Ga naar content

Begeleide excursies in Catalonië

Catalonië - Het is heerlijk om eropuit te trekken in de Pyreneeën. Wanneer je zelfstandig reist, kan het nog lastig zijn om de mooiste plekken in het gebergte te vinden. Daar komt nog bij dat de weersomstandigheden in de bergen snel kunnen wijzigen en ook paden niet altijd even toegankelijk zijn. Een goede begeleiding of advies kan op zo'n moment erg wenselijk zijn. 

Tours met natuurgids

Wanneer je met een gids de natuur in trekt, geniet je niet alleen van alle extra kennis die deze in huis heeft, maar ook van extra veiligheid. Je loopt geen risico op verrassingen zoals wisselende of gevaarlijke omstandigheden tijdens je tocht. Bovendien kennen gidsen het gebied als geen ander en vertellen ze je graag over de dieren, planten en bomen.

Tour met gids
© CTB
Deel op Pinterest

Waarom in Catalonië op stap met gids?

Albert de Gràcia is geoloog, gekwalificeerd berggids en eigenaar van weersite MeteoPirineus Catalans. Hij is groot voorstander van excursies met gids: ‘Een persoon die uit de regio komt, kan je niet alleen een mooie route in de natuur laten zien, maar je ook de kans geven om veel te leren over de omgeving’. Ze kunnen je meenemen op routes die je zelf niet zo snel zal ontdekken, en hebben ook een enorme meerwaarde voor je bergbelevenis.

1. Veiligheid

‘Een belangrijke reden om met een gids op pad te gaan in Catalonië, is dat je in veilig gezelschap vertoeft. Een gecertificeerde gids is iemand met de juiste voorbereiding en kennis, die ervoor kan zorgen dat je onderweg niets overkomt', zegt De Gràcia.

Begeleiding voor kinderen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Zo zijn begeleide bergtochten en excursies toegankelijk voor iedereen. Of je nu een gezin bent, een groep vrienden, een gepensioneerd echtpaar of getrainde bergsporter, gidsen passen zich aan jouw behoeften aan. Ze helpen je de omgeving te interpreteren, meer te weten over de flora en fauna en na te denken over natuurbehoud. 

2. Alternatief voor massatoerisme

Je bent vast bekend met overtoerisme dat op veel plaatsen dreigt. Niet alleen in steden als Barcelona heeft men te maken met te veel toeristen, ook in de natuur zien we steeds meer paden die worden platgelopen. Wanneer je met een natuurgids op pad gaat, kan deze je meenemen naar onbekende plekjes, waar je nog in alle stilte en rust kan genieten van de natuur, weg van de massa.

Op pad met een natuurgids
© Catalan Tourist Board
Deel op Pinterest

Ook in minder drukke periodes nemen gidsen je graag mee op stap in de Catalaanse Pyreneeën. ‘Als je eropuit trekt met iemand die het gebied goed kent en de minder bekende plekken kent, heb je het voordeel dat je zonder drukte van de natuur kunt genieten’, zegt De Gràcia. ‘Ze kunnen je naar plekken brengen waar je anders misschien nooit zou komen’. 

3. Goede informatie

Een van de minst zekere dingen waar je tijdens het wandelen in de Pyreneeën vaak tegen aan loopt is het weer. De weersomstandigheden in de regio zijn erg wisselend en vaak moeilijk te voorspellen. Met dit doel heeft Albert De Gràcia MeteoPirineus Catalans opgezet, een site met actuele weersvoorspellingen en andere belangrijke informatie. Een handige tool voor buitenactiviteiten in de Pyreneeën. 

Berggids
© CTB
Deel op Pinterest

SOMPirineu is een ander initiatief in het belang van gidsen in de Catalaanse Pyreneeën. Het is een nieuwsportaal dat wordt gepromoot door het Instituut voor de Ontwikkeling en Promotie van de Hoge Pyreneeën en Aran (IDAPA). dat ook video's maakt en een lijst met lokale gidsen heeft samengesteld.

4. Activiteiten met gids, een stap naar duurzaamheid

Het inzetten van gidsen is niet alleen een voordeel voor de bezoekers. Ook voor de natuur in de Pyreneeën is dit goed. De natuurgidsen zijn opgeleid om alle excursies en tours op een duurzame manier en met respect voor dier en omgeving te laten verlopen. 

Gids in de bergen
© Catalan Tourist Board
Deel op Pinterest

De impact van begeleide tours is aanzienlijk lager dan mensen die er zelfstandig op uit trekken. Ook zijn excursies met een gids bevorderlijk voor de lokale bevolking, die hier extra inkomsten uit genereert. Dit stimuleert het behoud en onderhoud van het milieu en draagt ​​bij aan de sociaaleconomische ontwikkeling van berggebieden. Gidsen tonen de omgeving, brengen hun passie over voor de natuur en vertellen over de gewoontes en tradities in het gebied.

Ik kan dus alleen maar zeggen: boek tijdens je vakantie in de Pyreneeën een begeleide excursie en ontdek zo het authentieke karakter van de Catalaanse Pyreneeën. Er zijn tal van lokale agentschappen waar je tours met lokale gidsen kunt boeken. Canyoning, hiken, raften, kajakken of zelfs een excursie op maat.

Meer weten over natuurgidsen in Catalonië? Bekijk de informatie op de officiële Catalonië pagina. Hier vind je tevens een lijst van alle bedrijven met begeleide activiteiten in Catalonië.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!