Ga naar content

Camino del Norte

Pelgrimsreizen - De eerste pelgrims liepen via de Spaanse noordkust naar Oviedo, waar Christus zelf werd vereerd, voordat ze door de bergen naar Santiago trokken. De route werd al snel bemoeilijkt door het optreden van struikrovers en men verkoos toen de veiliger en iets makkelijkere route langs de kust, de huidige "Camino del Norte".

De Camino wandelen

De Camino del Norte start in Spanje, op de grens met Frankrijk. De pelgrimsroute voert in ca. 36 dagen (820 km) langs de kust naar Ribadeo en van daar het binnenland in door Galicië naar Santiago. De route wordt beschouwd als de meest “groene” route in Spanje.

Langs de Spaanse noordkust naar Santiago de Compostela

Vanaf Mutriku voert het pad door het binnenland naar het megalitische kerkje San Michael de Aretxaga, half onder 3 enorme steenrotsen gelegen. De pelgrimsroute voert vervolgens langs Gernika (Guernica) dat in 1937 ten tijde van de Spaanse burgeroorlog werd platgebombardeerd door de Duitse luchtmacht. Na de eerste week kom je aan in Bilbao, stad bekend vanwege het Guggenheim Museum en veel industriële bedrijvigheid. De afgelopen jaren heeft Bilbao een mooie economische groei gehad. De stad wordt volledig vernieuwd en het industriële karakter maakt plaats voor een moderne, hippe stad.

1. Baskenland

De eerste 9 dagen van de Camino Norte voeren door Baskenland, met fraaie steden als San Sebastian en Bilbao. De route is bergachtig en gaat dus veel op en af over soms steile paadjes. Al vrij snel na de start beklim je de 550 meter hoge Jaizkibel. Je wandelt door bossen en hebt regelmatig mooie uitzichten over de Golf van Biskaje. Al na de eerste wandeldag bereik je San Sebastian, chic aan een baai gelegen. 

Jaizkibel zonsondergang
Deel op Pinterest

Ook de volgende dagen wandel je door een golvend landschap, vaak deel uitmakend van een natuurreservaat. Je komt door een eucalyptusbos en hier en daar zie je nog ossen voor de ploeg. Je passeert de vissershavens van Zarautz en Getaria en onmiddellijk daarna de duizelingwekkende rotsen bij Zumaia.

2. Cantabrië

Na Baskenland kom je door Cantabria. De route volgt grotendeels de kustlijn en de hoogteverschillen zijn geringer. Er zijn talloze baaien en inhammen; de zandstranden trekken in de zomer gasten uit heel Spanje. Bij Santona steek je met een pontje de baai over. De kust is rijk aan vuurtorens die op uitstekende rotspunten boven het water staan. Na een fraai stuk over het strand neem je het pontje dat je in 20 minuten naar Santander brengt.

Ten westen van Santander passeer je prachtige stranden en natuurgebieden. Ook liggen hier enkele van de mooiste stadjes van Spanje, het middeleeuwse Santillana del Mar met veel beeldschone gebouwen en Comillas met o.a. een paviljoen van Gaudi. De beroemde rotstekeningen van Altamira bevinden zich 2 km ten zuiden van Santillana. 

Route langs de kust
Deel op Pinterest

3. Asturië

Na het passeren van de rivier de Deva loop je verder over de Camino Norte, via de beboste rotskust in Asturië. De Sierra de Cuera, voorgebergte van de Picos de Europa, waarvan de besneeuwde toppen van verre zichtbaar zijn, loopt door tot aan zee. Badplaatsen en vissershavens wisselen elkaar af. Onderweg passeer je fraaie stadjes als Llanes met kolonistenhuizen, Cudillero, een stadje als een amfitheater gelegen rond de vissershaven en het vissersplaatsje Luarca.

4. Galicië

In Ribadeo kom je in de regio Galicië; hier verlaat je de kust. Je wandelt door vruchtbaar boerenland met ontelbare horreos; voorraadschuren op palen. Je wandelt langs het historische Mondoñedo en het Cisterciënzer klooster Sobrado dos Monxes, waarna je enkele dagen later in Santiago arriveert.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!