Ga naar content

Cappadocië

Mooiste plekken Turkije - In Cappadocië, tussen Nevsehir en Kayseri, ligt een van de bizarste landschappen ter wereld; het Göreme National Park. Ontdek de verbluffende natuur die je te wachten staat tijdens een rondreis in Cappadocië.

Natuur Cappadocië

De tijd dat mensen alleen naar Turkije gingen voor een zonvakantie is voorbij. Cappadocië, in het Turks ook Kapadoya genoemd, is steeds populairder als bestemming in Turkije. Er zijn verscheidene opties om een vakantie naar Cappadocië te boeken: als groepsreis, als rondreis langs Cappadocië, als last minute bij zonvakantie aanbieders, en zelfs als wandelreis.

Er zijn voldoende opties om te genieten van deze bijzondere natuur . Wil je zelf je rondreis samenstellen, vlieg dan naar Kayseri. Een pendelbus verbindt de stad met Cappadocië. Wie het gebied te voet wil verkennen, moet zeker eens een kijkje nemen naar onze informatie en tips om te wandelen in Turkije.

Groepsreis Cappadocië

Door de centrale ligging in Turkije, kan je een groepsreis naar Cappadocië en het Goreme National Park makkelijk combineren met andere mooie plaatsen in Turkije. De mogelijkheden zijn een combinatie met Istanbul en het Westen van Turkije (zie Djoser), de Zwarte Zee kust of het Oosten van Turkije mits de reisadviezen dit toestaan. Je kan er uiteraard ook voor kiezen om alleen het gebied zelf te verkennen. Op deze pagina vind je nog meer tips voor een mooie rondreis in Cappadocië, zowel als groepsreis als individuele reis of fly-drive. Voor ieder wat wils.

Mooiste plekken in Cappadocië

Wat zijn de mooiste plekken in Cappadocië en wat mag je niet missen? De belangrijkste 'must-see' bezienswaardigheden zijn twee grote openluchtmusea en ondergrondse steden. Daarnaast zijn er de vele bizar gevormde rotspilaren, talrijke uitgehouwen kloosters en kerkjes, prachtige wandelroutes en caravanserais, waar handelaars op de Zijderoute verblijf vonden.

Het Göreme National Park werd uitgeroepen tot werelderfgoed. Een van de mooiste bezienswaardigheden in Cappadocië is Pasabag, de Vallei van de monniken. Pasabag bevindt zich op de route van Goreme of Avanos naar Zelve. In het midden van een wijngaard staan hier de meest bijzondere rotsformaties, als schoorsteen- en paddestoelvormige pilaren. In een ver verleden boden deze rotsformaties onderkomen aan kluizenaars. Breng een bezoek aan St. Simeon Church. Bij Devrent bevinden zich pilaren in de vorm van dieren.

Het Goreme Open Air Museum bevat mooie fresco's. Ten zuiden van Cappadocië bevindt zich de grootste onderaarde stad Kaymakli. Iets meer naar het zuiden ligt de diepste ondergrondse stad, Derinkuyu. Combineer een daguitstap naar beide ondergrondse steden met Ihlara, de diepste kloof van Anatolia. Wie tijd heeft kan een rondreis in Cappadocië combineren met een bezoek aan Aksaray (met haar 13de eeuwse handelscentrum Sultanhan Keravanserai), de stad Konya (met het Mevlana Museum) en Antalya, met diverse culturele bezienswaardigheden.

1. Ilhara Vallei

  De 20 km lange Ihlara vallei nabij Nevsehir is een groene kloof te midden van een dor landschap. Een wandeling van enkele uren voert langs kerken en kloosters die in de lager gelegen delen van de vallei gebouwd zijn. Mooi gebied voor een dagwandeling in Turkije. Ten zuiden van het natuurgebied kunnen outdoor liefhebbers hiken in het Aladaglar nationaal park, met de imposante Kapuzbasi watervallen. Het is ook een uitstekende plek om te raften op de woeste Zamanti Nehri.

  Deel op Pinterest

  2. Göreme National Park

  De hete zon in de zomer en de vorst in de winter hebben de vulkanische gesteenten van het Goreme park uitgesleten tot duizenden kegel- en paddestoelvormige rotsen. Torens en tufsteen obelisken met hoeden vormen een surrealistisch landschap. De "kameel" in de Witte Vallei is een van de meest gefotografeerde rotsen in Cappadocie, al zijn er ook nog ontelbaar andere fraaie foto's te maken.

  In de loop der tijden hebben diverse volkeren ieder op hun manier gebruik gemaakt van de rotsformaties: als woonplaats, als schuilplaats voor vervolgingen of als klooster, kerk of kapel. De wanden tonen bijvoorbeeld nog steeds fresco's uit de Byzantijnse tijd. Pas in de jaren tachtig werd Göreme uitgeroepen tot Nationaal Park en beschermd als een kostbare natuur- en cultuurschat. Het Goreme natuurpark staat ook bekend om de unieke fauna en flora die het herbergt. Ruim 110 planten komen uitsluitend hier voor en tussen de rotsen leven wolven, vossen, otters, dassen en loopvogels, zoals de patrijs en de kwartel. Bezoek tevens een van de vele wijn- en fruitgaarden in het nationaal park.

  Mountainbiken in Cappadocië

  Ten noorden van Göreme bevinden zich de surrealistische feeënschoorstenen of sprookjesschoorstenen van Zelve. Het is een van de populairste plekken ter wereld om te mountainbiken, tussen de pilaren kan je flink doorfietsen, terwijl je geniet van de betoverende natuur. De routes zijn uitdagend, maar niet gevaarlijk. Een full-suspension bike is handig, maar niet noodzakelijk. Ieder jaar in juni vindt er zelfs een mountainbikefestival plaats bij Zelve.

  Beste reistijd Cappadocië

  De beste periode voor een rondreis in Cappadocië zijn de maanden mei, juni, september en oktober. Het is dan minder heet en druk dan in de zomermaanden.

  Veelgestelde vragen

  Afbeelding van Cindy Theunissen
  Geschreven door
  Cindy Theunissen
  Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!