meteen dat deze prima kan tippen aan zijn grotere, bekendere broer in Versaille. Het kasteel is van buiten al een lust voor het oog. Stap je binnen, dan verwonder je je over de enorme zalen en kamers die tot in detail zijn afgewerkt. Stap daarna rustig door de prachtig aangelegde kasteeltuin en kom volledig tot rust. Boek je ticket (met versnelde toegang) vooraf bij Get Your Guide.

Kasteel van Fontainebleau
Deel op Pinterest

3. De Seine

De rivier de Seine loopt als een levensader door het oosten van de regio. Zo kan je een bezoek aan het bos afwisselen met pootje baden of kanoën. Wij verbleven zelf op een kleine camping direct aan de Seine. Heerlijk om af te koelen op de warme zomerdagen.

4. Mooie plaatsen

In de regio liggen naast Fontainebleau zelf ook nog enkele schilderachtige dorpen waar je lekker kan eten of gewoon even kan slenteren. Barbizon is een schildersdorp, hier vestigden zich door de eeuwen heen vele schilders die de natuur als uitgangspunt namen. Barbizon is super pittoresk en je vindt er diverse musea en galerijen waar je zelf de schilderkunst bewondert.

Moret-sur-Loing
Deel op Pinterest

Moret-sur-Loing is een idyllische middeleeuwse plaats aan de rivier de Loing en aan de rand van het Fôret. Hier struin je door eeuwenoude straatjes met halfhouten huizen, oude bruggen en kerken.

Actieve vakantie in Fontainebleau

De natuur van Fontainebleau leent zich uitstekend voor een actieve natuurreis. Velen komen hier naartoe om te klimmen, maar mocht dat niet je ding zijn dan is wandelen of mountainbiken door de bossen ook heerlijk.

1. Boulderen

De nummer één reden voor mensen om het gebied te bezoeken is om te boulderen, een klimsport waarbij je zonder zekering lage routes klimt. De enorme hoeveelheid rotsen in het gebied maakt het mogelijk om te klimmen in de natuur.

Boulderen in Fontainebleau
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De ruim 7000 routes van alle niveaus (van kind tot vergevorderde) maakt dit een geweldige plek voor (beginnende) boulderaars om hun skills te testen. Wij zijn zelf ook gaan klimmen in hét boulderwalhalla van Europa. Stay tuned want wij werken aan een nieuw artikel over boulderen in Fontainebleau. Een handige wegwijzer, want in zo'n groot gebied zie je al gauw door de rotsen de routes niet meer!

2. Wandelen

Liever rustig van de natuur genieten? Dan kan jij je helemaal uitleven op de vele schitterende wandelroutes in Fôret de Fontainebleau. Er is zo'n 500 km aan paden uitgezet, genoeg te hiken dus! De meeste routes nemen je mee door de bossen, over rotsen en wie af en toe een rots beklimt geniet van prachtig uitzicht. Een leuke korte route is die naar Tour Denecourt. Deze is iets meer dan 2 km en brengt je tot een uitkijkpost midden in de bossen vanwaar je een panoramisch zicht hebt op het Fôret. Je kan ook denken aan wandelroute Gorges de Franchard (4km). 

In voor een stevige hike? Waag je dan aan het 25 moguls circuit van 15 km, een veeleisende route maar deze geeft je wel een compleet beeld van het bosgebied. Je komt over 25 'hobbels' en ervaart de regio op zijn best. Het is ook mogelijk om een wandeltocht met ezel te doen, leuk voor met kids.

3. Mountainbiken

Door de bossen slingeren de meest prachtige mountainbikeroutes! Dus ben jij liefhebber van fietsen of wil je het gewoon eens proberen, dan zit je in Fontainebleau goed. Fietsen huren is op verschillende plekken mogelijk dus je hoeft ook niet in het bezit te zijn van een eigen mountainbike. Ook leuk om je met de mountainbike te verplaatsen tussen de verschillende bouldergebieden!

Mountainbiken in Fontainebleau
Deel op Pinterest

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Manou Kemna
Geschreven door
Manou Kemna
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!