Ga naar content

Wintersport in Turkije

Turkije - De zonovergoten azuurblauwe baaien van Turkije heb je wellicht bezocht. Maar groot is de kans dat je geen idee had dat je ook kan skiën in Turkije. De bergketens in het centrale Anatolië en het noordelijke deel van het land bieden alle faciliteiten voor een onvergetelijk winteravontuur!

Wintersportvakantie in Turkije

Het kwam voor mij ook als een verrassing toen ik uitgenodigd werd om te skiën in Turkije. Echt heel uniek vond ik dit; skiën of snowboarden was zeker niet mijn eerste idee bij een vakantie in Anatolië. Wintersport in Turkije is echt een aanrader. Ik vertel je meer waarom dit ook voor jou en je reisgezelschap een leuke wintersportbestemming is. 

Wintersport Turkije
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Waarom zou je hier gaan skiën, terwijl de Alpen met al hun voorzieningen op een tiental uurtjes rijden liggen?  Belangrijke redenen voor een skivakantie in Turkije kunnen zijn:

 • je zoekt een rustig skigebied, zonder alle drukte van de Alpen
 • Hoog gelegen: dus skiën van december tot half april
 • je wilt goedkoop op skivakantie (een dagpasje kost hier ca. € 8 . In de Europese skigebieden betaal je 10x meer)

Erciyes Ski Resort

Er zijn verschillende wintersportgebieden in Turkije, maar voor de Europese toerist is Erciyes het meest toegankelijk. Je vliegt met Turkish Airlines naar Kayseri, met een overstap op Istanbul. Dagelijks gaan er ca. 15 vluchten van Istanbul naar Kayseri. 

Skiën in Erciyes
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Het skigebied ligt op de hellingen van de Erciyes berg, een klein half uurtje rijden naar het zuiden (ca. 25 kilometer) over een zeer goede weg vanaf Kayseri luchthaven.

1. Het grootste en hoogste skigebied van Turkije

Erciyes biedt:

 • 160 kilometer aan pistes: 36% blauw, 42 % rood, 22% zwart
 • 41 afdalingen
 • 19 moderne liften
 • 4 toegangsgates, met alle faciliteiten en verhuur van skimateriaal
 • avondskiën
 • Engelstalige skileraren, opgeleid in het Ecriyes Ski Center
 • Sneeuwgarantie met 154 sneeuwkanonnen
 • de fantastische optie om een skivakantie te combineren met een bezoek aan het magische winterwonderland van Cappadocië. Vaak combineert men de driehoek Kayseri, Erciyes en Cappadocië. 

De top van de uitgedoofde vulkaan is 3.917 meter hoog. De hoogste lift bevindt zich op 3.400 meter en vormt hiermee tevens het hoogste punt om te skiën in Turkije. Op rustigere momenten kan het zijn dat deze lift gesloten blijft. 

Skivakantie Mountain Erciyes
© Erciyes Mountain Ski Center
Deel op Pinterest

2. Nieuwe infrastructuur

Het skigebied biedt een totaal van 160 kilometer aan pistes klaar om heerlijk te skiën: de pistes beginnen op een hoogte van 2.200 meter. Er zijn goede gondels en stoeltjesliften, met korte wachttijden. Veel infrastructuur werd aangelegd in 2011 en dus staan de nieuwste technologieën tot je beschikking. 

De hoogste skipiste van Turkije is de Ottoman piste; 4210 meter lang en beginnend op het hoogste punt van het skiresort. Bekijk hier de gedetailleerde pistenkaart van Erciyes.

winkels
© Naturescanner
Deel op Pinterest

3. Rustig skigebied

Het skigebied van Erciyes biedt circa 6.000 slaapplekken en is zeer rustig, waardoor je heerlijk kunt skiën in een niet massaal gebied, maar toch met voldoende accommodatiekeuze. In de zomer is er ook ruimte om te kamperen of een caravan te parkeren. 

Op zaterdag en zondag kan het wat drukker zijn, omdat de Turken dan zelf ook gaan skiën.  Wil je een dagje complete rust, dan is het mogelijk om te langlaufen. Vraag dit van tevoren even aan bij je hotel of in een informatiecentrum en de loipes worden klaargemaakt. 

Rustige skibestemming
© Naturescanner
Deel op Pinterest

4. Goedkope wintersportbestemming

Hoewel je een vliegticket en hotel moet reserveren, zal een wintersportvakantie in Erciyes toch goedkoper uitvallen dan een skivakantie in de Alpen. Het skigebied werkt met rittenkaarten in plaats van skipassen voor x aantal dagen. Je kunt een rittenkaart kopen voor 1, 7, 14, 30, 50, 100 of 200 ritjes met de lift. 

Een 30-rittenkaart kostte begin 2023 ca. € 23. De actuele tarieven vind je op de site van Kayserierciyes.

5. Met kinderen

Wie op zoek is naar een geschikte bestemming om te skiën met kinderen, zou Turkije zeker moeten overwegen. Een rittenkaart voor kinderen tot en met 12 jaar kost iets minder dan €20. De pistes zijn veilig en rustig. Een veiligheidsteam houdt de regio nauwlettend in de gaten. Voor beginners is er een ski training center met Engelstalige instructeurs.

verhuur materiaal
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Ben je op vakantie met het gezin, of ben je zelf nog een beetje kinds, dan zijn er nog wel wat leuke activiteiten te doen in Erciyes. Met een slee van de berg afglijden, wij vonden het hartstikke leuk!

Met de slee van de berg
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Mis je nog informatie over het skigebied? Kijk dan op de website van Kayserierciyes voor verdere antwoorden op je vragen.

Nadelen

Zijn er dan geen nadelen aan een wintersportvakantie in Erciyes? Het is zeker een verrassende, leuke en voordelige bestemming. Toch zal de fervente Alpenskiër hier wellicht wat zaken missen. Zo is er geen gezellige après-ski en is het vooral de rustzoeker die hier zijn genot vindt. 
Er mag in principe niet off piste geskied worden.

Kayseri

Ook in de Turkse stad Kayseri wordt flink geïnvesteerd in het aantrekkelijk maken van wintersport in Turkije. Combineer een actieve skivakantie met een flinke dosis cultuur. De oude Moskee, het ziekenhuis, een kasteel en meer gebouwen worden van binnen helemaal opgeknapt tot bijvoorbeeld interactief museum. 

Deze wintersportreis is goed met cultuur te combineren.

Onze reis werd mede mogelijk gemaakt door GoTurkiye, de officiële instantie voor toerisme in Turkije.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!