Ga naar content

Natuur bij Bodrum

Natuur in TurkijeBodrum is één van de mooiste kustplaatsen van Turkije. Het voormalige vissersdorp ligt in de regio Mugla en direct aan de Egeïsche zee. Hoewel een vakantie in dit deel van Turkije erg populair is onder toeristen en het in de stad barst van de hotels, is de natuur bij Bodrum bijzonder goed bewaard gebleven. Het is niet voor niets dat er in de geschiedenis vaak om de stad is gevochten door heersers die het schitterende Bodrum niet wilden delen.

Vakantie in Bodrum

Wat zijn de mooiste plekjes bij Bodrum? En wat valt er te beleven in deze Turkse toeristische plaats? Bodrum is een natuurrijke kustplaats en trekpleister voor toeristen van over de hele wereld. Langs de lange kustlijn van het Turkse schiereiland staan honderden hotels. Er zijn bijzondere baaien en schitterende stranden. 

Met name de stranden in enkele nabijgelegen plaatsjes staan hoog aangeschreven, zoals het Camel Beach van Gümbet. Op vijf kilometer van Bodrum ligt het strand van Torba. Hier komt de azuurblauwe zee samen met de groene dennenbomen en olijfbomen. 

Zo'n dertien kilometer ten noorden van Bodrum ligt Golkoy. Het plaatsje ligt aan een koele baai met olijf-, mandarijn- en palmbomen. Orkatent ligt op zo'n vijftien kilometer en staat bekend om haar boomgaarden. Dit is de ideale plek om het authentieke Turkse dorpsleven te ervaren.

Wat te doen in Bodrum?

Bodrum is in de eerste plaats een ideale bestemming voor een zonvakantie in Turkije

Heerlijk baden en zonnen en in de avonduren feesten in het uitgaanscentrum van Gümbet zijn voor de meeste toeristen het doel van Bodrum als vakantiebestemming. De mooie zee zorgt ervoor dat er vele mogelijkheden zijn om aan watersport te doen, je kan er zelfs een duikdiploma halen. 

Wie cultuur wil snuiven kan een bezoek brengen aan het Sint Petrus fort. Een van de belangrijkste attracties is het Mausoleum van Halicarnassus (de naam uit de oudheid voor Bodrum), dat gebouwd is in opdracht van de zus van de oprichter van de stad. Het Mausoleum behoort tot de zeven wereldwonderen van de klassieke oudheid.

Excursies Bodrum

De Turkse badplaats biedt geweldige mogelijkheden voor de actieve vakantieganger en er worden dus tal van excursies vanuit Bodrum naar nabijgelegen plaatsen aangeboden.

 • Niet erg bekend, maar ideaal voor natuurreizigers is de Didyma en Miletus Tour: een tour vanuit Bodrum richting het noorden, met stop in de schitterende stad Didim en een bezoek aan het schiereiland Dilek, de Meander-delta en het Bafa meer.
 • Excursie naar Rabbit Island, tegenover het plaatsje Gümüşlük op zo'n 25 kilometer van Bodrum.
 • Excursie naar de windmolens op de heuveltop van Yalikavak, op ongeveer een half uur ten noordwesten van Bodrum.
 • Verder is ook een excursie naar Griekenland mogelijk: met de boot vaar je in ca. een half uur naar het eiland Kos
 • De stad Milas (50 km van Bodrum) heeft een mooie oude binnenstad.
 • Vanuit Bodrum zijn er verschillende wandeltochten te maken. Over het schiereiland waar de kustplaats zich bevindt liggen een tiental routes verspreid.

Mooiste plekjes bij Bodrum

De natuurreiziger wil meer zien dan alleen de hoogtepunten waar iedere toerist naar toe gaat. Daarom heeft Naturescanner nog enkele leuke vakantietips voor wie meer wil zien en doen in de omgeving van Bodrum: we nemen je mee in de natuur, naar mooie gebieden bij Bodrum:

1. Uyku Vadisi

Wie natuur rond Bodrum wil zien, mag Uyku Vadisi, de slapende vallei, niet missen, op ca. 50 km ten noordoosten van Bodrum. Voor avonturiers is het een must om de vallei te bezoeken. Dit is met afstand de mooiste natuurattractie in de regio Bodrum. 

Uyku Vadisi
Deel op Pinterest

Het is een zeer groene vallei met watervalletjes, een oude watermolen en mogelijkheden om te wandelen. Er lopen twee routes door de vallei en onderweg zijn er verschillende restaurantjes en picknickplaatsen. Het is wel noodzakelijk om enigszins avontuurlijk ingesteld te zijn, aangezien de wandelpaden niet altijd even eenvoudig te begaan zijn.

2. Dilek Yarimadasi

Het Dilek Yarimadasi is een natuurpark bij Kusadai, ten noorden van Bodrum, op ongeveer 2 uur rijden bij de kust. Mooie lagunes, kusten en bergtoppen kenmerken het schiereiland. Er leven tal van bijzondere dieren, zoals lynxen, wilde zwijnen, Kaukasuseekhoorns, jakhalzen, Anatolische panters, schildpadden, slangen en ruim 250 soorten vogels... Voeg daar ruim 800 plantensoorten aan toe en je begrijpt waarom dit een beschermd natuurgebied is. 

Dilek Yarimadasi
Deel op Pinterest

Naast mooie natuur kan je er zeer oude Ionische dorpen terugvinden. Het bezoekerscentrum bevindt zich in Doganbey en is interessant voor vogelaars: hiervandaan kan je vogels observeren in de rivierdelta.

Top 10 Hoogtepunten Bodrum

 • Uyku Vadisi (de slapende vallei) 
 • Het Mausoleum van Halicarnassus
 • Windmolens van Bodrum
 • Rabbit Island
 • Stranden van Bodrum
 • Haven van Bodrum
 • Kasteel van Bodrum
 • Grieks Theater
 • Torba
 • Bodrum Museum of Underwater Archaeology

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!