Ga naar content

Izmir in Turkije

De geschiedenis van Izmir en de omliggende steden gaat tot wel 8500 jaar terug. Al in de tijd van het Perzische Rijk zag men in dat de ligging, op een van de meest westelijke punten van Turkije, zich goed leende voor het bedrijven van internationale handel. Tot vandaag de dag is Izmir de grootste haven van Turkije voor internationale export.

Authentiek Turkije

Het leuke is dat Izmir, ondanks de internationale handel, echt authentiek Turks gebleven zijn. Niet voor niets staat de stad met haar omgeving in de lijst van Beste reisbestemmingen voor 2024 van Lonely Planet!

Directe internationale vluchten - waaronder Corendon vanaf Düsseldorf - vliegen pas sinds kort op de luchthaven en de toeristen die je er ziet zijn vaak zelf Turks. Tezamen met het beperkte Engels wat er gesproken wordt maakt dat je je in het ‘echte’ Turkije waant. Het Turkije dat nog niet bedolven is onder all-inclusive hotels en fotoshoots bij ondergaande zon. Het Turkije dat zich kenmerkt door boutique hotelletjes en haar hartelijkheid.

Bezienswaardigheden Izmir (stad)

De stad ligt bij de Egeïsche kust. Hier zijn vele mooie bezienswaardigheden te ontdekken, maar ook de stad zelf heeft heel wat te bieden. Wat zijn de mooiste plekken van Izmir? Deze highlights wil je niet missen:

  • Asansör, een lift tussen een lager en hoger gelegen stadsdeel
  • Konak Pier, de oude pier ontworpen door Gustav Eifel
  • Kizlaragasi Han Bazaar
  • Izmir Archaeological and Ethnography Museum
  • Izmir klokkentoren
Izmir klokkentoren
Deel op Pinterest

Wat te doen in Izmir (regio) en Çeşme

Rijke inwoners van Izmir hebben al lang geleden ontdekt dat een vakantiehuisje in Çeşme een ideale plek is om aan zee de warme zomerdagen door te brengen. Sinds de directe vliegverbinding tussen Izmir en Istanbul heeft zich daar de Istanbulse elite bijgevoegd.

Net als de rest van Turkije leent deze regio zich uitstekend voor een vakantie met veel zon, zee en strand. Maar de streek is ook met name in trek vanwege de watersportmogelijkheden. De beschutte baaien en de bijna altijd waaiende straffe wind maken Çeşme tot een van de beste wind- en kitesurf plekken ter wereld. Lees hier meer over watersporten in Çeşme.

Daarnaast valt er in de dorpen en steden voldoende van de rijke geschiedenis op te steken. Turkije noemt zichzelf niet voor niets ‘s werelds grootste openluchtmuseum.

Wist je dat?
In Turkije wordt niet veel gedaan tegen straatdieren, sterker nog, straathonden en -katten worden gewoon verzorgd. Er staan op straat automaten waar je dierenvoer en bakjes kan kopen om ze eten te geven. Het maakt de dieren erg vriendelijk naar mensen toe en ze willen maar al te graag aandacht van je. Vergeet dus geen handontsmettingsmiddel mee te nemen.

Izmir Turkije
Voedselautomaat voor zwerfdieren
Deel op Pinterest

Wat te bezoeken in de Izmir regio

Blijf zeker niet alleen hangen in Izmir, maar neem ook de tijd om de omgeving te verkennen. De natuur en cultuur in de omgeving is de moeite waard om te ontdekken. Deze plekken rondom Izmir zijn zeker een bezoek waard.

1. Alaçatı

Dit stadje heeft een ontzettend knus stadscentrum. De nauwe straatjes, witgeverfde huizen en veel verborgen restaurantjes en barretjes maken het leuk hier een middagje doorheen te struinen. Met name de moskee van Alaçati is erg bijzonder. Deze is ooit over een oude kerk heen gebouwd waarbij het altaar nog steeds intact is gelaten.

Alacati moskee
© Bart Schoon
Deel op Pinterest

2. Efeze

In Efeze bevinden zich misschien wel de belangrijkste opgravingen van de Griekse oudheid. De oudste nederzettingen dateren uit 6000 voor Christus. Met als pronkstuk de restanten van de Tempel van Artemis, een van de zeven wereldwonderen, waar slechts een enkele pilaar de tand des tijds heeft doorstaan.

Efeze
Deel op Pinterest

3. Ilıca publiek strand

Mocht je ook op zoek zijn naar een strandvakantie kun je hier goed terecht. Een klassiek breed strand met hagelwit zand en azuurblauw water.

De reis naar Izmir van Bart werd mogelijk gemaakt door Welkom in Turkije. Bekijk voor meer informatie over onontdekte plekken, ook onze tips voor jouw Vakantie Turkije.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Bart Schoon
Geschreven door
Bart Schoon
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!