Ga naar content

Cappadocië

Tussen de steden Nevsehir en Kayseri in Turkije ligt een van de meest bizarre landschappen ter wereld. Cappadocië, het land van de mooie paarden, met sprookjesachtige rotspilaren - Fairy Chimneys - en duizenden grotwoningen.

Cindy trok op verkenning en neemt je mee langs de hoogtepunten van het gebied. Ontdek met haar de verbluffende natuur en hartelijke bevolking die je te wachten staan tijdens een rondreis in Cappadocië

Rondreis Cappadocië
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Natuur in Cappadocië

Feeëriek en overweldigend zijn termen die door mijn hoofd flitsen wanneer ik door het landschap van vreemd gevormde rotsen in Cappadocië struin. Ik raak niet uitgekeken op de vele unieke vormen en steeds wisselende kleuren. 

Prachtige reizen

Hoe dit onaardse landschap is kunnen ontstaan? Door vulkaanuitbarstingen van de Erciyes, de berg ten zuiden van Kayseri, in combinatie met regen, wind en ijs. Overigens noemenswaardig is dat de verbeterde infrastructuur in Erciyes steeds meer wintersporters en actievelingen verwelkomt in zomer en winter. Je kunt een vakantie in Cappadocië dus prima combineren met bijvoorbeeld wintersport in Turkije

Wie tijd heeft kan een reis in Cappadocië ook combineren met een bezoek aan Aksaray (met haar 13de eeuwse handelscentrum Sultanhan Keravanserai), de stad Konya (met het Mevlana Museum) of Antalya, met diverse culturele bezienswaardigheden. 

Fairy chimneys
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Cappadocië is opgedeeld in een aantal valleien, elk met hun eigen kenmerken en type rotsen. Wandelroutes slingeren tussen de formaties en bieden een ander perspectief dan de view points langs de weg. Uiteraard ken je ook de Instagramfoto's van kleurrijke luchtballonnen die boven het landschap zweven. Vanuit de lucht kijk je weer heel anders aan tegen deze sprookjeswereld.

Kruispunt van culturen

In de loop der tijden hebben diverse volkeren de regio bewoond; historische vondsten gaan tot 8.000 jaar terug in de tijd. Elk volk, van de Hethieten tot de Byzantijnen, heeft op zijn manier gebruik gemaakt van de rotsformaties: als woonplaats, als schuilplaats voor vervolgingen of als klooster of kapel. Zo zijn er maar liefst 12 kerken in het Nationaal Park. 

Dorp in Cappadocië
Göreme
Deel op Pinterest

De eerste Christenen zochten hun heil in de uitgehouwen grotwoningen. De wanden vertonen hier en daar nog steeds fresco's uit de Byzantijnse tijd en je kan een bezoek brengen aan enorme ondergrondse steden en kerken. 

De tufstenen rotsformaties vormden door de eeuwen heen een ideale schuilplaats voor verschillende volkeren

Mooiste plekken in Cappadocië

Wat zijn mooie plekjes in Cappadocië en wat mag je niet missen? De belangrijkste 'must-see' bezienswaardigheden zijn de verschillende valleien, de zonsopgang met luchtballonnen, twee grote openluchtmusea en de ondergrondse steden. Het is een unieke ervaring om in een grothotel te overnachten.

Liefdesvallei Cappadocië
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Het Göreme National Park werd uitgeroepen tot werelderfgoed; het gelijknamige stadje Göreme is een centrale uitvalsbasis. Daaromheen zijn de plaatsen Ürgüp, Mustafapasa en Ortahisar ook goede locaties om de streek te verkennen. In welke plaats je je ook begeeft, overal ben je omringd door de bizar gevormde rotspilaren, uitgehouwen kloosters en woningen, prachtige wandelroutes en caravanserais, waar handelaren van de Zijderoute onderdak vonden. 

1. Göreme Nationaal Park

De hete zon in de zomer en de vorst in de winter hebben de vulkanische gesteenten van het Göreme park uitgesleten tot duizenden kegel- en paddenstoelvormige rotsen. Torens en tufsteen obelisken met hoeden vormen een surrealistisch landschap. 

Sneeuw in Göreme
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Pas in de jaren tachtig werd Göreme uitgeroepen tot Nationaal Park en beschermd als een kostbare natuur- en cultuurschat. Het natuurpark staat ook bekend om de unieke fauna en flora die het herbergt. Ruim 110 plantensoorten komen uitsluitend hier voor en tussen de rotsen leven wolven, vossen, otters, dassen en loopvogels, zoals de patrijs en de kwartel. 

Devrent vallei bij Camel rock
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Er zijn heel wat bezienswaardigheden, zoals het Göreme Open Air Museum met mooie fresco's en de vele wijn- en fruitgaarden in het nationaal park.

2. Ondergrondse steden

De kalksteen laat zich makkelijk uithouwen en zo is er niet alleen boven, maar ook onder de grond een netwerk van kamers en gangen ontstaan. Op sommige plekken zijn deze steden 80 meter diep en tellen ze wel 12 verdiepingen. Onvoorstelbaar!

Ondergrondse stad
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Ten zuiden van Cappadocië bevindt zich de grootste onderaardse stad Kaymakli. Iets meer naar het zuiden ligt de diepste ondergrondse stad, Derinkuyu

Let wel, je mag niet claustrofobisch zijn als je een afdaling in dit labyrint van nauwe gangen en kamers onderneemt. De meeste kamertjes zijn met elkaar verbonden door lange lage gangen en soms moet je zelfs kruipend van de ene naar de andere ruimte. Een daguitstap naar beide steden kan je combineren met Ihlara, de diepste kloof van Anatolia. 

Molensteen om toegang af te sluiten
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Met dit soort molenstenen kon men de toegang van een gang naar een andere afsluiten bij invallen.

3. Ilhara Vallei

  De 20 km lange Ihlara vallei nabij Nevsehir is een groene kloof te midden van een dor landschap. Een wandeling van enkele uren voert langs kerken en kloosters die in de lager gelegen delen van de vallei gebouwd zijn. Mooi gebied voor een dagwandeling in Turkije. Ten zuiden van het natuurgebied kunnen outdoor liefhebbers hiken in het Aladaglar nationaal park, met de imposante Kapuzbasi watervallen. Dit is ook een uitstekende plek om te raften, op de woeste Zamanti Nehri.

  Mooie plekken in Cappadocië
  Deel op Pinterest

  4. Camel Rock

  De Camel Rock in de Witte Vallei is een van de meest gefotografeerde rotsen in Cappadocië. Ik vond hem meer lijken op een slak met huisje dan op een kameel, maar dat hangt misschien af van het perspectief. Het is een mooie vallei met wat rondere, kegelvormige zuilen. Naast de bekende kameel zijn er dus nog vele andere fraaie foto's te maken. 

  Kamelenrots
  © Naturescanner
  Deel op Pinterest

  5. Pasabag, de Vallei van de monniken

  Pasabag bevindt zich op de route van Goreme of Avanos naar Zelve. In het midden van een wijngaard staan hier de meest bijzondere rotsformaties, als schoorsteen- en paddenstoelvormige pilaren. Breng een bezoek aan St. Simeon Church. 

  6. Uçhisar Castle en Pigeon Valley

  Waar je je ook begeeft, bijna overal is Uçhisar Castle zichtbaar. Het hoogste punt van Cappadocië domineert de horizon en vormt een goed oriëntatiepunt in dit doolhof van tufstenen formaties.  Het dorp rond de imposante centrale rots was al vóór de Christelijke jaartelling bewoond en diende als schuilplek en verdedigingsbastion.

  Uçhisar kasteel Turkije
  © Naturescanner
  Deel op Pinterest

  Een fraai uitzichtpunt op het bolwerk heb je vanaf de duivenvallei, Pigeon Valley, gelegen tussen Uçhisar en Göreme. Omdat men duivenpoep veelvuldig gebruikte als mest of verf om fresco's op te frissen, werden in de rotswanden van de vallei veel duiventillen en holen gemaakt. Vandaar dat er nu nog steeds massa's duiven leven in de vallei. Op de foto zie je overigens geen duiven, maar mussen, die hier ook in grote getalen voorkomen. 

  Ornamenten
  © Naturescanner
  Deel op Pinterest

  7. Mustafapasa Village

  Op 6 km ten zuiden van Ürgüp, is Mustafapasa (voorheen Sinasos) een toeristisch plaatsje met tal van mooie gebouwen, kerken en een oude brug. Generaties van Rums, een oosters-orthodoxe christelijke gemeenschap in het Ottomaanse Rijk, leefden vreedzaam naast hun islamitische buren in Cappadocië. In 2021 werd het dorp benoemd als "Beste toeristendorp" door de Wereldorganisatie voor Toerisme. 

  Restaurant Cappadocië
  © Naturescanner
  Deel op Pinterest

  Reizen naar Cappadocië

  De tijd dat mensen alleen naar Turkije gingen voor een zonvakantie is voorbij. Cappadocië, in het Turks ook Kapadokya genoemd, is inmiddels een van de populairste bestemmingen in Turkije. Er zijn verscheidene opties om een vakantie naar Cappadocië te boeken: als individuele rondreis, als last minute bij zonvakantie aanbieders, en zelfs als wandelreis. 

  Hotel grot Cappadocië
  © Naturescanner
  Deel op Pinterest

  Wil je zelf je rondreis samenstellen, vlieg dan naar Kayseri, waar je een auto kunt huren. Een pendelbus verbindt de stad met Cappadocië. Wie het gebied te voet wil verkennen, kan een kijkje nemen naar onze informatie en tips om te wandelen in Turkije.

  Door de centrale ligging in Turkije, kan je een groepsreis naar Cappadocië en het Goreme National Park makkelijk combineren met andere mooie plaatsen in Turkije. De mogelijkheden zijn een combinatie met Istanbul en het Westen van Turkije (zie Djoser), de Zwarte Zee kust of het Oosten van Turkije mits de reisadviezen dit toestaan. Hierboven vind je nog meer tips voor een mooie rondreis in Cappadocië, als groepsreis, individuele reis of fly-drive. Voor ieder wat wils. 

  Groepswandelreis Turkije
  © Naturescanner
  Deel op Pinterest

  Beste reistijd Cappadocië

  De beste periode voor een rondreis in Cappadocië zijn de maanden mei, juni, september en oktober. Het is dan minder heet en druk dan in de zomermaanden. Ook in de winter is het er erg mooi zoals je op mijn foto's kunt zien.

  Winterwonderland in Cappadocië

  CIndy bezocht de regio in de winter. Heel anders is het sprookjeslandschap onder een wit laagje sneeuw.

  Onze reis werd mede mogelijk gemaakt door GoTurkiye, de officiële website voor Toerisme in Turkije. Het enthousiasme is geheel van ons.

  Veelgestelde vragen

  Afbeelding van Cindy Theunissen
  Geschreven door
  Cindy Theunissen
  Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!