Ga naar content

Pelgrimsreizen

Steeds meer mensen zijn op zoek naar een wandelvakantie waarbij je echt tot rust komt en je helemaal jezelf kan vinden. Een pelgrimstocht is dé ideale manier om dit te vinden en te genieten van de rijke natuur en cultuurhistorische rijkdom van Zuid-Europa.

Pelgrimsreis

Voor veel mensen is een pelgrimsreis een spirituele reis. Hoewel een bedevaart van oudsher uit een religieuze klank heeft, heeft het vandaag de dag niet altijd iets met geloof te maken. Een pelgrimstocht is voor velen ook een zoektocht naar zichzelf, naar stilte en bezinning. Onderweg is er vaak plezierig contact met andere pelgrims: lotgenoten die ook houden van wandelen, natuur en cultuur. Vaak kennen de pelgrimstochten een bijzondere geschiedenis en voeren ze langs cultuurhistorisch erfgoed. Daarnaast zijn er ook veel wandelaars die vooral op zoek zijn naar de fysieke uitdaging.

Mooiste pelgrimsroutes

Wat zijn de bekendste pelgrimstochten en welke route moet je ooit in je leven gewandeld hebben? Meestal is de eerste camino die je wandelt, de mooiste die je ooit zult wandelen. Het is die unieke ervaring en kennismaking met pelgrimeren die je het meest zal bij blijven!

Wanneer je op zoek bent naar gedetailleerde pelgrimsroutes, neem dan zeker een kijkje naar de gidsen bij Reisboekhandel De Zwerver. Hier vind je gedetailleerde kaarten en gidsen voor iedere pelgrimsroute. Naturescanner geeft je alvast tips voor de bekende routes en de leukste georganiseerde pelgrimsreizen.

Pelgrimsroutes in Spanje

Spanje is de bekendste bestemming in Europa voor een pelgrimsreis: Santiago de Compostela vormt hierin een belangrijke rol. De algemene benaming voor deze pelgrimstocht is de Camino de Santiago, maar verscheidene Jacobswegen of caminos leiden naar deze prachtige stad. Voor het overnachten in de albergues op de caminos in Spanje is een pelgrimspaspoort of Credencial del Peregrino nodig. Deze kan je op diverse plekken online bestellen. Onderweg krijg je hierin stempels.

1. Camino Francés

De bekendste pelgrimstocht is de Camino of St. Jacobsroute naar Santiago de Compostela, naar het graf van de apostel Jakobus. De hoofdroute is de Camino Francés, die aansluit op de Weg van Le Puy (Via Podiensis), maar er zijn diverse varianten. De Camino Francés voert langs Pamplona, Estella, León, Astorga en Ponferrada.

2. Camino del Norte

De Camino del Norte in het noorden van Spanje is het groene alternatief voor de Camino de Compostela. Deze weg voert langs de Spaanse kust van Irun via Bilbao, Santander en Gijon tot Ribadeo. Daar gaat het pad landinwaarts naar Arzua en de Camino Francés.

3. Camino Inglès

De Camino Inglès dankt zijn naam aan de vele Engelse en Ierse pelgrims die bij Ferrol uit het schip stapten. Hiervandaan voert de Camino Inglès over 115 km in ca. 1 week naar Santiago de Compostela. Het is de kortste bedevaartsroute naar Santiago.

4. Weg van de Bonhommes

Vanuit Frankrijk voert een 200 km lang pad over de Pyreneeën, langs Andorra en dan Spanje in, tot aan Berga in Catalonië. De route van de Bonhommes wordt ook wel Katharenpad genoemd en ontstond doordat deze in de 13e en 14e eeuw moesten vluchten voor Franse koningen en ten gevolge van de inquisitie. Het GR 107 pad voert door de bergen naar het zuiden, via de grens met Andorra tot in Spanje. Dit is een zeer uitdagende trektocht. 

5. Pelgrimsroute op Gran Canaria

Verrassend is de Camino de Santiago route op Gran Canaria. Je wandelt dwars over het eiland vanaf de Duinen van Maspalomas naar het grillige en onbekende noorden van het eiland. Over de vulkanen en het cultuurhistorische erfgoed van het eiland.

Pelgrimsroutes in Italië

Ook Italië is een mooie bestemming voor een pelgrimstocht. 

1. Via Francigena

De Via Francigena of Frankenweg, is een eeuwenoude pelgrimsroute. De Bisschop van Canterbury voltooide in het jaar 990 deze tocht om vanuit Engeland de Paus in Rome te bezoeken. De route voert van Canterbury, in het Verenigd Koninkrijk, door de mooie natuur van Frankrijk en Zwitserland, helemaal tot in Rome. Veel wandelaars lopen het Italiaanse deel van deze tocht, wat onder meer langs Pavia, Siena en Viterbo leidt. Wandel langs historische kloosters en middeleeuwse plaatsjes, door donkere bossen en verfrissende poeltjes.

2. Franciscusroute

De Via Francigena niet verwarren met de Franciscusroute of Sentiero di Francesco, van La Verna in Toscane naar het prachtige Assisi, met haar imposante Sint-Franciscusbasiliek. Wandel langs heldere meertjes en rivieren, oude dorpen en steden en langs schaduwrijke bossen.

Pelgrimsroutes in Frankrijk

Het landschap is absoluut mooi in Frankrijk. Er zijn echter veel minder accommodaties dan bijvoorbeeld in Spanje, dus een betere voorbereiding is belangrijk. Daarnaast kom je meer gewone wandelaars tegen, waardoor het minder het gevoel heeft van een echte pelgrimsreis.

Pelgrimsroute in Nederland

Ook in Nederland bestaan er pelgrimstochten. LAW 7 is een 466 km lange route, die van Amsterdam naar Visé in België voert, via Den Bosch en Maastricht. Een andere moderne pelgrimstocht is de Bonifatiusroute van 335 km. In 24 etappes loop je van het voormalige Dorestad (Wijk bij Duurstede) naar Dokkum in Friesland.

Pelgrimstocht in Marokko

Wist je dat je in het Atlasgebergte in Marokko een betoverend mooie pelgrimstocht kan maken? Al eeuwenlang gaan gelovigen op bezoek bij heiligen in Marrakesh en het Atlasgebergte. 

Pelgrimsreis boeken

Wie aan een pelgrimsreis denkt, heeft het beeld voor zich van een bikkelharde tocht met bagage. Tegenwoordig is dat al lang niet meer zo. Pelgrimsreizen worden op alle bedenkbare manieren georganiseerd: met bagagevervoer, en zelfs met fiets of e-bike. Zo kunnen ook mensen die minder goed te been zijn de rust en stilte van een pelgrimstocht ervaren.

Veelgestelde vragen

Tijdens een webinar, georganiseerd door Opstap met Irene en Wanda van de Wandeltrainer, kwamen volgende vragen aan bod.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!