Ga naar content

Grotten van Han

Natuur Ardennen - De Grotten van Han in België zijn een van de bekendste bezienswaardigheden in Wallonië. Tijdens een weekendje of weekje weg biedt de streek rond Namen en Dinant bovendien een grote variëteit aan activiteiten en bezienswaardigheden.

Domein van de grotten van Han

Han-sur-Lesse staat bekend om haar prachtige ondergrondse wereld, hier vind je de bekendste grotten van de Ardennen en van België. Daarnaast kan je er een wildpark en een museum bezoeken en deelnemen aan diverse activiteiten.

Goed om te weten: het PassHan ticket geeft je toegang tot het Wildpark (te voet of met de Safari-car), de Grot en het PrehistoHan museum, een boeiende archeologische tentoonstelling. Op vertoon van je ticket voor de Grot of het Wildpark krijg je ook gratis toegang tot het PrehistoHan Museum.

1. Grotten

In het bezoekerscentrum koop je toegangstickets en ga je naar de rij voor het vertrek naar de grot. Te voet vervolg je de weg door de sprookjesachtige zalen van de Grotten van Han.

Laat je verbazen door de fascinerende stalactieten en stalagmieten in de kalkgrot, om vervolgens bij de uitgang via de onderaardse rivier weer het daglicht te aanschouwen. Het pad door de grotten is ca. 1,6 km lang. 

In de laatste grote zaal geniet je van een prachtig licht- en geluidsspektakel "Origin". Omdat de grotten steeds drukker bezocht zijn en de Europese regels strenger geworden zijn, heeft men de bootjes op de Lesse afgelast.

Overnachtingstips

Bezoek Grot Ontdekking: 1u15
Bezoek Grot Doortocht: 2u

2. Wildpark Han-sur-Lesse

Het is aan te raden om tevens een bezoek te brengen aan het Wildpark. Je kan ervoor kiezen om met een safariwagen te worden vervoerd langs de vele wilde dieren die op een totale oppervlakte van 250 hectaren los rondlopen. 

Wildpark Han
© Domein Grotten van Han
Deel op Pinterest

Voor wie liever zelf wandelt is er sinds kort ook de mogelijkheid om het Wildpark te voet te verkennen, dit doe je via een wandelparcours van 5,5 km lang. Na 2,5 km is er de mogelijkheid om op een pendelbus te stappen die de rest van het parcours aflegt. 2

36 diersoorten, waaronder steenbokken, lynxen, wilde paarden, wolven, everzwijnen, moeflons, schotse runderen, beren en drie poolvossen, lopen vrij rond in een prachtige natuurlijke omgeving. In het Berenbos zijn sinds vorig jaar 4 nieuwe beren. Kleine tip: vergeet vooral je verrekijker niet om je bezoek extra bijzonder te maken! 

© Domein Grotten van Han
Deel op Pinterest

Bezoek Wildpark met de Safari-car: 1u30
Bezoek Wildpark te voet: min. 3u

3. Activiteiten bij de Grotten van Han

Neem deel aan een speleologie parcours. In de themazaal van het bezoekerscentrum maak je kennis met de geschiedenis van de Grotten van Han en leer je meer over de natuur in de omgeving. In het museum PrehistoHan kom je meer te weten over de streek dankzij archeologische objecten. Op zoek naar spanning en spektakel?

Laat je verwonderen door de "Origin" klank- en lichtshow die plaatsvindt in de grote Wapenzaal, ook wel het hart van de Grot genoemd. Deze creatie van Luc Petit vertelt het verhaal van de oorsprong van de grot en de geschiedenis van onze wereld zoals hij nu is. De lichtshow is onderdeel van een standaard bezoek aan de Grotten en kost dus niets extra. En voor de allerkleinsten zijn er ook nog een kleine kinderboerderij en een leuke speeltuin. 

Domein Grotten van Han
Deel op Pinterest

Wat doen in de omgeving?

In de omgeving van de Grotten van Han is veel te zien en te doen. De Maas en de Lesse zijn populaire rivieren om te kajakken of een boottochtje te maken. De omgeving is groen en heeft veel te bieden voor een korte natuurtrip. Vooral met kinderen is dit een ontzettend leuke bestemming in de Ardennen om er even tussen uit te zijn, even de natuur in.

1. Parc National de Lesse et Lomme
Han-sur-Lesse bevindt zich in dit natuurpark, waar je heerlijk kan wandelen en fietsen. Ook Rochefort en Tellin bevinden zich in het natuurreservaat.

2. Namen en Dinant
Bezoek de historische plaatsen Dinant en Namen. Beide Waalse steden hebben diverse culturele en historische bezienswaardigheden, zoals de Citadel van Dinant en de kabelbaan, de Citadel van Namen, de Abdij van Leffe en de rots Bayard. Rond Dinant en langs de Maas zijn er lange fietsroutes met afwisselend profiel.

Ook het Euro Space Center, het Kasteel van Lavaux-st-Anne, de burchten van Bouillon en Sedan, en Rochefort liggen vlakbij Han-sur-Lesse.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!