Ga naar content

Grotten van Han

Natuur Ardennen - De Grotten van Han in België zijn een van de bekendste bezienswaardigheden in Wallonië. Tijdens een weekendje of weekje weg biedt de streek rond Namen en Dinant bovendien een grote variëteit aan activiteiten en bezienswaardigheden.

Domein van de grotten van Han

Han-sur-Lesse staat bekend om haar prachtige ondergrondse wereld, hier vind je de bekendste grotten van de Ardennen en van België. Daarnaast kan je er een wildpark en een museum bezoeken en deelnemen aan diverse activiteiten.

1. Grotten

In het bezoekerscentrum koop je toegangstickets en ga je naar de rij voor het vertrek naar de grot. Met een oud trammetje rijd je tot bij de entree van de grotten. Te voet vervolg je de weg door de sprookjesachtige zalen van de grotten van Han. Laat je verbazen door de fascinerende stalactieten en stalagmieten in de kalkgrot, om vervolgens bij de uitgang via de onderaardse rivier weer het daglicht te aanschouwen. Het pad door de grotten is ca. 3 km lang. In de laatste grote zaal geniet je van een prachtig lichtspektakel. Omdat de grotten steeds drukker bezocht zijn, werden de bootjes op de Lesse afgelast.

2. Wildpark Han-sur-Lesse

Het is aan te raden om tevens een bezoek te brengen aan het Wildpark. Met een safariwagen worden bezoekers vervoerd langs de vele wilde dieren die op een oppervlakte van 250 hectaren los rondlopen. 18 diersoorten, waaronder steenbokken, lynxen, wilde paarden, wolven, everzwijnen, moeflons, schotse runderen en beren, lopen vrij rond in een prachtige natuurlijke omgeving.

3. Activiteiten bij de Grotten van Han

Neem deel aan een speleologie parcours. In de themazaal van het bezoekerscentrum maak je kennis met de geschiedenis van de Grotten van Han en leer je meer over de natuur in de omgeving. In Le Monde Soutterain (de Onderaardse wereld) kom je meer te weten over de streek dankzij archeologische objecten. En voor de allerkleinsten zijn er ook nog een mini boerderij en een speeltuin.

Wat doen in de omgeving?

In de omgeving van de Grotten van Han is er veel te zien en te doen. De Maas en de Lesse zijn populaire rivieren om te kajakken of een boottochtje te maken. De omgeving is groen en heeft veel te bieden voor een korte natuurtrip. Vooral met kinderen is dit een ontzettend leuke bestemming in de Ardennen om er even tussen uit te zijn, even de natuur in.

1. Parc National de Lesse et Lomme
Han-sur-Lesse bevindt zich in dit natuurpark, waar je heerlijk kan wandelen en fietsen. Ook Rochefort en Tellin bevinden zich in het natuurreservaat.

2. Namen en Dinant
Bezoek de historische plaatsen Dinant en Namen. Beide Waalse steden hebben diverse culturele en historische bezienswaardigheden, zoals de Citadel van Dinant en de kabelbaan, de Citadel van Namen, de Abdij van Leffe en de rots Bayard. Rond Dinant en langs de Maas zijn er lange fietsroutes met afwisselend profiel.

Ook het Euro Space Center, het Kasteel van Lavaux-st-Anne, de burchten van Bouillon en Sedan, en Rochefort liggen vlakbij Han-sur-Lesse.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Feedback geven