Ga naar content

Valporquero grot

Bezienswaardigheden Castilla y León - De Valporquero grot in Spanje bevindt zich op de zuidelijke slopen van het Cantabrisch gebergte, op ca. 50 km van León. De grot bevindt zich op een hoogte van 1386 meter, omgeven door de natuur van het biosfeerreservaat van Los Argüellos. De Torío rivier heeft een grote impact gehad op de formatie van de grot en de natuur eromheen.

Mooiste grotten Castilla y León

De Cueva de Valporquero opende haar deuren in 1966 voor het grote publiek. Bezoekers krijgen sindsdien dankzij de prachtige verlichting en aangelegde paden de mogelijkheid om tot diep onder de berg door te dringen.

1. Bezoek aan de grot

De dichtsbijzijnde luchthaven is Madrid. Dat is helaas enkele uren rijden, maar er zijn bezienswaardigheden op de route tussen de hoofdstad en de grot. Onder begeleiding van een gids wandel je door een landschap van indrukwekkende zalen met eindeloos veel stalagmieten, stalactieten en pilaren in verschillende kleuren. Duizenden jaren lang heeft het water van de Torio erover gedaan om dit bouwwerk te maken en nog steeds is dit project volop gaande. In de winter, lente en late herfst stroomt het water van de rivier door de grot en dat is zeer bijzonder om te zien.

Valporquero grot
Deel op Pinterest

2. Zalen, gangen en galerijen

Tijdens de lange route bezoek je de zeven grote zalen van Valporquero. De Great Rotunda is de grootste zaal (100.000 m³). In de Small Marvels vind je de bekendste druipsteenformatie; de Maagd Maria en kind. In de Fairies zaal verdwijnt de rivier met een 15 meter hoge waterval in het onderliggende gangenstelsel. De Stalactite Cemetery is een prachtige zaal met ontelbaar veel pegels aan het plafond. Wat op ons veel indruk maakte was de Gran Via, een spectaculaire gallerij van 200 meter lengte en 30 meter hoogte.

3. Speleologie tour

Wie zin heeft om wat meer te ondernemen dan een wandelingetje door de tocht, kan deelnemen aan een gave excursie. Je daalt af in de onderste laag van de grot en volgt gedurende 2 km de route van het water. In de duisternis van de grot, omhuld door mist en kou van de onderaardse wereld, klim, wandel en duik je in de rivier langs watervallen, meertjes en stroomversnellingen. Aan het einde daal je 30 meter af om weer op het pad buiten de grot te komen.

Route naar de Valporquero grot

Niet alleen de grot is mooi om te zien, ook de route ernaartoe is betoverend mooi. De weg voert door het Los Argüellos natuurgebied: een uniek landschap waar de bruine beer nog leeft. De beuk is een veel voorkomende boom. Het laatste stuk van de weg slingert tussen steile verticale rotswanden van de Vegacervera Kloof.

Vegacervera Kloof
Deel op Pinterest

Granieten rotswanden van soms wel meer dan 100 meter hoog contrasteren prachtig met de vegetatie. De rivier heeft gaten geslagen in de rotsen, die ons doen denken aan de Blyde River canyon in Zuid-Afrika. Wie meer tijd heeft kan wandelen in de bergen, waar vooral veel eiken groeien. Zeer veel dieren, waaronder herten, wolven en de bruine beer komen hier voor, in de rivieren is de forel veelvuldig aanwezig. Klimmen is niet toegelaten in het reservaat.

Beste tijd bezoek grot

Toen wij de grot bezochten was het oktober en dat was een schitterende periode. De herfst had de bladeren aan de bomen reeds omgetoverd in een felgeel kleurenspel en de lucht kleurde bijna donkerblauw. De combinatie van deze kleuren was bijna sprookjesachtig. Het is echter pas bij stevige regenval dat de rivier door de grot stroomt, dus een regenperiode is een goed moment om Valporquero te bezoeken. De temperatuur in de grot is constant, ca. 7 graden. Een vestje of truitje is wel handig om bij te hebben. Vanaf november ligt er vaak sneeuw in de omgeving.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!