Ga naar content

Pamukkale

Natuur in Turkije - In de provinice Denizli, tussen Izmir en Antalya, ligt een prachtig natuurfenomeen, de bronnen van Pamukkale. Iets wat liefhebbers van een natuurreis eigenlijk niet mogen missen tijdens een rondreis in Turkije, ondanks het drukke toerisme.

Kalkafzettingen Pamukkale

Pamukkale, wat letterlijk Katoenkasteel betekent, is een door kalkafzettingen gevormd trapvormig spektakel. Het kalk- en koolzuurhoudende water van hete bronnen stroomt naar beneden en vormt tijdens het afkoelen de metersdikke sintelterrassen. Een bad in het in de ontstane warmwaterbekkens werd sinds oudsher beschouwd als geneeskrachtig. Een nadeel van dit schitterende natuurspektakel: in de zomer zien de witte sintelterrassen vaak zwart van de toeristen.

Het natuurfenomeen werd steeds meer aangetast door de toeristen en om die reden zijn bepaalde delen afgesloten voor het publiek. Baden kun je dus maar beter doen in de kuuroorden van Hieropolis, een stad uit de oudheid, die net als de kalkafzettingen op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat. In de omgeving zijn ook verscheidene bezienswaardigheden uit de oudheid, zoals ruïnes van een tempel voor Apollo.

Leuke groepsreizen naar Pamukkale

Excursie Pamukkale Turkije

Wat is de beste tijd voor een excursie naar Pamukkale? De beste periode om de bronnen van Pamukkale in Turkije te bezoeken is mei, juni of september. Combineer een reis naar de Pamukkale afzettingen zeker ook met een bezoek aan Hieropolis. Om het natuurwonder van Pamukkale zelf te ervaren, zijn er verscheidene mogelijkheden. Een veel gebruikte optie is een excursie naar Pamukkale boeken tijdens je vakantie in Turkije, maar er worden ook veel groepsreizen of individuele rondreizen langs Pamukkale aangeboden door Nederlandse touroperators. Bekijk onze tips over wat te doen in Turkije en vergelijk onderstaande reistips voor een rondreis langs Pamukkale in Turkije.

Overblijfselen van Laodikeia

Tijdens een rondreis langs Pamukkale zijn er nog tal van andere bezienswaardigheden te ontdekken. Op ca. 10 km ten zuiden van Hiërapolis en slechts een kwartiertje rijden vanaf Pamukkale ligt de historische stad Laodikeia. Ooit heette de plaats Diospolis, wat staat voor "stad van Zeus", maar in de derde eeuw voor Christus veranderde de naam naar Laodikeia, naar de naam van de vrouw van Antiochus. De stad werd in de loop der eeuwen vaak verwoest en heropgebouwd. Je kan er nu historische restanten bezoeken, waaronder een theater en een hoofdstraat.

Leuk overnachten?

Meer kalkterrassen

Wist je dat er nog op twee plekken in de wereld - waarvan een zelfs in Europa - een zelfde soort kalkterrassen te vinden zijn? Het bekendste park is Yellowstone in Amerika met haar kalkafzettingen. En dichter bij huis, in Hongarije ligt Egerszalók, een gebied met kalkafzettingen en geneeskrachtig water. 

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!